Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yılbaşı sofrasında ağız tadı... Elma tatlısı

Yılbaşı sofrasında ağız tadı... Elma tatlısı
 

...


Yeni yıla birkaç gün kala…

Yeni yeni umutlar yükler gönül, umut dağarcığına.

Eski yıl… Bitip giden! Giderken de geride kalan anılar, alıp götürdüğü de neler neler! Hem de bir çırpıda…

Nicelerini uğurlarken, nicelerini de karşılarken. Hep bir ümit deryasında kulaç atar yürekler.

Böyle böyle geçer gider ömürler.

Kimi bir dost meclisinde, kimi ailesinin sıcaklığı ile kimi evinde, kimi sokaklarda, kimi hastane koridorlarında, kimi o melun demir parmaklıklar ardında. Kimisi de yalnızlığın bitmeyen senfonisinin nağmeleri ile sargın bir halde bekler yeni yılı.

Ama öyle, ama böyle.

 Sofralar donanır, karınca kararınca, bütçeler yettiğince, çeşit çeşit lezzette yiyecekler sıralanır bir bir sofraların üzerine.

Yılbaşı sofralarınızı süsleyecek, süslediği kadar da ağzınızı tatlandıracak bir tatlı tarifi yapayım dedim kendimce.

Tatlı yiyip, tatlı konuşarak ve tatlı tatlı girin yeni yıla.

Vereceğim tarif listesini iki misline çoğaltmanız mümkün. Hani akılda bulunsun.

4 adet kırmızı sert elma

4 çorba kaşığı toz şeker

1 adet kabuk tarçın

5-6 adet karanfil ( baharat cinsinden, sakın çiçek zannetmeyin)

4 tatlı kaşığı süzme bal

1 su bardağı dövülmüş ceviz

Kreması içinse;

2 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 çorba kaşığı tepeleme doldurulmuş un

1 çorba kaşığı nişasta (buğday veya mısır fark etmez)

1 yumurta sarısı

1 topak tereyağı

1 tatlı kaşığı toz tarçın.

Önce elmaların kabuklarını soymakla başlayalım. Kabukları soyulan elmaların içini oyacakla güzelce çıkaralım. Daha sonra derin bir tencereye sıraladığımız elmaların üzerlerine o dört kaşık toz şekeri sırayla döküp, tencereyi elmaların yarısına gelecek ölçüde su ile doldurarak ve içine de kabuk tarçınla, karanfilleri ve soyduğumuz elma kabukları ile bir portakalın da kabuğunu da koyarak 5 dakika kadar kaynatalım. Elmaları ters çevirip beş dakika da öyle kaynattıktan sonra ateşi söndürüp ılımaya bırakalım.

Elmalar ılınırken, iki bardak sütün içine 1 bardak şeker, çırpılmış yumurta sarısı,  un ve nişastayı topak topak olmayacak şekilde ağır ateşte karıştırarak muhallebi kıvamında pişirelim. Pişirdiğimiz muhallebinin içine, bir tatlı kaşığı kadar tereyağı ilave ederek mikserle çırpalım.

Bu arada elmaları birer kâseye koyarak, içlerine cevizleri kaşık yardımıyla doldurup, bal ilave edelim ve üzerlerine de hazırladığımız kremayı eşit miktarda paylaştıralım. En son da toz tarçınla süsleyip, soğumaları için buzdolabına koyalım.

Ağız tadıyla yemenizi dilerken…

Gökten, üç altın elma düştü.

Biri yeni yılda yeni umutlara, biri umudun yolcusu Dünya çocuklarına, biri de insanı, insan olarak algılayan ve seven insanlara.

Nice mutlu yıllara…

Yeni yılınız kutlu, sofralarınız bereketli ve şen,

Tarif kârınız Ayşen olsun efendim.

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..