Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yılbaşı Sofrasında Formunu Korumak İsteyenlere Özel Menü

Yılbaşı Sofrasında Formunu Korumak İsteyenlere Özel Menü
 

Az kaldı, artık günleri saymaya başladık. Çok kısa bir süre sonra ailemizle, sevdiklerimizle birlikte, içimiz yeni umutlarla dolu olarak yepyeni bir yılı karşılayacağız. Elbette bir gelenek de bozulmayacak. Büyük çoğunluğumuz o gece için birbirinden lezzetli yiyeceklerle donatılmış bir sofra hazırlayacağız. İşte kilit nokta burası.

Yılbaşı sofrasından şiş ve rahatsız bir mideyle kalkmak için hangi yiyecekleri tüketeceğiz?   

Daha da önemlisi o güzel sofraya oturup formumuzu nasıl koruyacağız?
 
O geceye kadar sürdürdüğümüz beslenme programına devam mı edeceğiz yoksa "bir geceden bir zarar gelmez" diyerek yıl boyu uzak durduğumuz yiyeceklere mi yöneleceğiz? 
 
Birçok kişinin bu ikinci seçenekteki gibi düşündüğünü tahmin edebiliyorum. Peki ya sonra?

Ondan sonra da o gece aşırı biçimde tükettiğimiz yiyeceklerin "faturasını ödeyeceğiz." 
Bence kimse buna mecbur değil. Çünkü yılbaşı gecesi de hem sağlıklı beslenip hem de o güzel sofraların keyfini çıkarmak mümkün. 
 
Sağlıklı beslenmenin bir hayat biçimi olduğuna, insanın kendini "yemek yeme zevkinden" mahrum bırakmadan da neşeli ve lezzetli sofraların keyfini çıkarabileceğine inanan bir besleme uzmanı olarak size yılbaşı gecesi için birkaç menü önerisinde bulunacağım.
 
KİLO KORUYAN YILBAŞI MENÜLERİ
Üstelik bunlar o gece de sağlıklı beslenmenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olacak.
Nasıl? Kulağa hoş geliyor değil mi? Hem bu menüler öyle kısıtlı, tatsız- tuzsuz da değil. Hem gerekli vitamin ve mineralleri alacaksınız hem de yılbaşı gecesi ağzınız tatlanacak.
Hazırsanız başlıyorum...
 
BALIK DEMEK SAĞLIK DEMEK
Yılbaşı gecesi ailenize, konuklarınıza hem göze hem de damak zevkine hitap eden güzel bir ana yemek hazırlayabilirsiniz. Soframızın "baş köşe" konuğu balık. 
 
Omega 3 başta olmak üzere vücudumuz için gerekli her türlü vitamin ve minerali içeriyor. Üstelik çok sağlıklı bir protein kaynağı. Ama balığınızı pişirirken dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntı var. Kesinlikle bol yağlı kızartmayı tercih etmeyin. Bunun yerine ızgara ya da buğulama yöntemlerinden biriyle pişirin balığınızı. Yanında rengarenk sebzelerle hazırlayacağınız bir salata yılbaşı sofranızı mükemmel hale getirecektir.
 
DENİZ ÜRÜNLERİYLELEZZETLİ BİR YILBAŞI SOFRASI 
Yılbaşı gecesi için tercih edebileceğiniz bir başka menü  ise deniz ürünleri ağırlıklı olabilir. Örneğin ızgara kalamar, ızgara ahtapot, bir yemek kaşığı kadar söğüş karides tüketebilirsiniz. Dilerseniz yılbaşı sofranızı deniz börülcesiyle de renklendirebilirsiniz. Bu menünün yanında közlenmiş patlıcan ya da közlenmiş biber de iyi gider. Benden söylemesi.
 
MEZESİZ YAPAMAYANLARDAN MISINIZ?
Eğer yılbaşı sofrasının mezeler olmadan eksik kalacağını düşünüyorsanız onun da çaresi var. Yani sağlıklı beslenip kilonuzu koruyacaksınız diye damak zevkinizi bir kenara bırakmayacaksınız.
 
Yılbaşı gecesi, haydari, ezme, yoğurtlu semizotu tüketebilirsiniz. Elbette bunları birer yemek kaşığı yemeniz sizin faydanıza. Bütün bu mezelerin yanında ana yemek olarak bir porsiyon kırmızı et, tavuk ya da hindi de yemeniz mümkün. Elbette et, tavuk ve hindinin ızgara, fırında pişmiş  ya da şiş olması gerekiyor.
 
Gördüğünüz gibi sağlıklı beslenip kilonuzu korumak için yeme zevkinizi bir kenara bırakmanıza gerek yok.  Kelimenin tam anlamıyla "her şeyi" yiyerek de bunu yapabilirsiniz. Önemli olan hangi yiyeceği hangisiyle birlikte ve ne kadar tüketeceğinizi bilmek.
 
Diliyorum ki yılbaşı sofranız lezzetli ve neşeli olsun. Yeni yıl sağlık ve mutluluk getirsin. 
 
 
 
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..