Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfo

28 Aralık '18

 
Kategori
Beslenme
 

Yılbaşında Sağlıklı Öneriler

   Yeni yıl  yeni umut, yeni mutluluklar ve yeni başlangıçlar   demektir. Yılın son  günlerini yaşarken    her zaman önerdiğimiz gibi sık, az ve ölçülü beslenmeyi ihmal etmemeye çalışın.  Yılbaşı öncesi başlayan kutlamalar  abartılmadığı sürece  keyifli olacaktır.31 Aralık günü  beslenmenizi sağlıklı bir şekilde  sürdürürseniz yılbaşı gecesinde keyifli saatler geçirmeye hazır olabilirsiniz.

GÜN  İÇİNDE  NASIL BESLENMELİYİZ?
- Mutlaka güne iyi bir kahvaltı ile başlamaya,
- En az 4 ortalama 6 öğün yiyecek tüketmeye,
- Sağlıklı bağırsak hareketlerini sağlamak ve gece boyunca gaz sorunu yaşamamak için bol lif tüketmeye,
- Bol su tüketmeye ,
- Ekmekleriniz mutlaka tam buğday veya çavdar ekmeği olarak tüketmeye,
- Gün içinde  meyve tüketmeye ve  tüketeceğiniz meyvelerin iyice yıkanmış ve kabuklu olmasına  ,
-Acık çay, ıhlamur,yeşil çay, gün içinde şekersiz olarak tüketmeye
 Gayret edin.

 YILBAŞI AKŞAMI  İÇİN  SAĞLIKLI SECENEKLER NASIL OLMALI:
 Yemeklerinizi mutlaka yavaş, iyi çiğneyerek,tüketmeye ve  KALP DAMAR HASTALIKLARI, DİYABET, KOLESTEROL VB sorununuz var ise mutlaka   dikkatli davranmaya gayret edin.

 BAŞLANGIÇLAR :
- Bol salata (yeşil yapraklılardan yapılmış limonlu, az yağlı ve salata sosu ilave edilmemiş)  tüketmeye çalışın. Hatta  yemeğininize önce salata ile başlayarak hem yeme hızınızı azaltmaya,  hemde A, C, Folik asit gibi vitaminlarle birlikte bol lif almaya çalışın,
-  İkramlar arasında çorba özellikle sebze çorbası var ise az yağlı olmak kaydıyla özellikle tercih edin,
- Zeytin yağlı sebzelerden seçim yapın,
- Yağda kızartmalar veya yağ ilave edilmiş ürünler, krema, mayonez vb ürünlerden uzak durmaya çalışın,

-  MEZELER
 -Haydari, acılı ezme,az turşu ( tansiyon sorununuz yok ise) ,patlıcan ezme,pancar,semizotu salatası veya çeşitli otlardan hazırlanmış mezelerden2-3 tanesini seçerek birer  kaşık tüketebilirsiniz.
- Kısır,mercimek köfte,fava dan bir veya iki tanesini 1 kaşık veya adet olarak  ekmek yerine tüketeceğinizi düşünerek   tüketebilirsiniz,
- Peynir(az yağlı) 1 Dilim  
-Şarküteri ürünleri 1-2 dilim   seçilebilir.Ancak kolesterol ve tansiyon probleminiz var ise tüketmemeye gayret edin,tüketmek zorunda iseniz mutlaka C vit içeriği yüksek olan yeşil yaparaklılar vb tüketmeye gayret edin.

NOT: Başlangıçlar, peynir tabağı ve mezeleri ana yemekten daha çok enerji içereceği için  mutlaka kontrollü tüketmeye çalışın.

 ANA YEMEK
- 1 porsiyon  Hindi    veya ızgara et veya tavuk ( fırında veya ızgarada pişirilmiş ve sozsuz olmasına gayret edin)
-İç pilav (ekmek yenmiyecek ise az miktarda) veya 1  dilim börek (kızartma  ve su böreği olmamak kaydıyla)

KURUYEMİŞ VE CİPS:
Sağlıklı seçenek olan badem , fındık, ceviz gibi kuruyemişleri  toplam1 avuç tan az olmak kaydıyla tüketebilirsiniz.Ancak  tuzlu kuruyemiş ve cipslerden uzak durmaya çalışn.

İÇEÇEKLER
-Su
-Light cola
-Light bira
-Kırmızı şarap (ölçülü)
-Beyaz şarap (ölçülü)
-Limon ilaveli soda

TATLILAR
- Meyve tabağı(mevsim meyvelerinden) VEYA
- Meyve  tatlısı(1/2 posiyon) VEYA
-Sütlü tatlı(1/2 porsiyon)


SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU BİR YIL DİLEĞİ İLE …….

 
Toplam blog
: 62
: 98
Kayıt tarihi
: 22.05.08
 
 

1991 Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Diyetinfo-Diyetisyen Şengül Üre. Sağlıklı beslenme ile zayıf..