Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '07

 
Kategori
Tarih
 

Yıldırım Bayezit,Timur veTezkere

Yıldırım Bayezit,Timur veTezkere
 

El-Arabiyye muhabirinin röportajda “Türkler, Kürtlere Kerkük’ün Irak Kürdistanı’na bağlanmasına izin vermeyeceklerini söylüyorlar” demesi üzerine, Barzani şöyle karşılık veriyor:

“Türklerin Kerkük konusuna karışmasına izin vermeyeceğiz.”

, Barzani devam ediyor:

Tarih, coğrafya ve tüm gerçekler, Kerkük’ün Irak Kürdistanı’nın bir parçası olduğunu kanıtlıyor ve Kürdistan da Irak’ın bir parçasıdır. Dolayısıyla Kerkük, Kürt kimlikli bir Irak şehridir ve Türkiye’nin Kerkük konusuna karışmaya hiçbir hakkı yoktur. Eğer, karışırsa biz de Diyarbakır ve diğer şehirlere karışırız.” Bu sözler üzerine, el-Arabiyye muhabiri kendisine “Bu, bir tehdit mi?” diye sormak zorunda hissediyor. Barzani’nin cevabı:

“Bu bir tehdit değildir ama müdahaleye karşı bir cevaptır. Türkiye’nin Kerkük konusuna karışmaya ne hakkı var? Eğer, oradaki birkaç bin Türkmen namına Kerkük konusuna karışma hakkını kendilerinde görüyorlarsa, o takdirde biz de Türkiye’deki 30 milyon Kürt’le ilgili karışırız.”

Yukarıda Türkiye- Irak yada Barzani’ye göre Türkiye- Kürdistan ilişkilerine baktığımızda bu denli cesur davranmasının temel nedeni Türkiye sınırları içinde yaşayan abartılı da olsa Kürt kökenli vatandaşlarımızdan kendince aldığı cesarete dayanıyor veya Kuzey Irak’a yapılmış bir müdahaleyi Diyarbakır’a yapılmış sayarız diyen DTP başkanın sözlerine dayanıyor . Türkiye de aynı akrabalık bağlarını ön plana çıkararak Kerkük’e müdahale etmeyi doğal bir hak olarak görüyor. Sözlerin ve tehditlerin devamı gelirse muhtemel bir çatışma kaçınılmaz olacaktır. Bir çatışma olacağını varsayarsak ki , Allah böyle bir tehlikeden bizleri korusun ve yıllardır bu coğrafyada kardeşçe yaşamış Kürt – Türk Milletini karşı karşıya getirmesin demek dua ve temennide kalabilir. Çünkü Bizans Ordusunda paralı askerlik yapan Peçenek ve Uzların Malzgirt savaşında nasıl saf değiştirip Alpaslanın tarafına geçtiklerini, Malzgirt Savaşının kaderini değiştirdiklerini azıcık tarih okuyanlar bilir. Yine Timur, Yıldırım arasında yaşanan Ankara Savaşının Yıldırım açısından bir faciaya dönüşmesinin sebebi de Yıldırımın ordusunda yer alan , Yıldırımın bir dönem ortadan kaldırdığı Anadolu Beyliklerinin askerlerinin liderlerinin karşı tarafta yer almaları ve bir el işaretiyle yaşanan duygusal bir yakınlık değimliydi. Ki, ortada imparatorlukları ve çok milletli ulusları kasıp kavuran Fransız ihtilalinden kaynaklı ‘’Milliyetçilik’’ gibi bir etken de söz konusu değildi. Bugün böyle bir hadisenin tekrar etmeyeceğini kim garanti edebilir?

Akif’’in ifadesiyle ‘’Tarih tekerrürden ibarettir diyorlar ders alınsaydı hiç tekerrür mü ederdi’’

Bence aylar önce yaşanan bu söz savaşı, tezkerenin meclisten geçmesiyle tarafları tehlikeli bir savaşın eşiğine getirmiş bulunuyor.O gün beylik liderlerinin oyununa gelen liderlerin hatasından ders almak lazım. Bu günkü liderler ABD ve Müttefiklerinin hazırladığı bir senaryonun içine doğru yol almaya başladıklarının farkına varmalılar.Başta Türkiye yıllardır kendi ülkesinde beraber yaşadığı kardeşlerinin büyük bir bölümünü kaybedebilir.İnsanlar istemeden taraf değiştirmek zorunda kalabilirler.Liderler olgun davranarak gerektiğinde geçmişi tamamen unutup el sıkışarak bölgede hazırlanan tüm tehlikeli senaryoları boşa çıkarabilirler.Diplomatik yolların tamamı sonuna kadar kullanılmadan dini ve milli heyecanla sonu belli olmayan bir maceraya atılmak bu bölgede yaşayan insanların hiç birine barış ve huzur getirmeyecektir.

 
Toplam blog
: 49
: 1026
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

On beş yıllık eğitimciyim. Halen bir devlet kurumunda öğretmenlik yapıyorum. Dünyanın en zor ama en ..