Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '20

 
Kategori
Edebiyat
 

Yıldızlar ve Kuşlar...

   Balkona çıktığımda gecenin bu saatinde, gözüme ilişen ilk yıldıza bakarken, aynı anda aynı yıldıza dünyanın bir yerinde, birinin daha baktığı geçerdi içimden.

                                                                       Kemal Özer

    Hayat kısa, kuşlar uçuyor.

                                       Cemal Süreya

     

     Nedendir bilinmez  yıldızlar bazen konuşur gibi gelir insana. Gecenin gizemi midir, gökyüzüne bir uzanış mıdır, bir uyanma özlemi midir yarına? Yıldızlar da konuşur elbet hayat üstüne, yaşamak telaşı üstüne. 

    Evrende her şey konuşur aslında. Dilinden anlayabilene... Kuşlar da konuşur mesela ' inmezse yeryüzüne'. Belki de uzaklardır konuşan oysa. Görülen her şeyin gizli bir dili vardır. Peki ya görünmeyen, bilinmeyen ?! Yok sanılan ya da sayılan... Aslında yokluğun dilidir ; yıldızlarda, kuşlarda duyulan. Seslenişrtir, yakarıştır bazen de aynı rüyanın bir yerindeki aynı çığlıktır. 

    

    Kuşlar da konuşur yıldızlara eş, laciverdi akşamların ümit biçenleridir onlar. Heybesinde biriken ne varsa getirir koyar başucunuza. Kümelenmiş bulutlardır onlar  özgürlüğünüze pervasız uçan. Bir anın yolcusudur gri, mavi ve beyaz. Dönüp dururlar özlemi besleyerek.

    Ne çok duygu saklar kim biilir içlerinde; sohbet ederken , aynı anda aynı yıldıza bakan bir çocuk yüreği gibi başka bir yürekle? Nasıl atarsa gecenin kalbinde yürek , kuşlar ve yıldızlarla sohbet de öyledir. Birbirine dokunan kalpler gibidir çoğu kez; ayrı ama bilir, tanır birbirini yıldızlara ve kuşlara bakanlar. Sıcaklığını duyarsınız belki de milyar yıllık bir yorgunluk saklar içinde. 

    Adı sevgi, adı korku, adı ızdırap... Gönlün bam telidir kuşlar ve yıldızlar. Yalnızlığı sevmez onlar alışkındır bir arada olmanın huzuruna. Huzuru da ararlar kimi kez ızdırap rengi gecenin koynunda. 

   Seslerine yüklenen anlamlar gibidir kelimelerin de sizi duyuşları. Kelimeler de duyar, anlar yıldızları ve kuşları. Çarkı bozuk bir düzenin umarsız ve mert savunucularıdır onlar.  Şarkı sözleri gibidir; baştan sona söylediğinde bittiği sanılan; hüzünlerin bekçileridir. 

  Mor sokakta salınan gecenin; amansız, yılmaz neferleridir. Tarifi olmayan kederlerin, şen şakrak ümitvar hüzünkovanlarıdır yıldızlar ve kuşlar. 

   İnmek için yeryüzüne ansızın bir sağanak bekler gibidir. 

   Issızdır, üşür gibidir sesleri; cılızdır, titrer, tedirgindir.

   Çünkü;  sonsuzluğu besleyen  hasretinizdir sizin onlar.

 

     

                                                                      

 
Toplam blog
: 174
: 269
Kayıt tarihi
: 20.11.08
 
 

Yazmak bir sevda ..