Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yılın ilk anketi

Yılın ilk anketi
 

Güngör Uras, Miliyet yazarı...l


Yeni yılın üçüncü günündeyiz...

2012nin ilk anketi, yılın ilk gününde açıklanmış...

“Açıklanmış” diyorum, çünkü Pazar günü anketten haberimiz olmadı... Ancak Pazartesi akşamı, o da kanallar arasında zıplarken gözümüze takıldı...

Kanal7’de, günü yorumlayan Fehmi Koru “yılın ilk anketi”nden bahsediyordu...

“Yorumlama”yı sonunda yakalayabilmişim...

Allah Allah, hangi aralıkta, bu kadar çabuk “yılın ilk anketi” yapılmış diye merak ettim.

İnternetten şöyle bi araştırdım; meğer 1-4 Aralık tarihlerinde yapılan bir anketmiş... Bununla beraber, bu ankete “yılın ilk anketi” denilebilir... 2012den beklentileri yansıttığı rahatlıkla söylenebilir.

İşte bu ankete göre; vatandaşın yüzde 50’den fazlası halinden çok memnun, yüzde 25 kadarı da memnunmuş... Toplamda, nüfusun %75’ten fazlası halinden memnun, gelecekten umutluymuş...

Tabii bu aynı zamanda, mevcut iktidardan da memnuniyet ve umutlu olmak anlamına geliyor.

Fehmi Koru ve Kanal7’nin haber sunucusu, bu memnuniyetin bir kanıtı olarak  MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin bile, AKP iktidarının devamından yana olduğunu belirttiğini hatırlattılar...

Ki haklılar!

Bir ülkedeki, iktidar adayı olması gereken bir partinin lideri, “Bu hükümet bozulursa yenisi kurulamaz, istikrarsızlık olur” diyorsa, o ülkede mevcut iktidardan daha iyisi ufukta gözükmüyor demektir!

Halkın dörtte üçünün halinden memnun, istikbalden ümitli olması gayet hoş bişey!

Fakat tuhaf bir durum var: Medyadaki ve çevremdeki bazı AKP’liler istikbalden tedirgin gözüküyorlar...

Bu vaziyet; eski Türk filmlerindeki bir sahneye; esas oğlanla çok mutlu anlar yaşayan esas kızın, “Bu mutluluk beni kokutuyor, sevgilim” demesine benziyor!

x   x   x

GÜNGÖR HOCA  NE DİYOR?

Ekonominin geleceği söz konusu olunca, Milliyet yazarı Güngör URAS’ın söylediklerine kulak veririm. Çünkü hoca, engin tecrübesi ve gerçekçi bakışıyla istikbali en isabetli bir şekilde okur...

Hatırlayın; Güngör Hoca, bundan bir buçuk sene evvel, işsizlik oranı %15’lerde gezerken, işsizliğin azalacağını, %10’un altına inebileceğini yazmış, ben de ona inandığımı belirtmiştim... Nitekim işsizlik %9’un bile altına indi.

Hoca, 2012 için, 2 Ocak tarihli Milliyet’teki yazısında,  şunları söylüyor:

“Felaket tellalı olmak istemem. Hele yılın ilk günlerinde kimseyi üzmek istemem ama... Dolarda, faiz de, enflasyonda yükselecek. Görünen köy kılavuz istemiyor. Olan bitene bakınız. Bu yıl ekonomide neler olacağını sizler de görebilirsiniz...

Doların 1.50-1.55 TL seviyelerinden 1.88-1.90 liralara çıkmasının mal ve hizmetlerin maliyetine getireceği artışların etkisi, 2012 yılının başlarında ‘fiyat artışı, enflasyonda tırmanma’ olarak görülecek.
Yakında elektriğe, benzine ve gaza en az yüzde 25 oranında zam gelecek. Bu bir zorunluluk. Çünkü kömüre, petrole, gaza ödenen dövizin TL karşılığı (2011 yılında) en az yüzde 25 oranımda arttı. Bu artışı devletimiz bütçeden  karşılayamaz. Kullanandan almaya mecbur.

AYŞE HANIM TEYZEM BU ORTAMDA NE YAPACAK?
Ayşe Hanım Teyzem 2012 yılında hiçbir şey yapamayacak. Oturacak ve başına gelecekleri bekleyecek. Faizlerin yükselmesi ile bankalar belki mevduata ödedikleri faizi yükseltir. Oradan üç beş kuruş gelir ama... Enflasyondaki yükselme, banka faizinin getirisini gene yiyecek.”

Güngör Hoca, 2012’de, ekonomide neler olacağını ayrıntılarıyla değerlendirmiş... İlgilenenlere, yazının tamamını, 02 Ocak tarihli Milliyet’ten okumalarını tavsiye ederiz.

x   x   x

Haddizatıda, yerli-yabancı hemen bütün iktisatçılar 2012nin zor bir yıl olacağı hususunda hemfikirler...

Umarım, yanılırlar da halkımızın %75’i hayal kırıklığına uğramaz!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..