Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '12

 
Kategori
Basketbol
 

Yılın son derbisine doğru…

 

19 Aralık 2012 Çarşamba…Saat:20:30… Yer: Ülker Sports Arena

 

Beko Basketbol Ligi’nin 11. hafta mücadelesi ayrıca yılın son derbisine sahne olacak Ligde zirvedeki iki takım Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Medical Park hem ezeli rakiplerini yenmek, hem de zirveyi ele geçirmek için sahaya çıkacaklar.

 

 

 

Geçen Sezon

 

 

Geçtiğimiz sezon iki takım için de kötü sayılabilecek bir sezondu. Önceki sezon ligde final oynayan iki takım sezon başında Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda karşılaştılar ve Kayseri’deki maç müthiş bir mücadeleye sahne oldu ve Galatasaray iki uzatma sonunda kazandı.

 

Ligde ise Ülker Sports Arena’daki maç 30 Aralık’ta oynandı ve Galatasaray uzun süre önde götürmesine rağmen Fenerbahçe Ülker kazandı. Abdi İpekçi’deki maçta ise Galatasaray maçı baştan sona üstün götürdü ve rahat sayılabilecek bir galibiyete imza attı.

           

Play-offlarda ise iki takım da Ergin Ataman’ın yönettiği Beşiktaş Milangaz’a elendiler. Çeyrek finalde Beşiktaş Milangaz Arroyo’nun önderliğinde Fenerbahçe Ülker’i elerken, yarı finalde de Hawkins’in önderliğinde Galatasaray Medical Park’ı elediler.

 

 

 

 

Sezon Başı ve Türkiye Kupası

           

 

İki takım da sezona yeni koçlarıyla ve yenilenen kadrolarıyla başladılar. Galatasaray Medical Park koçluğa Ergin Ataman’ı getirdi ve kadroyu baştan aşağı yenilediler. (Önceki sezon çok başarılı bir sezon geçiren takımın neden değiştirildiğini pek çözemedim. Koç değişse de, takım iskeleti korunmalıydı diye düşünüyorum.) Galatasaray sezona müthiş başladı ama Lokomotiv Kuban maçlarına kadar. Deplasmandaki maça Galatasaray zor şartlarla mücadele ederek gitti ve farklı yenildi. Kuban’la oynanan iç saha maçı farklı kazanıldı ama takımın yıldızı olması beklenen Domercant ağır bir sakatlık geçirdi. Galatasaray son haftalarda da Beşiktaş’ı farklı yenebilecekken maçı kaybetme noktasına getirdi, Pınar Karşıyaka’ya elinde olan maçı teslim etti ve Donetsk deplasmanında yenildi.

 

Fenerbahçe Ülker’de ise tam tersi bir gidişat var. Sezona oldukça yavaş giren ve Euroleague’de hiç beklenmeyen yenilgiler alan Fenerbahçe Ülker Bo McCalebb’ın ve uzunların form tutmasıyla yükselişe geçti. Euroleague’de son maçta gruptan çıkan Fenerbahçe Ülker ligde Pınar Karşıyaka’ya deplasmanda yenildi ama evinde Beşiktaş’ı ve Banvit’i yenmeyi başardı. Özellikle, Banvit karşısında beşinci dakikadan sonra adeta basketbol dersi verdiler ve rakiplerini yerle bir ettiler.

 

İki takım sezon başında Türkiye Kupası’nda karşılaştı ama o maç ölçü olarak kabul edilemez. İki takım da gruptan çıkmıştı ve tamamen prosedür gereği oynanan bir maçtı. Ayrıca, Fenerbahçe Ülker ertesi günü Boston Celtics’le karşılaşacağı için bazı oyuncularını da dinlendirmeye karar vermişti.

 

 

 

 

 

Son Maçlar

 

 

Fenerbahçe Ülker son maçlarda yükselen bir grafiğe sahip. Euroleague’deki kader maçında Cantu’yu yenerek Top16’e kalan Fenerbahçe Ülker, ligde de sırasıyla Türk Telekom, Gaziantep BŞB, Banvit ve Hacettepe Ünv.’sini yaklaşık 20’şer sayılık farklarla yendi. Diğerleri zaten Fenerbahçe Ülker’in klasında değil ama özellikle Banvit galibiyeti çok etkileyici oldu. Fenerbahçe Ülker o maçta ilk beş dakika haricinde rakibini maça ortak etmedi ve farklı bir galibiyet aldı. Bo McCalebb’ın sakatlığının geçmesi ve uzunların da form tutmasıyla, Fenerbahçe Ülker beklenen formunu gösterdi. Ömer Onan-David Andersen’in liderliği almasıyla rahat bir galibiyete uzandılar. Fenerbahçe Ülker, son maçında ise Ankara deplasmanında Hacettepe Ünv.’ni rahat geçti. Bu maçta Barış Ermiş ve David Andersen de dinlendirildiler.

 

Galatasaray Medical Park ise aksi bir yönde ilerliyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, sezona çok iyi başlayan Galatasaray Medical Park Rusya deplasmanından sonra sonuç olarak olmasa da, oyun olarak düştü. Ligde son oynanan Beşiktaş ve Tofaş maçlarından galibiyet alınsa da, rakiplere karşı beklenen üstünlük elde edilemedi. Pınar Karşıyaka ve Donetsk deplasmanları ise kayıplarla geçildi.

 

 

 

Yıldızlar

 

 

Fenerbahçe Ülker’de en çok süre alan oyuncu yaklaşık 26 dakika ile Bojan Bogdanovic. Hırvat oyuncu maç başına ortalama 13.5 sayı üreterek bu istatistikte de önde. Bo McCalebb daha fazla sayı üretiyor ama sadece beş maça çıktı. Fenerbahçe Ülker çok az asist yapıyor ve az sayılabilecek derece ribaunt alıyor. Bu iki kategoride de forvet Emir Preldzic’in lider olması bize bir şeyler anlatıyor. (Not: Bu maç öncesi JR Bremer’la yolların ayrıldığını da hatırlatalım.)

 

Galatasaray’da ise en çok süre alan oyuncu maç başına yaklaşık 30 dakika ile David Hawkins. Hawkins bu sürede 14.3 sayı-2.8 ribaund-3.8 asist-2 top çalma istatistikleriyle oynuyor. Hawkins haricinde süre 8-9 oyuncu arasında dağıtılıyor.

 

 

Tahmin

 

Böyle maçlarda tahmin yapmak zor olsa da, yine de bir şansımızı deneyelim. Galatasaray’ın dar rotasyonu, Fenerbahçe Ülker’in son dönem formu ve Galatasaray’ın düşen formu göz önüne alındığında Fenerbahçe Ülker’in bu maçtan galibiyetle ayrılacağını düşünüyorum. David Hawkins muhteşem bir maç çıkarırsa ibre Galatasaray lehine dönebilir ama üstte saydığım faktörler şu anda ibreyi Fenerbahçe Ülker lehine gösteriyor.

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..