Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '16

 
Kategori
Dünya
 

Yıllar önce dünya Çin’i nasıl kurtaracağını düşünürken bugün Çin dünyayı kurtarmaya aday

Yıllar önce dünya Çin’i nasıl kurtaracağını düşünürken bugün Çin dünyayı kurtarmaya aday
 

Çocukken Hindistan ve Çin gibi kalabalık ülkelerden korkardım; aç kalır da bizi yerlerse diye düşünürdüm! Bence o zamanlar bu iki devasa nüfusun bir gün dünyanın başına bela olabileceği konusunda dünyada da endişe vardı.  Ama ta o zamanlar bu kadar nüfusa rağmen açlıktan ölen Çinli ya da Hintli duymayınca bunlar bir şeyler yapacaklar diye şüphelenmiştim.

Türkiye gibi verimli topraklara sahip ülkeler Çin’in bu başarısı karşısında utanmalı. Hele de Yunanistan, İzlanda gibi üç buçuk nüfuslarıyla krize girenler yerin dibine girmeli.

Özellikle sahte ve kanserojen Çin mallarını düşününce Çin’in başarısı biraz gölgeleniyor. Bu da bir nevi emperyalizm. Bu yönüyle Çin ticaretin ABD’si gibi. Ama elbette bu muazzam başarıyı sadece buna bağlamak fedakâr, çalışkan Çin milletine haksızlık olur. Milyonlarca insan 200-300 dolara çalışıyor ve sesleri çıkmıyor. Ne oldu peki, onlar zengin olamadı ama ülkeleri büyüdü. 10 küsur milyon Yunanistan geleceğe güvenle bakamıyor, 1,4 milyar nüfuslu Çin geleceğe güvenle bakıyor.

Kalabalık nüfus iki şekilde değerlendiriliyor. Bir anlayışa göre doyurulması gereken boğaz demek, diğer anlayışa göre işgücü yani üretim demek. Öte yandan bu başarıyı kıta büyüklüğündeki verimli Çin ülkesine bağlayanlar olabilir. Daha büyük üstelik petrol doğalgaz zengini Rusya, aynı büyüklükteki Avrupa, Amerika.

Dünya için sorun olacağı düşünülen Çin’in tersine dünyayı kurtarmaya aday olması, keza devasa nüfusu nedeniyle aynı endişeleri taşıdığımız Hindistan’ın da aynı yolda yürümesi (Mars’a uydu yolladı) eminim dünyayı rahatlatmıştır. Biz şimdi inanılmaz bir şekilde küçük ülkelerin büyük sorunlarıyla uğraşıyoruz. Koca Çin kendini kurtardı, el kadar Suriye’nin haline bak.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..