Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yıllarca deprem gibi vergi ödemişiz

Yıllarca deprem gibi vergi ödemişiz
 

Ülke olarak genel bir “anma” problemi yaşadığımızı düşünüyorum.

Önemli günler ve haftalar üzerine yüzlerce kitaba sahip olduğumuz ülkemiz bu günleri bayağı bir abartmış ve anlamsızlaştırmış durumda.

Örneğin bir 23 Nisan’ı sadece okullarda çocukları saatlerce ayakta bekletip her sene aynı şiirleri okutarak kutladığımız güzel ülkemiz, resim derslerinde her sene belirli haftalarda ezbere resim yaptırılan bir eğitim sistemine sahip.

Klişelere takılıp bir adım ileriye ilerleyemeyen bir yapıdayız kısacası…

***

Tam 10 yılın üstünden geçtiği ve hala o dehşet dolu günlere ait görüntüleri gördükçe ağladığım 17 Ağustos depreminin de yıldönümü anıldı ülkemizde…

Yılın 364 günü aklımıza gelmeyen deprem 17 Ağustos ile beraber ağıtlar yakılarak, saatlerce yayın yapılarak, yüzlerce deprem yazısı yazılarak bir anda hatırlandı.

Komik bir ülkeyiz, komik bir ülkede yaşıyoruz gerçekten!

***

Üzerinden 10 yıl geçmiş bir depremden sonra önlem adına bir tane olumlu adım atılmayan ülkemiz böyle anma günlerini sadece her sene yapılan ezbere konuşmalarla taçlandırmayı marifet biliyor.

Her sene aynı laflar dönüp dolaşırken geleceğe dair bir önlem yine alınmamış oluyor.

ŞU VERGİLER

17 Ağustos Gölcük depreminin ardından yaralar sarılsın diye toplanmaya başlanan Özel İletişim ve Özel İşlem Vergilerinin 10 yıllık dönemdeki büyüklüğü ise 24,1 milyar TL’ye ulaşmış.

Depremin yaralarının sarılması için uçak biletinden, cep telefonu kontörüne, internet hizmetinden, tüpe kadar yüzlerce kaleme getirilen bu vergi gelirleri nereye harcandı?

Depremin adını kullanarak iyi niyetli bir iş için önce geçici daha sonra zorunlu hale getirilen bu vergiler bugüne dek deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve geleceğe dönük önlemlerin alınması için kullanılabilseydi Türkiye’nin depremlerle ilgili hiçbir endişesi olmazdı.

Sadece toplanan Özel İletişim Vergisi 2004’te toplam bütçe gelirlerinin yüzde 1,8’ini, 2007’de ise yüzde 2,8’ini oluşturmuş.

Vatandaşın cebinden çıkan paraların harcandığı yerleri sorgulayan bir yerde olmadığından elimiz kolumuz bağlı.

Yeni bir depremle karşılaşmamak için Allah’a dua etmekten başka şansımız kalmadı!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..