Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Yıllardır, "A.B." Kapısındayız. Ama onlar, Kendilerini Avrupa'ya Kabul Ettirdiler Bile...

Yıllardır, "A.B." Kapısındayız. Ama onlar, Kendilerini Avrupa'ya Kabul Ettirdiler Bile...
 

Güzelcehisar'daki Kurs binası. Gölbucaklılar evlerinin bir bölümünü kursiyerlere ayırmış.


 

Hiçbir vasfa  uymayan vasıfsız kimselerin kurs almaları, ve de yetişmeleri çok önemli. Hele bu Ülkemizde yapılması unutulmuş, giderek kaybolmağa yüz tutmuş el sanatları ise, ortaya çıkarılmakla canlandırılması,  bu gün için altın değerinde görülmektedir.

Yurdumuzda pek çok akşam sanat okulları var. Bunlar Milli Eğitim’e  dayalı olarak, getirilen öneriler   gereği halka kurs açarlar.  Sanatın yayılmasını sağlarlar, değerlerimiz ortaya çıkararak tanıtırlar,  kültürümüzün yaygınlaşması sebep olurlar.

 

 

Bunlardan birisi de Bartın’da bulunuyor.ASO Müdürü ile, Tuncay  Dolanbay ile tele-röportaj yaptık. İşte anlattıkları

:“2013 yılında Bartın Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan 643 kursa, 4 bin 264’ü erkek 6 bin 533’sı kadın olmak üzere toplam 10 bin 797 kursiyer katıldı. Merkezin bu yılki kursiyer hedefi ise 12 binin üzerine çıkmak.”  

Filigrafi nedir,İspanya, Polanya, Fransa, Leonorda Projesi,, Holanda, İsveç sanat ortaklığı,, Mehmet Gölbucaklı ve eşi“2013 yılında Merkez tarafından 643 kurs açıldığını, bu kurslara 4 bin 264’ü erkek 6 bin 533’sı da kadın olmak üzere 10 bin 797 kursiyer katıldığını söyleyen Dolanbay, “2013/2014 eğitim öğretim yılının ocak ayı itibariyle 280 kursumuzda 6 bin 700 kursiyerimiz eğitim almaktadır. Dönem sonunda bu sayının 12 bin ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

FİLİGRAFİ NEDİR?  Tahta veya sunta üzerine çiviler çakılır. Aralarından teller geçirilir. Belli örgü desenleri geçerlidir. Desenlerle birlikte ortaya çıkan sanat, bir şaheser olur. Ortadoğu kökenli bu sanat, unutulmak üzere iken Bartın ASO, duruma el atmış vaziyette. Zor sanattır. Sabır gerektirir.

Kurslar arasında Kastamonu usulü  saçak bağlama ve filigrafi kursları da veriliyor. Süsleme sanatı dediğimiz “Kaligrafi” ise, bambaşka güzelliklerle dolu. Ama tel kırma da bu arada unutulmuyor tabi.

BİR ÇOK İLK, BAŞARILDI:      Merkez ve köyleri ile Bartın Kapalı Cezaevi’nde açtığı 643 kursa; 4 bin 264’ü erkek 6 bin 533’sı kadın olmak üzere toplam 10 bin 797 vatandaşımız bu kurslara katıldı.katıldı.. 2013 - 2014 eğitim öğretim yılının ocak ayı itibariyle 280 kursumuzda 6 bin 700 kursiyerimiz eğitim almaktadır. Dönem sonunda bu sayının 12 bin ulaşmasını hedefleniyor 
BARTINI TEMSİL ETTİLER:  İspanya Fransa ve Polonya ülkelerine eğitim amaçlı seyahatler yaptık ve bu ülkelerden gelen misafirlerimizi konuk ettik. Bu yıl da 75 bin Euro bütçeli Leonardo projemiz kabul edilmiş olup bilişim, yiyecek içecek ve giyim sektöründe Almanya, Hollanda ve İsveç İle eğitim ortaklığı kuracağız. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘81 İl 81 Proje’ kapsamında İstanbul'da düzenlenen en iyi il projelerinin sergilendiği festivalde Bartın temsil edildi.”

Güzelcehisar’da, Milli Eğitime dayalı ASO Kurs Hocası ve eşi Mehmet Gölbucaklı, “ Kurslardan memnun kaldık. Köyümüzdeki okulumuzda, yöre halkını aydınlatacağımız için çok mutluyuz diyorlar.

 

BARTIN' A 17 KM. MESAFEDEKİ  "GÜZELCEHİSAR'DAN"  İKİ MANZARA . ( ALTTA VE ÜSTEKİ RESİMLER)  MİLİ EĞİTİME DAYALI ASO OKULU BU YÖREDE EL SANATLARI KURSİYERLERİNE BAYAN GÖLBUCAKLIĞI KURS HOCALIĞI YAPIYOR. KURSİYERLERİN DEVAM ETTİĞİ OKUL İSE,  GÖLBUCAKLI ÇİFTİNİN EVLERİNİN BİR BÖLÜMÜ.  BU İŞ İÇİN AYRILMIŞ. AMA GÜZELCEHİSAR'IN  GÜZELLİĞİ VE CAZİBESİ, KURSLAR KADAR ŞÖHRETLİ.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..