Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Yılların mağduru işçi emeklilerine umut oluyoruz

Yılların mağduru işçi emeklilerine umut oluyoruz
 

, “TÜKORDER” Derneği Genel Merkezi ve Şubeleri Mağdur İşçi Emeklilerinin haklarını korumakta kararlı


İşçinin unutulmuş zammı yolda.

Ecevit Hükümeti zam yaparken işçi emeklilerini unuttu ama, "TÜKORDER" tarafından Ankara`da açılan bir dava sonunda 4 milyon işçi emeklisine zam ihtimali doğdu.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezince, Ecevit Hükümeti`nin çıkardığı bir kararnamede zam alamayan işçi emeklilerinin hakkının aranması için birçok yasal yol izlenmiş sonunda sonuç alamayan derneğimiz, konuyu yargı yoluna sokmaya karar vermişti.

Derneğimiz üyelerince kişisel adlarla açılan davalar, yargı makamlarınca birleştirilerek tek bir dava dosyasında takip edilmiş, sonuçta ise mutlu sona ulaşılmıştır.

Nedir bu mutlu sonuç, Ankara 17. İş Mahkemesinin kararıdır. “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezimizce mağdur işçi emeklisi üyelerimizce gündeme getirilen bu konu, uzun dava sürecinden sonra haklı karar ile kamuoyu gündemine bomba gibi düşmüştür.

Ankara`da açtığımız davada, 17. İş Mahkemesince o dönemde zam alamayan işçi emeklisinin, yüzde 9 zam almaya hak kazandığının karara bağlanması, binlerce işçi emeklisi kardeşlerimiz için ise bir umut ışığı olmuştur. Umutlar yalnızca zammı almakla kalmayıp, ayrıca toplu paranın da ödenecek olmasındadır.

Bu işçilerimiz adına verdiğimiz hukuk mücadelemizin kazanımı olmakla kalmayıp, binlerce mağdur edilen işçi emeklileri ile dul ve bakıma muhtaç yakınlarının mutluluklarının, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi camiasınca da paylaşılmasıdır.

İnancımız o dur ki, Yargıtayın bu kararı onaylayacağıdır. Böylece, 4.2 milyon işçi emeklisi zam alacaktır.

FAİZİYLE BİRLİKTE ALDI

Kararı Yargıtay da onaylarsa, 2003`de emekli aylığı alan tüm emekliler `eksik` ödemeden kaynaklanan farklarını, yasal faizi ile alabilecektir. Nadir Üşekçioğlu (70) adlı davacı emeklimiz adına, Ankara 17. İş Mahkemesi 2003 Ocak ayından, davanın açıldığı 2007 yılı Ocak ayına kadar eksik ödemeler toplamı olan bin 837.07 TL`nin davacıya ödenmesine karar vermiş, Davacının dava tarihinde 709.31 TL olan emekli aylığı da 771.96 TL`ye yükseltildiğini karar bağlamıştır.

Bu karar Yargıtay`dan onaylandığı takdirde, bin lira emekli maaşı alan bir işçi emeklisinin ücreti bin 90 liraya çıkacak. Bu arada 2003 yılından bu yana alamadığı zamların toplamı da 2 bin 500 lirayı bulacak. Davanın emsal olması için her emeklinin bireysel olarak dava açması gerekecek olduğundan, tüm emekli işçilerimizin, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi ve Şubelerine şahsen müracaatla bu davaları açmaları hususlarında bilinçlendirilerek yönlendirileceklerdir.

Hükümet açısından ise, 4 milyon emeklinin dava açması durumunda belirecek iş yükü ve idareye yüklenecek mahkeme masrafları yüzünden hükümetin toplu bir ödeme kararı alabileceği de beklentilerimiz arasındadır.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi ve Şubeleri ezilen ve mağdur edilen işçi emeklilerimiz ve memurlarımız için daima yasal platformda destek olmaya devam edecektir. Emekli dostlarımızın da derneğimize sahip çıkmaları ve şube yönetim kurullarında özveri ile çalışmak üzere üye olmaları ise bir sosyal sorumluluğun gereğidir.

ÖNER SAMANLI

GENEL BAŞKAN

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..