Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Rumikorman (Korman Türkmen)

http://blog.milliyet.com.tr/rumi

19 Aralık '06

 
Kategori
Felsefe
 

Yin ve Yang kuramı

Yin ve Yang kuramı
 

Yin ve Yang, doğayı ve kozmik evrenin temelini oluşturan yasaları açıklayan bir denge kuramıdır ve temelinde, doğa ve evrendeki her şeyin karşıtlık ilişkileri, dengeleri veya ilkeleri içinde yürüdüğünü tespit etmektir. Temeli uzak doğudaki bir çok kültürün ortak yaşam birikimine ve “I Ching” adı verilen eski bir felsefi kitaba dayanır. I Ching, enerjilerin birbirine dönüşüm ilkelerinden, ayrıntılı biçimde söz etmektedir.

Yin ve Yang'ın Başlıca İlkeleri şunlardır:

Evrendeki her şey "Karşıt iki kutup ilişkisi" içindedir ve birbirinden bağımsız olamazlar. Oluşumların birbirinden ayrılamaz iki görünümü vardır, yani "Yin" ve "Yang" görünümü.

Yin ve yang karşıt kutuplarının oluşması bir arada gerçekleşmiştir.

Kutuplar küçük oranda olsa bile karşıtını da içinde barındırır. Gecenin içinde aydınlık ve sıcağın, gündüzün içinde de soğuk ve gölge bölgelerin olması veya dişi görünümün içinde erkek, erkek görünümün içinde dişi olması gibi. Tai Chi veya yin yang işaretinin içindeki küçük çemberler bu özelliği simgelemektedir.

Karşıtlar, birbiri ile durmayan bir geçişme veya dönüşme ilişkisi içindedirler. Yani tam bir denge hiç bir zaman gerçekleşmez. Yin ve Yang sembolünü 3 boyutlu inceleyecek olursak, aslında siyah kısmın (Yin) daha aşağı tabakalarda ve beyaz kısmının ise (Yang) daha üst boyutlarda olduğunu görürüz. Bu da bize Yang’ın, yani positif enerjinin) bütün kozmik alemde daima daha üstün olduğu görüşünü verecektir. Yani mikro ve makro evrende iyi güç ve enerji her zaman kötünün üzerinde olacaktır.

Eğer huzurlu bir denge kurmak istersek, positif bio enerji dalgalarımızı (Yang) her zaman en üst seviyelerde tutmak gerekir. Aksi takdirde (Yin) bizi aşağıya doğru çekecektir.

 
Toplam blog
: 81
: 9709
Kayıt tarihi
: 01.12.06
 
 

1968 Ankara doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı Bilim..