Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '11

 
Kategori
Eğitim
 

Yine Atatürk'le birlikteyiz

Yine Atatürk'le birlikteyiz
 

Mehmet ERBİL: Atatürk (Desen 1974)


Yıllar ötesinden varan, damarlarımızda kan yerine akan, gönlümüzde alev alev yanan, kalbimizi o günkü sıcaklığı ile saran bir soluk var içimizde… Tükenmez bir soluk bu. Tükenmez artar, daha da varır Atatürk’e. Daha da varır BAŞÖĞRETMENE. Elinde tebeşir, gönlünde ULUSU aydınlıklarda yaşatmak vardır. Yazar durur kara tahta başında… Ana sütü gibi beyaz yazılar yazar, aydınlık devrimlerden muştular verir ulusuna. Bakışları derin, duyuşları engindir BAŞÖĞRETMENİN. Sever, azarlar yeri geldikçe, okşar tatlı sesiyle. Siler aydınlık düşüncelerle paslı kafaları. Mustafa Kemal’dir bu…

“Ben Mustafa Kemal’im

 Atanızım.

Azarlarım, sırasında okşarım

Beni seviyorsanız toplanın gönülcek.

*

Ne haset, ne kavga, ne kin,

Bir imece başlasın yurt üzre,

Selam edin iyiye, güzele.

*

Barışa kardeşliğe selam edin

Nerde çalışma var, kardeşlik var,

İnanın ki orda ben varım,

Atatürkçülük budur çocuklarım…”

Özbek İncebayraktar

Yaşamak, duymak gerek O’nu. Atatürk’ü bilmek gerek. Okumak, beyinlerimize kazımak gerek altın harflerle… Tüm benliğimize sığdırmak gerek… Duymak, bilmek istiyorsak Atatürk’ü… Yaşamak, yaşatmak istiyorsak…

Al O’nu, oku O’nu, belle O’nu. Sindir tüm gönlüne… Çalış, çalış, çalış.

“Öyle sırt üstü yatıp dinlenecek gün değil

Daha yapacağımız çok işler var çocuklar!

                 …

Toplandık mı baş başa, verdik mi el ele biz

Su çekilir, dağ çöker, bora susar çocuklar!

*

Hele kuru kütükler ayıklansın bir kere

Tadından çatlayacak dallarda nar çocuklar!

*

Sizi bir bir tanıyıp alnınızdan öpmeye

Mustafa Kemal yolda, hey bahtiyar çocuklar!”

 Behçet Kemal Çağlar

Duyun damarlarınızdaki kanın coştuğunu. Baş başa vermişsiniz, bakın el elesiniz halkla, toplanmışsınız gönülcek… Aydınlığa açılan gözleriniz, barışa uzanan elleriniz var. Yayılıyor, açılıyor, büyüyor özgürlüğe doğru halkalarınız. Tümden devrimler ve de büyüyor Atatürk’ün düşünceleri.

Seninle büyüyor aydınlıklar ey öğretmen…

“Yurttaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bu ödevi yaparken düşünün ki bir ulusun, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde doksanı bilmez, bundan insan olarak utanmak gerekir.”

Sen gidiyorsun ya öğretmenim taşlı yollara, karanlık sokaklara varıyorsun ya; sonuç yüzde yüz olacak. Kalem tutacak tüm eller. Köylerimiz son basamağına dayanacak uygarlığın. Çoğalacak uzunca bacalar, çoğalacak motor sesleri.

Beyaz tebeşirler olacak senin elinde. Gerçekleri sayıp dökeceksin bir bir. İyiyi, güzeli, doğruyu belleteceksin. Uyacaksın BAŞÖĞRETMENE. Duyacaksın O’nu. Belleyeceksin dediklerini.

“Genç kuşağın kafasını yormadan onun her şeyi almaya elverişli beynini “gerçeğin izleriyle” süsleyeceksin. Bileceksin “Yurdu ve ulusu kurtarmak isteyenler için yurtseverlik, iyi niyet, özveri çok önemli olan niteliklerdendir.”

Uzanın yarınlara. Bereketli, sonsuz olsun düşünceleriniz ki, dolsun sınıflar Atatürk’le. Dolsun da taşsın gönüllere. Umut olsun, bayrak olsun, özgürce yaşamak olsun.

 “Bilim ağartsın saçlarınızı kitaplar

Ancak böyle aydınlanır sonsuz karanlıklar.”

 Halim Yağcıoğlu

Hadi öğretmen arkadaş; durma bundan böyle. Çalış, avuç avuç taşı aydınlığı halkına. Omuz omuza ol. Aydınlık dolu düşünceler taşı kafanda. Cömertçe dağıt, ver onlara aydınlıkları. Koş, soluk soluğa, kentlere, köylere, kasabalara koş… Senin sesinle çınlasın okul duvarları. Sınır tanımasın bilgilerin, taşsın, taşsın da kol kol, damar damar, oluk oluk yayılsın çevrene.

HADİ ÖĞRETMEN ARKADAŞ GİR DERSE,

YİNE ATATÜRK OLSUN KÜRSÜLERDE…

Mehmet ERBİL

www.mehmet-erbil.tr.gg

 
Toplam blog
: 63
: 729
Kayıt tarihi
: 29.09.11
 
 

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi-Yüksek Lisans Resim-19 kişisel Resim Sergisi Yazı..