Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '12

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Yine deprem

Yine deprem
 

Depremle yaşamayı öğrenmek


 Dün olmuştu, bugün oldu, yarın yine olacak. İnşaat mühendisliğinin temel amaçlarından biri insanların içinde yaşadıkları mekanları daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde tasarlamak ve inşa etmektir. Bunun yanı sıra gelişen teknoloji ile birlikte mevcut koşulların sürekli olarak irdelenmesi, geliştirilmesi ve daha elverişli hale getirilmesi için çaba sarf etmek gerekmektedir. Deprem olayında da benzer bir bakış açısı benimsemek doğru bir yaklaşımdır.

Yalnız tüm doğal afetlerde olduğu gibi depremlerinde ne zaman, nerede ve ne şiddetle olacağı konusunda bir belirsizlik bulunur. Mühendislik uygulaması açısından bu tür belirsizlikler tasarım ve uygulamayı olumsuz yönde etkiler. O halde olumsuzluğu bertaraf etmek için belirsizlikler dikkate alınarak, incelemeler ve araştırmalar yapılmalıdır.

Depremselliği üç ana başlık altında değerlendirebiliriz. 1-Zemin cinsi ve yapısı 2-Depremin şiddeti 3-Mevcut yapının durumu. Eğer bu 3 madde mühendislik optimizasyonu içerisinde değerlendirilerek davranılmışsa, afet esnasında olası ölüm, yaralanma ve maddi hasar riskleri minimize edilmiş olacaktır. Moda bir deyimle deprem insanı öldürmez, bina insanı öldürür. Aslında zararın artmasında en etkili faktör binayı yaptıran mal sahibinden başlayarak, yerel, merkezi yöneticiler ile teknik elemanların çürük düşünce biçimidir. Başlangıçta teorik anlamda, rasyonel akla, bilime, mühendisliğe daha fazla önem vererek, oluşacak tüm zararlar en aza indirilebilinir.

Bilindiği üzere Ülke topraklarımızın % 95’i deprem afetine maruzdur. Depremler sonunda karşılaştığımız can ve mal kayıplarının en aza indirmek için deprem öncesi ve sonrası alınması gereken etkili ve fiili önlemler vardır. Bu konuda ülke içinde ve dışında ilgili bilimsel özel ve kamu kuruluşlarının olası depremlere karşı güç ve iş birliği yapmaları kaçınılmazdır.

Deprem ve deprem mühendisliği bilgi ve mesleğinin gelişmesini ve eğitimini toplumda benimsetip yaygınlaştırmak, vatandaşları deprem afetine karşı koruyucu önlemler hususunda sürekli eğiterek, bilinçli, tedbirli ve hazırlıklı olmaları sağlanmalıdır. Bu konuda kurslar açmalı, seminerler, sempozyumlar, konferanslar düzenlenmelidir. Deprem konusunda yapı, zemin etütünden başlayarak bitimine kadar açık bir şekilde denetlenebilir olmalıdır.

Yakın geçmişimizde 17 Ağustos ve 12 Kasım depremler örneği söz konusu, ancak görüldü ki depremde ölenlerin yaralananların, tüm hasarların sorumlusu olarak Veli Göçer kurban edilip cezalandırıldı. Bu konuda ne başka bir müteahhit ne bir yerel ve merkezi yönetici, nede siyasi ve teknik eleman sorumlu olarak tutuldu. Hepsi masum olarak kabul edildi.

Depremle birlikte sürekli olarak kullanılan bir deyim var, riskin dışlanması. Bu deyim riskin anını ve sonrasını kapsamakla beraber daha çok deprem öncesi yapılacak olan çalışmaları içermektedir. Bunlar; Ulusal deprem yapısının hukuki sorunlarının giderilmesi, binaların deprem güvenliklerinin sağlanması, sağlanamayanların binaların yıkılması, Ulusal yapı rehabilitasyonu için kaynak sorununun çözülmesi, gerekli teknik alt yapı ve envanterinin yapılmasıdır.

Cahit Sıtkı Tarancı'nın bir şiiri var. Çok önemli bir şiir, üstat diyor ki;

Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

 Ben bir mühendis olarak “ölüm depremden olmasın” diyorum. Van ve Ercişte ve son zamanlarda ülkemizde  meydana gelen depremler nedeni ile geçmiş olsun diyorum. Yakınlarını kaybedenlerin ve tüm Ulusumuzun başı sağ olsun.


Nizamettin BİBER
Uzman İnşaat Mühendisi  

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..