Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yirmiiki Ay

Hayale dayalı ve sembolik oyun
Çocuğunuzun oyuncak telefonu alıp kulağına götürerek aynı sizin yaptığınız gibi uzun bir telefon konuşması yaptığına şahit oldunuz mu? 

Veya çocuğunuzun bir kupayı alarak çay doldurduğunu ve size hayali çay getirdiğini. Çocuğunuz kavrama gelişimi, dil öğrenimi ve sosyal/duygusal gelişimden oluşan gelişmenin birçok alanlarını destekleyen bir tip hayali ve sembolik oyunun fantezi dünyasına adım atmaktadır. 
Bu tip oyunlar çocuğun çevrede, evde, çocuk bakımında veya anne ile gezerken gördüklerini taklit etmesine dayalıdır. Onun dünyası arasından ilginç bulduğu uğraşları seçerek oynayabileceği bir bilgi paleti gibidir.
Sembolik oyunda benim rolüm ne?
Çocuklar diğerleri ile işbirliği içinde oynama becerilerini geliştirmektedirler. Araya girip kendi fikirlerinizle karşılık verme dürtüsüne dayanmaya çalışın. Oturup onun başı çekmesini sağlayın. Ne yaptığını tarif ederek onun fikirlerini destekleyin. “Süpürgeyi aldın ve şimdi süpürüyorsun. Sen annen için büyük desteksin.” Bu tip pekiştirme onun kendi duygularını geliştirmesine destektir. Kendi fikirleri ile ortaya çıkıp hepsini kendi başına yaptığının farkına varmasına yardımcı  olur. 
Biraz daha büyük bir arkadaşla oynama şansına sahip olursa, bu arkadaşının nesneleri ele alma becerisine hayranlık duyacaktır. Etrafını bu şekilde gözlemlemek küçük çocuk için çok zenginleştiricidir. Seyrederek ve öğrenerek, bu bilgi ve değişiklikleri kendi oyununun içine katabilir. 
Karalama ve diğer sanat projeleri
Çocuğunuzla market alışverişine  çıkmanın kolay bir bir yolu da o  marekt  arabasında otururken çocuğunuza hoşuna gidecek ilginç bazı uğraşlar  bulmaktır. Boya kalemleri ve kağıt böyle bir uğraş için çok  uygundur. Kalemleri tutup kağıt üzerinde neler yapılabileceğine karar vermek elin motor becerisinin de gelişmesini gerektirir. Bazı çocuklar ileri geri aşağı yukarı haşin el hareketleri ile çiziştirirler, bazıları daha kontrollüdür ve hareketlerini daha küçük tutarlar. Her iki halde de bu resimler aile buzdolabı üzerinde sergilendiklerinde mükemmel gözükür. 
Gerçek (fakat kirli) bir zevk için çocuğunuzu parmak boyasına veya ressam sehpası ile fırça boyasına alıştırabilirsiniz. Tabi ki yerlere, size ve çocuğunuzun üzerine boyalar döküleceği için çevreyi ve  giysilerinizi ona göre düzenlemek  gerekir. 
Büyük bir yatağa taşınma
Harekteli çocuklar karyolalarından dışarı tırmanma dahil, tırmanma becerileri ile ailelerini şaşırtırlar. Bazı çocuklar bu aşamada daha büyük bir yatağa hazır iken diğerleri mevcut karyolalarını yeterli bulabilir. Büyük yatağa geçmek sizin ve çocuğunuz için büyük bir aşama olmakla beraber bazıları bu geçişi kolayca becerirler. Anne ve babanın veya abi-ablanın  kullandığı gibi büyük bir yatağa geçmek bazı çocukların çok hoşlarına gider. Hayatlarındaki kendilerinden büyük insanları taklit etmek onların gelişme arzularını perçinler ve büyük insan gibi hissetmelerine neden olur. Diğer taraftan karyolaları yirmi küsur aydır onlar için rahat ve emniyetli idi. Ondan vazgeçmek onu bırakmayı gerektirir, bir şeyi bırakma kabiliyeti ise çocuktan çocuğa değişir ve baqzı  çocuklar buna  çok  zor da  alışabilir.   
Harekete geçmek için şimdi iyi bir zaman mı?
Daha büyük bir yatağa geçerken dikkate alınması gereken iki faktör vardır. Birincisi zamanlama. Çocuğun rutin işleri zaten bir değişikliğe uğradı ise bu değişikliğe kalkışmayın. Daha fazla değişiklik yapmanın sakıncalı olabileceği durumlar örneğin aileye yeni bir ferdin katılması, çocuğun yeni bir bakım şekline veya ana okuluna başlaması, anne ve babanın dışarıya seyahate çıkması veya ailenin yeni bir eve taşınması gibi durumlardır. 
Zaman ile çelişebilecek dikkate alınması gereken diğer bir faktör ise emniyettir. Eğer çocuğunuz karyoladan dışarı tırmanıyor ve yere düşme durumu var ise, geçişi daha yavaştan almanız faydalı olabilir. Büyük çocuk yatağında bile emniyeti dikkate almaya devam etmelisiniz. 
Yataktan kayıp düşmeyi engellemek için korkuluklardan faydalanabilirsiniz fakat hareketli uykucular yatakta rahat durmayıp korkulukları aşmanın bir yolunu bulabilirler. Yere daha yumuşak düşüşü sağlamak için yastık veya kalın bir halı gibi destekler koyun. 
Aynı zamanda, sizi bulmak ve evi incelemek için yataktan çıkabilir, Etrafı gezinmesi probleme yol açmayacak şekilde düzenlemek gerekebilir. Belki  de bir  süredir emekliye ayırdığınız bebek  telsizini dolaptan  çıkarıp  tozunu almanız  gerekeblir,  böylece onun odasından gelen etrafı karıştırma seslerine kulak kabartabilirsiniz. 
Zaman tuvalet eğitimi için uygun mudur?
Yeni yürüyen çocuklar ve ana okuluna gidenlerin aileleri için bu büyük bir başlıktır. Çocuğunuzun bez değişim zamanını söylediğini fark edeceksiniz veya uyuduktan sonra bezi tam dolu değildir. Ebeveynler tuvalete gittiklerinde ne yaptıklarını merak edebilir hatta bilimsel bir deney gibi sizi faaliyette iken seyredebilir. Bunlar tuvalet eğitimine hazır olmanın belirtileridir. Fakat sizi gene de uyarıyoruz – birçok çocuk bu belirtileri göstermekle beraber daha bezsiz gezmeye hazır olmayabilirler. Çocuğunuzu uygun şekilde destekleyin. Bir oturak alıp onu tuvalette incelemesini sağlayabilirsiniz. Veya tuvaleti kullanmayı öğrenen çocuklar hakkında birkaç kitap veya video alabilirsiniz. 

Uzm.Dr.Anıl Yeşildal

 

Bunlar da ilginizi  çekebilir
Tuvalet Eğitimi
Kardeş Kıskançlığı
Bıldırcın Yumurtası Abartılıyor mu?
Çocuk Eğitiminde İpuçları

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..