Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

DİYETİSYEN YASEMİN GÜN

http://blog.milliyet.com.tr/yasemingun

19 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme
 

Yiyerek Genç Kalın!!!

Yiyerek Genç Kalın!!!
 

Genç Kalmanın Sırrı Doğru Beslenme


 Yaşlanmayı  tamamen ortadan  kaldırmak imkansız olsa bile geciktirmenin artık kendi elimizde olduğunu hepimiz bilmekteyiz.  Doğru beslenme, doğru düşünme, doğru rahatlama, doğru nefes, doğru egzersiz tüm bunarı doğru ve düzenli bir şekilde yaparsak yiyerek de genç ve sağlıklı kalabiliriz.

Peki burada kastettiğimiz doğru beslenme nedir ?

Beslenmeyi bir sanat bilinçli yapılan özen gösterilmesi gereken hayatımıza oturtup devamlılık arzeden bir şey olması gerektiğini bilmeliyiz öncelikle. Şu anda beslenme ile ilgili en büyük tehditler kilo fazlalığı ve obezite. Kilo yönetimini, yani az kiloyu, normal kiloya çıkarabilmeyi; ya da çok kiloyu normal kiloya indirebilmeyi öğrenmeliyiz. En güzeli birkaç kilo alındığında paniğe kapılmadan kilo dengemizi kendi kendimize kurabilen, yetenekli bir kilo yönetimi uzmanı haline gelebiliriz. ‘Ben ideal kilomda ne kadar kalırsam, sağlığımı koruma konusunda da o kadar başarılı olurum’ düşüncesinde olmalıyız.

 Beslenme konusunda yapılan en büyük hatalardan birisi öğün atlamak ve  arkasından gelen cümle “aslında yemiyorum ama kilo alıyorum” veya “yemiyorum ama zayıflayamıyorum”. Burda en çok dikkat etmemiz gereken konu öğün atlamamak ve hazır gıdalardan uzak durmak olmalıdır. 

Bunun için öncelikle yapmamız gereken yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeliyiz.  Daha sonrasında hareket etmeden kilo verilemeyeceğini, verdiğimiz kilolaların da korunamayacağını bilmeliyiz. Diğer önemli bir faktör de beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz yaptığınızın hiçbir işe yaramayacağını... Yoyo etkisi dediğimiz olay olan sürekli zayıflarız ve tekrar geri alırız. Bunun için önemli olan yeterli ve dengeli beslenmeyi davranış haline dönüştürüp hayatımıza bunu oturtmalıyız. Burada amaç asla kilo verene kadar diyet yapıyorum olmamalıdır. Amacımız, beslenme alışkanlığını oturtmak olmalı ve ideal kilomuza ulaştıktan sonra da eski beslenme düzenimize geri dönmemek olmalıdır.

Bir beslenme uzmanına başvurarak sizin yaşınıza beden kitle endeksinize göre gerekli hesaplamarın yapılmasının ardından çeşitliliği çok olan doğru ve dengeli bir diyet planı oluşturmanız ve bunu uygulamaya başlamanızdır.  Beslenmemiz de doğru besinleri seçerek osteoporoz, diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi bir çok hastalığı önleyebilir, yaşam kalitenizi artırabilir hatta yaşamınıza yıllar ekleyebilirsiniz.

  Neyi neyle yemeliyim , ne kadar tüketebilirim, hangi besin ben de eksik olan veya almam gereken vitamin ve mineraller açısından zengin.. Besinler doğru zamanda ve doğru miktarlarda tüketildiği zaman bizim için şifa niteliğindedir. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı da budur aslında. Besinler gençlik iksiriniz olsun, yiyerek yani doğru yiyerek genç kalın…

Sağlıcakla Kalın…

 
Toplam blog
: 8
: 107
Kayıt tarihi
: 03.10.18
 
 

Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Mesleğimle ilgili bir çok kurumda ..