Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '08

 
Kategori
Eğitim
 

YKS, Yaz Tatili ve Başarı

YKS, Yaz Tatili  ve Başarı
 

YKS AYT TYT Hazırlık ve Başarı Yolları


Yaz geliyor. Öğrenciler ve öğretmenler bütün bir yılın yorgunluğunu, stresini atacaklar. Dinlenecekler ve yeni bir yıla daha dinç, daha hazırlıklı gelecekler. Şimdiden herkesin kendine göre bir tatil planı yaptığını hissediyorum. Ancak yaz tatilinin özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler için de ayrı bir anlamı var benim için. Dinlenmenin yanı sıra yaz ttillerini önlerinde ki yıllarda girecekleri sınav için değerlendiren öğrencilerde olacaktır. Tabi ki kitap okuyacaklar, herhangi bir işte çalıaşcaklarda olacaktır mutlaka.

Tabi ki yaz tatilinde dinlenmemizden kalan zamanlar haricinde ders çalışmak bir anlamda bir çok eksiğimizi daha önceden tamamlamak anlamına geliyor ve önümüzdek yıl daha fazla zamanı derslere ve bir üst sınıf konularına ayırabiliriz. Yaz tatilinde YKSiçin ders çalışma isteğimiz hangi amaçlarımızı karşılamaya yönelik olmalıdır.

YKS İÇİN YAZ TAVSİYELERİ:

1. Bir üst sınıfa geçen öğrenciler geride kalan sınıflarda ki konu eksiklikleri tamamlanmalıdır.
2. Bu konulara yönelik test çözülmelidir ve konular pekiştirilmelidir. Bu iki amacı karşıladığımız
zaman başarıya çok ama çok daha fazla yakın olacagız. Burada yanlış anlaşılmaması gereken bir durum var.
Yaz tatilinde bütün gün ders çalışmamız gerektiği gibi bir durum algılamayın. Mutlaka dinlenmeye ve eğlenmeyede zaman ayıracaksınız.

Okullar Haziranda kapanacak. Belli bir zamanı tamamen dinlenmeye ayırabiliriz. Daha sonra günde 1 saat gibi kısa sürelerle çalışmaya başlayabiliriz. Yazımızda tavsiye edilen süreler kişiye göre değişebilir. Bazı öğrencilerimizin ders çalışma alışkanlıkları daha iyi durumda olup ders çalışmaya daha fazla zaman ayrıbilirler. Özellikle yaz tatilinde evde kaldığınız sürelerde bu hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.

Bir hafta, on gün yada 5 gun sonra ders çalışma süremizi 2 yada 3 saate kadar çıkarabiliriz. Zaman geçtikçe daha fazla. Kendini başarıya odaklamış ve bu azimle iyi motivasyon olmuş bir öğrenci ortalama yaz tatilinde 2-4 saat arası ders çalışabilir. Elimizde yeteri kadar yardımcı kaynak olmalıdır. Konu anlatımlı, soru çözümlü kitaplar
ve test-soru bankaları. İlk eksik oldugumuz konulardan başlayabiliriz. Yada Lise konularının başlangıcından. Hatta konu anlatımlı kitaplarımızın başlangıcından. Çok iyi bildiğimiz, soru çözerken yanlış yapmadıgımız, hakim oldugumuz konularda daha az zaman harcayabiliriz.

İlk başlarda çalışmak zor gelecek size. Bunalacaksınız, herkesin gezip eğlendiğini, sadece sizin ders çalıştıgınızı sanacaksınız. Belki sokaktan gelen sesler, akşam üstü serinliği, insanların akşam ustleri caddelerde gezintileri sizi olumsuz etkiyebilir, ders çalışmanızı zorlaştırabilir ama unutmayın ki başarının bir bedeli vardır ve başarının karşılığı sizi çeken o durumlardan çok daha güzeldir. Ancak günün büyük bir kısmı zaten eğlenmek ve dinlenmek için sizin olacaktır. Asla yılmayın, yılgınlık göstermeyin. Eğlenme ve gezmelere de zaman ayırcaksınız ama kalan zamanlarınızı mutlaka derslere ayrırın. Bazen çok bunalabilirsiniz. Kitap okuyabilir, test çözebilir yada iyi oldugunuz derslerde ki küçük eksikliklerinizi tamamlayabilirsiniz.

Ben yaz talinde boş kalan zamanlarında azimle ders çalışıp başaran öğrenciler gördüm. Hemde bir iki değil pek çok. Şu anda yada biriyorlar yada okuyorlar. Hukuk, Bilgisayar Öğretmenliği, Dişçilik, Mühendislik, Eğitim Fakülteleri. ve onlar birer genel lise öğrencisi idi. En büyük avantajları; kendilerine yapılan nasihatleri dinlediler ve yaz aylarında boş zamanlarında ders çalıştılar. Belkide sadece boş zamanlarında değil, yaz aylarını planlı programlı bir hale getirdiler.

Peki onlar nelar yaptılar, neler yapmadılar..

Onlar neler yapmadılar..
1. Sıkılıp bütün günü TV basında geçirmediler.
2. Öğlen dısarı çıkıp gecenin dokuzunda eve gelmediler.
3. Gündüz gezip akşamı intetnette zaman öldürmediler.
4. Onlar yapamam demediler, yaz geldi, okul bitti demediler.
5. Hiç umutsuzluğa kapılmadırlar.

Onlar ne yaptılar.
1. Onlar önce kendilerine inandılar.
2. Onlar azmin başaramayacagı hiç bir şey olmadığına inandılar.
3. Onlar zamanı iyi kullandı. Hem dinledndiler. Hem hazırlandılar.
4. Onlar bir soruyu çözemeyince, bir konuda takılınca masa başından kalkıp,
oflayarak kendilerini TV karşısına yada internete atmadılar. İnatla ugrastılar, anlamayınca takrar okudular, çözemeyince konuyu tekrar çalıştılar, benzer soruları inceledirler.

Azim sizinle olsun. Herşey gonlunuzce olsun.
"Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur."
Albert Einstein

Güngör ŞEKEROĞLU
Psikolojik Danışman

www.rehberliksaati.com

 

 
Kayıt tarihi
: 30.07.07
 
 

1971 doğumluyum. İlk ve orta öğretimim Adapazarı Ankara Niğde ve Konyada tamamladım. Hacettepe Ün..