Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

EYD Uzmanı Gülşah Öztaş

http://blog.milliyet.com.tr/gulsahoztas

01 Şubat '22

 
Kategori
Eğitim
 

Yks Sınav Taktikleri

YKS ÇALIŞMA TAKTİKLERİ:

  • Çalıştığınız konuları ilginç hale getirin.
  • Doğru bir zaman planlaması yapın.
  • Blok çalışma periyotları belirleyin.
  • Rahat edeceğiniz bir çalışma mekanı belirleyin.
  • Çalışma öncesi zihninizi boşaltın.
  • Yanınıza biraz atıştırmalık alın.
  • Önemli bilgileri önce öğrenin.
  • Kendinize özel çalışma kartları hazırlayın.
  • Uyumlu olduğunuz bir arkadaş grubuyla çalışın.

Çalıştığınız konuları ilginç hale getirin:

İtiraf etmek gerekiyor ki her dersin her konusu ilgi çekici olmayabiliyor ama sistem böyle, sınav için öğrenmelisiniz. Kaderci bir kabulleniş yerine çalıştığınız konular ile gerçek hayatta neler yapıldığını, ilgi alanlarınızla benzer yanlarını ve sınavın çok daha ötesini hayal ederek önünüzdeki konuları daha ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.

Doğru bir zaman planlaması yapın:

Sınava çalışayım derken tüm hayatınızı tek yöne kanalize etmek sizin çok daha çabuk sıkılmanıza neden olacaktır. Günlük, haftalık ve aylık planlar ile düzenli bir çalışma ve sosyal hayat planı hazırlayarak hem çok daha verimli ders çalışabilir hem de günlük hayatın eğlencesinden vazgeçmemiş olursunuz.

Blok çalışma periyotları belirleyin:

Nasıl ki okulda belirli bir süre ders işledikten sonra teneffüs veriliyor, evinizde ders çalışırken de böyle bir düzen oluşturabilirsiniz. 20 ile 50 dakika arasında değişen bir süre boyunca ders çalıştıktan sonra 5 ile 15 dakika arasında değişen bir süre mola verebilirsiniz. Bu molada hareket etmek sağlığınız açısından da yararlı olacaktır. 

Rahat edeceğiniz bir çalışma mekanı belirleyin:

Herkesin çalışırken rahat edeceği mekan kendine özeldir. Kimisi bir kafede, kimisi kütüphanede, kimisi de odasında daha rahat ders çalıştığını söylüyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken konu, çalışmadan aldığınız verim. Nerede daha verimli ders çalışıyorsanız orayı kendinize mekan olarak belirleyin.

Çalışma öncesi zihninizi boşaltın:

Konu yalnızca sınav değil ki, herkesin bin tane derdi var. Ders çalışırken bu düşünceler ile beyninizi meşgul etmemek için çalışma öncesi boş bir kağıt alın ve kafanızı kurcalayan tüm düşünceleri kağıda dökün. Belki bunu bir günlüğe dönüştürerek kendi sınav güncenizi oluşturup, sınavı başarıyla atlattığınız zaman bugünleri kendi gözünüzden yeniden okuyabilirsiniz.

Yanınıza biraz atıştırmalık alın:

Tıpkı ders çalışma mekanı gibi çalışma sırasında bir şeyler yemek de kişiye özel bir durumdur. Bazıları böyle bir şeyden rahatsız olabilir. Ancak bir şeyler atıştırarak ders çalışmak, kan şekerinizin düşmesini önleyeceği için daha uzun süre verimli bir şekilde ders çalışabilirsiniz. Abur cubur yerine daha sağlıklı atıştırmalar yemeniz öneriliyor.

Önemli bilgileri önce öğrenin:

YKS konuları belli ancak bir konuya ait tüm bilgilerin sınavda çıkmayacağını herkes biliyor. Bu nedenle çalışma sırasında öncelikli konulara ağırlık verin. Ufak detaylar, belki sınavda çıkar denilen konular ile zihninizi gereksiz yere meşgul etmeyin. Eğitim uzmanları bu konuda size yardımcı olacaktır.

Kendinize özel çalışma kartları hazırlayın:

Bazı yayınevleri sınav konuları ile ilgili çalışma kartları hazırlıyorlar ancak bu kartlar ile öğrenmek herkese göre olmayabilir. Siz en iyisi kendi kartlarınızı hazırlayın. Dilediğiniz renklerde, dilediğiniz boyda, tam da sizin sevdiğiniz çalışma kartları hazırlayarak kart üzerindeki bilgileri çok daha kolay ve eğlenceli şekilde öğrenebilirsiniz.

Uyumlu olduğunuz bir arkadaş grubuyla çalışın:

ABD’de eğitim uzmanları, Asyalı öğrencilerin gruplar halinde çalıştığını gözlemlemiş ve bu kişilerin başarılı olmalarını grup çalışmasına bağlamışlardır. Bu çalışma taktiği de kişiden kişiye değişebilir ancak birlikte uyumlu olduğunuz kişilerle ders çalışmanın sınav sonuçları konusunda olumlu etkisi olduğu biliniyor.

 
Toplam blog
: 13
: 104
Kayıt tarihi
: 15.06.21
 
 

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Uzmanıyım.Bir özel okulda müdür yardımcısı olarak çalışmaktayım(Lisan..