Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '10

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Yogalates nedir?

Yogalates nedir?
 

yogalates,pilates


Yoga mı yapmalıyım? PİLATES mi? O zaman YOGALATES en ideali.
http://www.yogaevim.com

Son yıllarda insanlar zinde olmayı, zihinsel ve bedensel bir deneyim olarak algılamaktalar. Egzersizlerde “zihinsel ve bedensel” yaklaşım kişinin ilgisinin daha yoğun olmasını sağlar ve uzun vade de çok daha etkilidir. Egzersiz programına “zihin ve beden” unsurlarını katmak isteyenlerin sıklıkla sorduğusoru şudur Yoga mı? Pilates mi? Aslında her birinin kendine özgü bir yaklaşımı vardır. Birini diğerine tercih etmeniz kişiliğinize ve yaşam felsefenize bağlıdır. Eğer zamanınız varsa ikisini de yapabilirsiniz tabiî ki.

Şunu bilin ki bu iki disiplinde yeni değildir. Yoga 7-8 bin yıl önce Hindistan’ da ortaya çıkmıştır ve binlerce yıldır da yapılmaya devam etmektedir. Bedensel ile ruhsal bilinci birbirine tanıtan tam ve bütünleyici bir sistemdir. Yoga aklın sakinliği içinde tam ve bütün olarak kalabilmek yaşanan olaylardan etkilenmeden ve etkilemeden durumların ve şartların içinden geçebilmektir.Yoga ile karşılaştıracak olursak da pilates çok daha yeni bir tekniktir. 1920' lerde Joseph Pilates tarafından birinci dünya savaşında yaralanan askerlerin rehabilitasyonu için geliştirilmiştir.

İkinci dünya savaşı öncesinde Amerika’ya yerleştikten sonra, bu çalışması öncelikle dansçıların çok ilgisini çekti. Bu çalışma ile vücutlarının daha ince ve uzun bir forma girdiğini ve sakatlandıktan sonra tedavilerinin hızlandığını saptadılar. 1990' ların ortasından bu güne kadar Pilates bir ana akım olarak süre geldi. Yoga ile Pilates arasındaki en büyük fark, Pilatesin yaklaşımı Zihinsel ve Bedensel, Yoganın yaklaşımı ise Zihinsel, Bedensel ve Ruhsaldır.

Yoganın öğretisi hayatımıza denge, kendimize ve çevremize özen ve kişisel gelişim getirir.
Bunları bir pilates dersinde bulamazsınız; çünkü pilates dersinde sadece zihinsel odaklanma, nefes ve hareket vardır.
Yoga çalışması bütünsel yaklaşır her alanda dengeyi önemser, tüm kas guruplarını eşit şekilde kuvvetlendirir.
Pilates ise genelde ana kaslar üzerinde yoğunlaşmıştır. Bedenin kuvvet noktalarındaki esas kas guruplarında çalışır ve kuvvetlendirir. Özellikle karın kasları üzerine ağırlıklı olarak çalışma yapar.
Yoga statik duruşları kapsar, bu duruşlarla beraber nefes alıp verme, ruhsal durum ve duylar üzerinde de çalışılır.
Pilates ise bedenimizin kuvvetlenmesi için daha dengeli olmasını sağlayan çalışmalara yoğunlaşmıştır.
Yoga güçlenerek esneklik sağlama üzerinde durur ve ikisini de önemser. Bunlarda esneklik ve kendi kas gücü le zorlamadan yapılan harektler dizinidir.
Ayrıca yoga da nefes teknikleri çok değişiktir , plateste ise kendi nefes tekniği kullanılır.


Pilates ise vücudun belirli bir şekil alması için yapılan çalışmalar bütünüdür.
İkisi arasında seçim sizin ne aradığınıza bağlıdır; eğer vücudunuzun özellikle karın bölgesinin belli bir şekil almasını amaçlıyorsanız Pilates iyi bir seçimdir.Esneklik üzerinde daha çok duruyorsanız, stresinizi azaltacak ve sessizlik içinde tüm kas gruplarınızı (ince ve kalın) çalıştıracak bir yol arıyor iseniz Yogayı tercih edilmelidir. .. BU BAĞLAMDA SİZİN TERCİHİNİZ YOGALATES İSE
YOGALATES NEDİR?

Pilates, Joseph Pilates tarafından birinci dünya savaşında yaralanan askerlerin rehabilitasyonu için geliştirilmiş bir tekniktir.Zaten ana hareketlerin tümü yoga asanalarından türemiştir. Yogalates te yoga ve pilates hareketleri birlikte kullanılır Ayrıca bu hareketlerin zaman içerisinde, vücudu daha ince bir forma soktuğu, kasları sağlamlaştırarak düzgün ve sıkı bir beden sağladığı fark edilmiştir. Yogalates hareketleri ayrıca bazı sakatlıkları daha çabuk iyileştirdiği için yardımcı tedavi olarak ÖZELLİKLE Amerika da ve dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

YOGALATES HER YAŞATA VE DURUMDA YAPILABİLECEK BİR UYGULAMADIR.

Yogada kullanılan nefes tekniklerine ilave olarak tekrar yapılan hareketlerde özel pilates nefes tekniği hareketlere eklenir.Pilates nefes ve hareket koordinasyonunu sağlayan bir öğretidir.

Dersler sırasında nefes kapasitesi artar, vucuda daha fazla oksijen girer ve düzgün nefes çalışmaları ile kanda laktik asit birikmediği ve toksinler nefesle atıldığı için dersten sonraki günlerde vücutta herhangi bir ağrı ortaya çıkmaz. Yoga da denge önemlidir, Pilates te ise ana kas gurupları. Yogalates te işte bu iki önemli özelliği birlikte kullanır. Ayrıca karın kasları üzerinde daha yoğun hareketler çalışmalara önem katar.

Kullanılan nefes teknikleri kalp ve tansiyon rahatsızlıkları olan kişilerde son derece yararlı etkiler ortaya çıkartır. Süreklii hareketsiz çalışmaktan dolayı bel ve sırt ağrısı çekenler ve bedensel rahatsızlıkları olanlar (fıtık, skolyoz, ankilozan vs.vs.)güçlenen kas yapısı ile birlikte bu ağrılardan kısa sürede kurtulurlar.Vücudunda sarkmalar ve yağlanmadan dolayı deformasyon olan kişiler de sıkı ve biçimli bir siluet için Yogaletes yapabilirler.

Yogalates çalışmaları yüksek tempolu ve ani hareketlerden oluşan Aerobik_Step çalışmalarının tam aksine vücudun temel ritmi sayılabilecek soluk alma ve verme ritminde yapılır. Ayrıca profosyonel bir eğitimci ile birlikte yapılan Yogalates çalışmalarında kandaki oksijen seviyesi hep yüksek kaldığından daha çok enerji harcarsınız. Dersten sonra ilk olarak cildinizde olmak üzere bu etkiyi hemen fark edebilirsininiz.

Ayrıca Yogalates yer ve zamana bağlı olmadan yapılabilecek bir uygulamadır. Uygun ve profesyonel bir eğitimle iş yerinde de kısa süreli yogalates çalışmaları yapılabilir.

Sonuç olarak Yogalates bedeni tepeden , tırnağa yeniler. Yapılan egzersizler, vücudu sıkışlaştırıp forma sokar. Daha çok nefes tekniği kullanmak ve öğrenmek fırsatına kavuşursunuz. Eksersizler, karın ve sırt bölgesini aynı oranda güçlendirdiği için sağlam bir duruş ve iskelet ortaya çıkar. Sakatlanmalar asla olmaz ve oluşmuş olanlarda gün be gün düzelir. Fiziki dayanıklılık artar, Metabolizma hızlanır. Huzurlu, güçlü ve sağlıklı bir bedene

Ve ruha sahip olunur.

Bu bağlamda Yogalates Yoga ve Pılates hareketlerinden ve tekniklerinden maksimum oranda yararlanacağınız süper bir çalışmadır.

Saygılarım ile

Yoga ve Yogalates eğimeni,

Banu DEĞER
Kaynak : http://www.yogaevim.com

 
Toplam blog
: 9
: 3050
Kayıt tarihi
: 27.02.10
 
 

Banu Değer , 1983 yılında dönemin Türkiye’deki tek yoga merkezi olan Ananda Marga’da yoga çalışmalar..