- Kategori
- Yemek - Mutfak
Yoğurtlu, soslu bulgur köftesi
Yoğurtlu, soslu bulgur köftesi
Anadolu insanı bulgursuz sofraya oturmaz, ne yemek olursa olsun illaki sofrada bulgurları olacaktır. Bulgurdan kırk çeşit yemek üretirler. Yoğurtlu,sarımsaklı, soslu bulgur köftede bulgur yemeğinin çeşitlerinden biridir.
Malzemeler:
Bulgur köftesi için:
3 su bardağı ince bulgur
4 çorba kaşığı un
1 çay bardağı zeytinyağı(bulgurun içine)
1 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı kuru nane ve pul biber, 1 çorba kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı zerdeçal veya zencefil
Sosu için:
2 veya 3 çorba kaşığı tereyağı, zeytinyağı da olabilir(bulgur köftenin sosu için)
Yarım kilo yoğurt ve 6-7 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
Yapılışı:
Geniş bir tepsiye ince bulgurlar koyulur ve üzerine 3 su bardağı kaynar su dökülür. Tepsinin üzeri başka bir tepsiyle kapatılarak bulgurlar yumuşamaya bırakılır.
Çukur bir kabın içerisine salça koyulur, biraz suyla eritilir. Daha sonra salçanın içine tüm baharatlar, nar ekşisi ve yağ konularak harmanlanır.
Yumuşayan bulgurlar elle yoğurularak, ara sıra su serpilerek ve un koyularak köfte hamuru haline getirilir.
Malzemelerle iyice özleşen bulgur hamuruna köfte şekli vererek tepsiye dizeriz.
Sosu için yoğurdu ezerek koyu kıvamlı sıvı haline getiririz, içine ezilmiş sarımsakları koyarak karıştırırız.
Sarımsaklı yoğurdu köftelerin üzerine dökeriz.
Küçük bir tavada tereyağını eritiriz içine çok az suda eritilmiş biber salçasını dökeriz ve salçayı kavururuz.
Daha sonra salçalı sosu yoğurtlu köftenin üzerine dökeriz, bulgur köfteleri servise hazırdır.
Afiyet olsun.
Sibel Koçarslan