Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '16

 
Kategori
Eğitim
 

YÖK, YGS ve LYS'de baraj puanları yükseltti

YÖK, YGS ve LYS'de baraj puanları yükseltti
 

YÖK, 2015 yılında gerçekleştirdiği son genel kurul toplantısında üniversite adaylarını yakından ilgilendiren bir karar aldı. Alınan kararla üniversite adaylarının yerleşebilmek için daha yüksek ham puan alması gerekiyor. (Yazarın YGS, LYS ve tercihlerle ilgili paylaşımlarını facebook sayfasından takip etmek için buraya tıklayarak sayfayı beğenebilirsiniz)

Mevcut üniversiteye giriş sisteminde adayların lisans tercihi (4 ve üzeri yıl eğitim veren yükseköğretim programları) yapabilmeleri için en az 180 ham puan almak gerekirken, ön lisans (2 yıllık meslek yüksekokulu programları), açıköğretim lisans ve ön lisans ile özel yetenek programları tercihi yapabilmek için en az 140 ham puan almaları gerekiyordu. YÖK yaptığı son değişiklikle 180 puan barajına dokunmazken, 140 puan baraşını 150'ye çıkardı. 

Yeni uygulamada ön lisans, açıköğretimin lisans ve ön lisans programları ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için en az 150 ham puanı almak gerekecek. Geçen tercih döneminde sınavsız geçişle öğrenci alan ön lisans programlarının yüzde 40'ını genel lise mezunlarına açan YÖK, baraj puanı yükselterek meslek yüksekokullarının öğrenci niteliğinin artması için bir adım daha atmış oldu.

Peki baraj puanının 140'dan 150'ye yükselmesi üniversite adaylarını nasıl etkileyecek. Artık sınavlar sonrasında üniversite programı tercihinde buluınmak için daha fazla başarı göstermek gerekecek. 140 puan, YGS'den alınabilecek ham puanın yüzde 10'una takamül ederken, 150 puan YGS'den alınabilecek ham puanın yüzde 12,5'ine takamül ediyor. Bu da adayların yeni baraj puana ulaşmak için daha fazla net yapmaları gerektiği anlamına geliyor. 

Daha önce ön lisans, açıköğretimin lisans ve ön lisans programları ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için her testten 4'er net olmak üzere toplamda 16 net yapmak gerekirken, şimdi; her testten 5'er net olmak üzere toplamda 20 net çıkarmak gerekecek.
 
Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran
 
 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..