Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yok artık! Fındık da mı ithal ediyoruz?

Yok artık! Fındık da mı ithal ediyoruz?
 

Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu cari açığının yüksek olmasıdır.  Ekonomiden sorumlu bakan ‘’petrol kuyularımız  olsa cari açığımız sıfır olurdu’’  derken  cari açığın kaynağının enerji ve de petrol olduğunu söylüyor.

Diğer yandan bakıyorsunuz  cari açıkla mücadele için bir takım önlemler alındığı söyleniyor,  Ticaret bakanı  ihracatı arttırmak için o üke senin, bu ülke benim dolaşıyor, diğer taraftan  hiç akıla gelmeyecek  şeyler için ithalata para ödüyoruz.

Türkiye Ziraatçiler derneği başkanı İbrahim Yetkin Türkiye’nin A.B.D den fındık ithal ettiğini söylemiş.

Hani  davul tozu, minare gölgesi  falan ithal ettiğimizi söylese,  onların ne olduğunu bilmediğimiz için belki şaşırmazdık fakat iş bunula da kalmıyor. Yetkin diyor ki ;

Türkiye’nin ayrıca  İspanya'dan marul, İran’dan lahana, İtalya'dan ıspanak,ve ABD'den fındık ithal etti.

Anlamıyorum. Türkiye’de marul sıkıntısı mı var, ıspanak ithal etmek ne demek?.

Fındığa gelince, bunu kim yapıyorsa, kim beceriyorsa tebrik etmek lazım!. Bu Libya’ya, Arabistan’a kum, Eskimo’lara buz satmak  satmak gibi bir beceri!. Lüzümsuz bir beceri  ama  demek ki beceren var ki  koskoca Ziraatçiler Derneği başkanı rahatsızlığını dile getirmiş.

Hadi lahanayı, marulu, ıspanağı,  pırasayı bırakalım çünkü  Arjantin^den erik,  bilmem nereden armut hatta elma geldiğini de biliyoruz. Marketlerde hepsi var.

Fındık  ithal etmek  zoruna gidiyor insanın. Bir ükeye paranı sokağa at biri bulup zengin olsun denirse yağılacak bir şeydir bu çünkü Fındık ile özleşmiştir. Fındık demek Türkiye demektir.

Fındığın  dünya üretiminin %70 i Türkiye’de elde edilir. Bunun karşılığı da  yılda  ortalama 500-600  bin ton fındıktır.  Bu üretimin %90 ı ihraç ediliyor.   Kalan %10 da bize yetiyor, hatta geçmiş yıllardan kalan stok fazlası fındık  okullara falan dağıtılıyor  aganini, maganini diye kapmayalar düzenleniyor satılsın diye ama halk  markette işlenmiş fındığın kilosu için 18-22 lira para ödüyor.  Dünya ı fındık üretiminin  yarıdan çoğunu üreten ülkede fındık en pahalı  besinlerden biridir.

Hiç fındık yetiştirmemesine rağmen   fındığın  fiyatını Hamburg Borsası yani Alman’lar belirliyor deniyor. Bu nedenle  fındıksız Almanya çok düşük fiyatla aldığı  fındığı işleyip  Dünya fındık ihracatının %10 u sağlıyor.  Almanya  borsasında toplaşan alıcılar, Dünya fındık ticaretinin %74 ünün gerçekleştiği ülkemizde, fındık üreticilerimize avans vererek fındığımızı ucuza kapatıyorlarmış.

Ülkemizde  domates, marul, patlıcan, salatalık,  v.s sebze gibi Allah'ın bize bol keseden bahşettiği  nimetler fazla fazla yetişip, çifçimiz tarafından para etmiyor diye  yollara dökülüp, hayvanlarar yedirilirken, diğer taraftan neden ithal edildiğini anlamak insana zor geliyor.

Fındık ithalini ise anlamak zaten mümkün değil.

Yoksa bizim fındık, işlenip, toplanıp tekrar bize mi geliyor?

Koyun bakalım ete koyduğumuz gibi ithalata %100 vergi. Bak bakalım teşebbüs eden olacak mı?

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..