Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

YÖK Başkanının askerlik süresi açıklaması yanlış anlaşılmış!

YÖK Başkanının askerlik süresi açıklaması yanlış anlaşılmış!
 

YÖK Başkanı askerlik süresiyle ilgili kendi sözlerini kendisi yalanladı.

7 Mart 2008 Cuma günü gazetelerin Internet sayfalarında ertesi günde baskılarında YÖK Başkanının askerlik süresi ile ilgili sözleri manşetlerde yeraldı.

YÖK Başkanı çok açık bir şekilde söylemişti:

“Gazetelerde yazılar çıkıyor. (YÖK Başkanı, Genelkurmay Başkanı’na gitti geri çevrildi) filan. Hiçbir şey geri çevrilmedi. Genelkurmay Başkanlığı askerlikle ilgili herkes için aynı süreyi düşünüyor. Ama bunu yapmak için biraz zamana ihtiyaçları olduğunu söylediler. Bu konuda sizlere detay veremem. Ama bundan sonra lise mezunları 18 ay askerlik yapacak, üniversite mezunları 6 ay askerlik yapacak diye bir şey olmayacak. Herkes için aynı süre olması düşünülüyor."

Bu sözlerde anlaşılmayacak birşey yoktu. Ancak inanamamıştım. Bu sözler üzerine bir yazı yazdım (1). Bu yazıda bu açıklamayla ilgili kuşkularımı açıkladım:

“Askerlik süresi ile ilgili bir açıklama yapılması gerekiyorsa bunu Genelkurmay veya MSB yapmalıydı. Açıklamayı YÖK başkanı yapmış. (...) YÖK Başkanının askerlik süreleriyle ilgili açıklamasına önümüzdeki günlerde Genelkurmaydan bir yanıt gelirse ve “Bizim böyle bir düşüncemiz yok.” derse ne olacak?”

Haberde 18 ay askerlikten sözetmişti, oysa 18 ay askerlik yapan kimse yoktu günümüzde (2).

Genelkurmay, YÖK başkanının sözleri üzerine bir açıklama yapmadı ancak YÖK Başkanının bir düzeltme açıklaması yaptığı haberi bugün Milliyet’te yeraldı (3):

“Yedek subay ihtiyacını, sözleşmeli subay alımı yaparak, kademeli olarak azaltan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), önümüzdeki 2-3 yılın sonunda üniversite mezunlarının tek tip askerlik yapmasını planlıyor. Buna göre, üniversite mezunları yalnızca 6 ay askerlik yapacak. Lise ile 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ise 15 ay askerlik yapmaya devam edecek.”

YÖK Başkanının yaptığı açıklama üzerine sıradan bir yurttaş olarak benim yaptığım sorgulamayı keşke gazetelerin ve televizyonların haber merkezleri de yapsaydı.

(1) YÖK Başkanının askerlik süresi açıklaması (8-3-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97243
(2) Aynı haber farklı bilgi: 18 ay mı 15 Ay mı? (8-3-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97278
(3) Üniversiteliye tek tip askerlik (Milliyet, 9-3-2008): http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=503293&Kategori=yasam&Date=09.03.2008&ver=541700

Ankara, 9-3-2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..