Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '11

 
Kategori
Sınavlar
 

YÖK böyle bir dans!

YÖK böyle bir dans!
 

Kendisi bitti adı kaldı. Bir hafta geride kalmasına rağmen bugünün en önemli gündem maddelerinden birisiydi ve gün boyunca hemen heryerde bu konu konuşuldu. 

YGS sınavındaki kopya iddiaları tartışılmaya devam ederken, ÖSYM'den gelen açıklama kimseyi tatmin etmedi. ÖSYM şifreleme ile kopya çekilmesi olayının doğru olmadığını iddia ediyor. Söskonusu sorularda tamamen tesadüfen! sorular şifreli hale gelmiş. Yapılan açıklamada ayrıca her öğrencinin sınav kitapçığının ayrı hazırlandığı ve şifreli olduğu belirtilen kitapçığın sadece basına dağıtılan kitapçıkta söz konusu olduğu belirtildi. 

Kısa zamanda öğrenci bazında ayrı hazırlanan kitapçıkların internet ortamında yayımlanacağı ve her türlü kontrolün bu yolla yapılabileceği ifade edildi. 

O halde ÖSYM yetkililerinin şu sorulara açıklık getirmeleri gerekir. 

a. Soru kitapçıkları her öğrenci için ismen ulaştırılmak üzere poşet dosya içerisinde hazırlanıp gönderildi. Böyle bir uygulama her türlü istismara açık. İstendikten sonra ismen bilinen adayların kitapçığı her şekilde düzenlenebilir. İsterseniz içine cevap anahtarını bile koyabilirsiniz. Çünkü kapalı poşet içindeki kitapçığı açıp ta görebilecek olan tek kişi ismine gelen aday. Böyle bir uygulamaya neden yer verildi? 

b. Her adayın soru kitapçığı ayrı ayrı internette yayımlansa bile, diğer adaylar biribirlerinin kitapçığının hilesiz olduğundan nasıl emin olabilecekler? (Şifre iddiası doğru ise eğer, belli bir miktardaki ismi bilinen adaylara göre hazırlanması muhtemel kitapçıkları yegane görebilecek olanlar, şifrenin nimetlerinden faydalanması düşünülen adaylar olacaktır. Bu durumda diğer adaylar yine tatmin olmayacaklardır.) 

ÖSYM'nin daha tatminkar ve güvenilir bir yöntemle, 1, 5 milyonun üzerindeki öğrenciyi iddiaların gerçek dışı olduğuna inandırması gerekir. 

 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..