Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

Yok oluşu destekleyen Kültür Bakanlığı

Yok oluşu destekleyen Kültür Bakanlığı
 

Didim'de Apollo Tapınağı'ndaki Medusa Başı


Çocukluğumdan beri bütün yazlarımın bir yerinde yer tuttu Didim. Hala da öyledir, her yaz hiç değilse bir aya yakın bir süre geçiririm Didim'de. Bugün Milliyet'in ve Hürriyet'in internet sitesinde Didim'le ilgili kötü bir haber okudum.

Çocukken çok da bir şey ifade etmeyen, fakat zaman ilerledikçe tarihi değerinin farkına vardığım Apollon Tapınağı'nın surları yıkılmış. Hem de Kültür Bakanlığı'nın izniyle olduğu iddia ediliyor ve üstüne üstlük yıkılma sebebi de oraya mağaza yapmak. Bu işlemi yapanlar ise "yıkılmak üzere olan surları yeniden yapacağız" diyip çıkmışlar işin içinden.

Türkiye'de insanların tarihi eserlere karşı farkındalığı sıfıra yakın düzeyde. Duvarlara yazılar yazanlar, girip gezdikleri tarihi alanları kirletenler çok... Üstüne üstlük Türkiye'nin yetkili merciilerinin de bu konuda büyük bir farkındalık taşıdıklarını söylemek çok büyük bir yalan olur.

Kültür Bakanı eski solcu yeni muhafazakar AKP'li Ertuğrul Günay'ın sözlerine bakar mısınız?

"Hasankeyf'in yok olmasını istemem, ama hayat çok acımasız..."

Acımasız olan hayat mı sahi? Yoksa devlet mi acımasız olan? Hasankeyf'i sular altında bırakacak projeyi bitirmek için her yolu deneyen devlet değil mi, dolayısıyla burada hayatın acımasızlığından bahsetmemiz mümkün değil. Yine de devlete bir teşekkür borçlu olabiliriz. Bu proje sayesinde insanların Hasankeyf'i fark etmesini sağladılar. Böylece gidip görenlerin sayısı arttı, gidip gördükten sonra hala "burası yok olsun" diyecek bir insan da olamaz. Eğer hala bunu savunan varsa kalp yerine kuru beton taşıyor demektir. Üstelik Hasakeyf'in sular altında kalmasıyla bir tarihi eser yok olacaktır evet, bunu önemsemeyen "insanlar" varsa eğer, şunu da belirtmek gerekmekte: Orada yaşayan canlı türleri de bundan etkilenecektir. İnsan kendisi için başka canlıların yaşam hakkını alacak kadar üstün mü sizce?

Bugüne kadar birçok canlının soyunu tükettik, ama artık dursak daha iyi olmaz mı? Bilinçsizce avlanmak, önemsememek, insanın kendi egosunu tatmin için hiçbir işe yaramayacağı halde canlıları öldürebilmesi... Ve tabii bir de:

Apollon Tapınağı'nın surlarına zarar verilmesinin yanı sıra, bugün Birgün Gazetesi'nin manşetinde yer alan bir habere göre Mardin'de bulunan Dara Harabeleri'ne de dozerler girmiş, halbuki bilim çevrelerine göre orada kazıların değil dozerle, fırçayla yapılması gerekmekte. Halen yağmur sularıyla sikkelerin şehre sürüklendiği, kazdığınız an karşınıza tarihin fışkırdığı bir yerden bahsediyoruz. Bu kadar kolay mı oraya dozeri sokmak?

Kaldı ki Apollon Tapınağı'nın karşısı tamamen hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu zaten, daha ne mağazası açmayı planlıyorlar anlayamadım. İznin bu varlıkları koruması gereken bir kurumdan alınmış olması ne büyük bir ironidir. İnşaatı yapan firma halen "bakanlıkla temasa geçtik, bugün yine iznin çıkmasıyla işimize devam edebileceğimizi umuyoruz" demiş. Ona ne şüphe(!) Bakanımız hemen size gerekli izni çıkaracaktır, siz yeter ki izin alın, sonra gidip gerekirse Ayasofya'yı, Efes'i, Ani'yi yıkabilirsiniz. Kim tutar sizi?

Her yeni bir şey yapmaya kalkışımız bir yıkımı beraberinde getiriyor. Orman, tarihi eser, çevre katliamlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Artık bu konuda insanlara bilinç aşılanmalı, farkındalık geliştirilmeli.

Hasankeyf, Allioni sular altında kalmasın. Dara'ya, Apollon Tapınağı'na zarar vermeye çalışanlar güçlü bir şekilde "DUR" diyebilelim. "Para kazanacağız ya biz bundan, aman yıkılsın işte ne olacak, çok mu önemli" diyenlere, "evet ÇOK ÖNEMLİ" diyebilelim... Tarihi eserler rant kapısı, ya da gereksizlik abideleri değillerdir, tüm insanlığa ait kültürel miraslardır.

Bu tarihi eser katliamlarına daha nice örnek verilebilir ülkemizde maalesef. Bunları korumakla yükümlü kurul ve Kültür Bakanlığı eliyle yapılan üstelik...

İlgili haberleri lütfen okuyun:

Hürriyet

http://www.milliyet.com.tr/apollon-tapinagi-ziyaretlere-kapatildi/turkiye/sondakika/25.05.2010/1242330/default.htm

Kültürel mirasları koruyalım. Onlar bize emanet. Sesinizi çıkarın....

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..