Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

YÖK’ün “türban”ı serbest bırakan kararı gazetelerde nasıl yer buldu?

YÖK’ün “türban”ı serbest bırakan kararı gazetelerde nasıl yer buldu?
 



YÖK'ün katsayı düzenlemesine Danıştay 8. Dairesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararı üzerine, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, nasıl tepki göstermişti:

“Hukukun arkasından dolanır, yeni bir düzenleme yaparız...”

YÖK’ün, “türban” adını anmadan “türbana serbestlik” getiren yazısı, bu söze bir örnek olur mu?

YÖK’ün yazısıyla farklı bir boyut kazanan “türban”ın önemli bir seçim malzemesi olacağını söylemek, geleceği görmekle hiçbir ilgisi yoktur.

YÖK'ün İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği yazı, gazetelere nasıl yansıdı?

“Türban”ı dillerine dolayan kimi gazeteler, YÖK’ün yazısını o kadar sevinerek vermemişler.

Gazetelerden dikkati çeken Cumhuriyet gazetesi olmalı. Cumhuriyet, konuyla ilgili habere “Türbana vize tartışması” başlığıyla 5. sayfada yer veriyor.

Meclis'in çözeceği bir "sorun"u YÖK'e bırakmak ne ölçüde doğru?

İşte, YÖK’ün İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği yazının gazetelerde nasıl yer bulduğu:

Haberi başlıktan verenler:

Şapkadan türban çıktı (Akşam)

(YÖK’ün şapkayla derse giren türbanlı öğrenci için aldığı karar, üniversitelerdeki yasağı delecek anahtar oldu. Derse girmek isteyen öğrencinin sınıftan çıkarılamayacağına hükmeden YÖK, ‘türban’ demden türbanlı eğitimin önünü açtı)

28 Şubat türban yasağı kalktı. 12 Eylül sürüyor (Birgün)

(
YÖK’ün türban talimatıyla bir 28 Şubat uygulaması daha ortadan kalktı. 12 Eylül yasakları ise üniversitelerde hâlâ devam ediyor)

Türbanı takan çok anayasayı takan yok (Gözcü)

(AKP’nin atadığı YÖK Başkanı Özcan, Anayasa’daki yasağa ve AİHM’nin “siyasi simgesidir” karına rağmen türbanı üniversitelerde serbest bıraktı)

Türban serbest direnen ceza (HaberTürk)

(İran modeli-Türk modeli derken YÖK, üniversitede türbanı serbest bıraktığını genelgeyle duyurdu, türbanlıyı dersten atana da soruşturma uyarısı yaptı)

Türban üniversitede (Posta)

(YÖK üniversitelerde türbanın önünü açtı. Öğrenciler artık sınıflarda türbanlı oldukları gerekçesiyle çıkartılamayacak. YÖK Bşkanı Prof. Dr. Yurus Ziya Özcan, “Bu karar emsal teşkil edecek. Tüm üniversitelerde uygulanacak. Hiç kimsenin yaka paça dışarı atılmasını kabul edemeyecek” dedi)

İşte üniversitelerin başörtüsü haritası (Radikal)

(Bazı üniversitelerde başörtüsü yasağı fiilen kalkmış halde. Bazıları kampusa alıyor, derse almıyor. Bazılarıysa kampusa da almıyor.)

İlk adımı YÖK attı (Star)

(YÖK, İstanbul Üniversitesi’ne başörtülü olduğu için sınava alınmayan öğrenci için yazı gönderdi: “Öğrenciler herhangi bir gerekçeyle sınavda yok sayılamaz. Öğretim görevlisi tek başına ceza veremez!”)

Örtülüye güvence (Vakit)

(YÖK, mağdur bir öğrencinin başvrurusu üzerine İstanbul Üniversitesi’ne bir yazı göndererek, öğretim üyelerinin, başörtülü öğrencileri dersten atma yetkisi bulunmadığını belirtti ve sadece bu öğrencilerle ilgili tutanak tutulup dekanlığa bildirilmesi talimatını verdi)

Habere ilk sayfada yer verenler:

YÖK, türbanı çözdü bile! (Güneş)

(Siyasetin türbana dolandığı bir dönemde, YÖK’ten şaşırtıcı bir adım geldi. YÖK, Anayasa Mahkemesi’nin kararını hiçe sayarak İstanbul Üniversitesi’ne bir yazı gönderdi ve “Türbanlı öğrencinin dersten çıkarılamayacağını” bildirdi. Yazıda, “Sadece tutanak tutun” uyarısı yer aldı. Uyarıya uymayan öğretim üyeleri hakkında soruşturma açılacak)

YÖK, türbanı fiilen çözdü
(Milliyet)

(Siyasetçiler arasında yoğun bir türban polemiği sürerken YÖK’ün İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne gönderdiği bir yazıyla soruna el attığı ortaya çıktı.2009’da şapka taktığı için dersten çıkartılan türbanlı öğrencinin şikâyetini değerlendiren YÖK, rektörlüğe gönderdiği yazıda “Disiplin yönetmeliğine uymayan öğrenci dersten çıkartılamaz. Ancak tutanak tutulabilir” dedi. YÖK, dersten çıkartan öğretim görevlisinin disiplin suçu işleyeceğini de vurguladı)

Okulda yasak sınıfta serbest
(Taraf)

(YÖK, öğrencilerin “disiplin yönetmeliğine” aykırı durumları nedeniyle sınıftan çıkartılamayacağını duyurdu. Kampusa gire başörtülü öğrenci derse de girecek)

Baş örtüsüne izin çıkt
ı (Türkiye)

(YÖK, İstanbul Üniversitesi’ne yazı yazı gönderip baş örtülü öğrencilerin dersten çıkarılmasını yasakladı. YÖK Başkanı Özcan “Hiç kimsenin yaka paça dışarı atılmasını kabul edemeyiz. Bu karar emsal teşkil edecek”dedi)


YÖK: Öğrenciler yaka paça dersten atılmayacak (Zaman)

(Üniversitelerdeki başörtüsü sorununun çözümüne yönelik arayışların konuşulduğu şu günlerde Yüksek Öğretim Kurumu’ndan (YÖK) önemli bir adım geldi. Derse şapka ile girdiği için sınıftan atılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi (...) şikayet dilekçesini değerlendiren YÖK, İstanbul Üniversitesi’ne bir yazı ile uyardı.)


Haberi başlık üstünden verenler:

Başörtülüler sınıftan atılmayacak (Bugün)

(Utanç veren uygulamaya nihayet YÖK son verdi. Başörtülüler artık özgürce üniversitede okuyabilecekler.)

YÖK türbana kapıyı açtı (Vatan)

(Erdoğan ve Kılıçdaroğlu “türban mı başörtüsü mü” tartışması yaparken YÖK bir yazıyla türbanın önünü fiilen açtı)


Sınıftan yaka paça atmak yok (Yeni Şafak)

(YÖK, öğrencilerin sınıfta yaka paça çıkarılmasını engelleyen bir genelge yayınladı. Talimata uymayan öğretim görevlilerine ise soruşturma açılacak)

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..