Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '11

 
Kategori
İnternet
 

Yoksa ''Ego sörfçüsü'' müsünüz?

Yoksa ''Ego sörfçüsü'' müsünüz?
 

Net'ten


İnsanlara “ıssız bir adaya düşseniz yanınızda olmasını istediğiniz şey nedir?”diye sorulsa; Bilgisayar ve internet cevabı eminim ilk sırada yer alırdı. 

Çünkü artık yaşamımızın olmazsa olmazları arasında . 

Üstelik benim gibi işi bilgisayarla olanlar için internet elzem. 

İnternet bağlantısı, hemen hemen on yıldır yaşamımızda. 

Türkiye’nin ilk internet bağlantısı 1993 yılında kiralık hat ile ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sistem salonundaki yönlendiriciler kullanılarak ABD’de NSFNet (National Science Foundation Network)’e bağlanarak ile gerçekleştirilmiştir.İlk ODTÜ bağlantısından sonra, 1993-96 yılları arasında, üniversitelerin çoğu ODTÜ’ye bağlanmışlardır. 

1996 yılı sonlarından itibaren birçok günlük gazete ve dergi internet üzerinden yayımlanmaya ve 1997 yılı sonlarına doğru, deneme amaçlı da olsa, bazı popüler alışveriş merkezleri internet üzerinden alışveriş imkanlarını yavaş yavaş müşterilerine sunmaya başlamıştır.Ve aynı yıllarda, internet bağlantı hızının düşük olmasına rağmen internet üzerinden radyo ve TV yayımcılığı popüler olmaya başlamıştır. 

2000'li yılların başlarından itibaren kullanım hızı artmaya başlamıştır. 

Bu yaygın kullanım sonucunda internetin faydaları yada zararları konusunda pek çok şey yazıldı. 

Yanıbaşımızda duran bir danışman, bir bilirkişi olurken, sunduğu oyun seçenekleriyle eğlendiren bir arkadaş oldu çoğu zaman. 

İnternet kullanımı günlük yaşantımızı baştan aşağı değiştirirken bazı Psikolojik rahatsızlıklara da neden olmaya başladı. 

İngiltere'nin tıp dergisi The New Scientist'in haberine göre internet, zamanlarının çoğunu bilgisayar karşısında geçiren kişiler için 

Ego sörfü, blog teşhirciliği, youtube narsizmi ve wikipedializm gibi ilginç psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. İşte The New Scientist'e göre internet kullanıcılarını bekleyen takıntılar: 

* * * 

Ego sörfü : Her gün internette kendi isimlerini, yaptıkları işleri aratan, haklarında ne gibi bilgilere ulaşıldığını kontrol edenlerin yakalandığı rahatsızlık. 

Ego sörfü için 'online narsizm' de denilebilir. 

Enfornografi : Pornografi ve enformasyon sözcüklerinden türetilmiş bu kelime, "bilgi açlığını internette dindirmeye çalışma" olarak tanımlanıyor. En önemli yan etkisi, her okuduğunu gerçek sanmak. 

Blog teşhirciliği: Her türlü sırrını blogunda anlatanlar için kullanılıyor. Ancak bir blog teşhircisi sayılmak için zaman zaman başkalarından da bahsetmek ve onların hayatları hakkındaki sırları da anlatmak gerekiyor. 

Youtube - Narsizmi : Kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını internet sitelerinde yayınlama, yayınlatma rahatsızlığına verilen isim. 

Buradaki amaç ilgi çekmek. 

* 

Myspace taklitçiliği: İnternette başka bir kişiliğe, başka bir role bürünme takıntısı. 

Google Takipçiliği: Yakınları, tanıdıkları, arkadaşları ne yapmış diye internet üzerinden bilgi edinmeye çalışanlara verilen isim. Gerekirse onlar adına cevap vermek gibi bir ileri adımı daha var. 

Siberhondrik: En ufak bir hastalık belirtisinde, doktora gitmek yerine internetten tedavi yöntemleri arama takıntısına verilen isim. 

Photolurkink : İnternette saatlerce tanımadığı insanların fotoğraf albümlerine bakma takıntısı. 

Wikipedializm : Günün önemli bir kısmını internet anskilopedisi Wikipedia'ya katkıda bulunmak, yazılar yazmak ve metinlerde düzeltme yapmaya harcamak. 

* 

Cheesepodding: Sürekli MP3 aramak, dinleyemeyeceği kadar şarkı indirmek ve koleksiyon yapmak olarak tanımlanıyor. Ancak indirdiği şarkıları dinleyenler bu gruba dahil değil. 

* * * 

Ocak 2011 / Kurşun 

 
Toplam blog
: 193
: 998
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Kırklı yaşlarda başladığım yazma serüvenine elli li yaşlarda da devam etmeye çalışıyorum. Ünivers..