Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '08

 
Kategori
Dünya
 

Yoksul insanlar!..

Yoksul insanlar!..
 

Sizlere 2007 yılının Dünya Fakirlik şampiyonu(!) ülkeleri ile BM’lerin bu ülkeler için hazırladığı rapordan bahsetmek istiyorum.

Önce bu rapora bir bakalım.

Birleşmiş Milletlerin yoksul ülkeler raporu Asya ve Afrika’dan 49 ülkeyi kapsıyor. Rapora göre, 49 ülkede toplam 277 milyon kişi aşırı yoksulluk çekiyor.

BM’nin Listesine göre dünyanın en yoksul 49 ülkesi şu ülkelerden oluşuyor:

Afganistan, Angola, Bangladeş, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dijibouti, Ekvatoral Gine, Eritre, Etiyopya, Fine-Bissau, Gambiya, Gine Cumhuriyeti, Haiti, Kamboçya, Kiribati, Komorolar, Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti, Lesoto, Liberya, Madagaskar, Malavi, Maldivler, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Samoa, Sao Tome and Principe, Senegal, Sierra Leone, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Tanzanya, Togo, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Yemen, Zambiya.

Bu ülkelerde her 4 kişiden biri, günde 2 dolardan daha az bir gelirle yaşamaya çalışıyor.

Hızlı nüfus artışına bağlı olarak yoksul sayısı da artıyor. Küresel gıda krizinin bu durumu daha da kötüye götürme ihtimali var.

İç kaynaklar yerine dış finans ve kalkınma yardımlarına bağımlı olan bu ülkelerde ticari şok riski giderek artıyor.

Petrol ihraç eden bazı ülkelerdeki iyileşmeye rağmen, ekonomik kalkınma toplumun tüm katmanlarına yansımıyor.

Yıllık yüzde 7’lik büyüme hedefi geçilerek son 30 yılın rekoru kırılsa da, küresel ekonomik yavaşlama en çok bu ülkeleri tehdit ediyor.

Birleşmiş Milletler Raporunda; kalkınma için ise önceliğin ulusal politikalara verilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Bu ülkelerde yaşayan 277 milyon insanın giderleri için silahlanmaya harcanan paranın binde biri harcansa, bu ülkelerdeki insanlarda sağlıklı beslenmeleri, sağlıklı yaşamaları, sağlıklı eğitim almaları çok rahatlıkla sağlanır.

Acaba BM raporunda bu hususlara da yer verse nasıl olur? Ayrıca İşgal edilen Irak ve Yıllardan beri kavganın sürdüğü Afganistan’a harcanan paraların milyonda biri bu insanlar için harcansa ne olur?

Zenginin parası (pardon silahı) züğürdün çenesini yorar misali bizde neler düşünüp, nelere kafa yoruyoruz. İşte dünyanın gelir dağılımından birkaç örnek! Düşünsenize AB ve ABD ülkelerinin hayvanları için harcadığı paranın yüzde biri bu insanlar için harcansa, hem hayvanlar aç kalmaz, hem bu kara derili, yoksul gariban isanlara.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..