Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Yoksullar dayanışma haftası

Bu yıl 14' üncüsünü andık. Ülkemizde böyle bir hafta keşke olmasaydı. Bunun yerine " Zenginler Dayanışma Haftası " olsaydı. Yoksulluk yeni bir sorun değil. Dünyanın en zengin bölgesinde bulunan ülkemiz de gittikçe artan bu yoksulluğun izlenen yanlış politikaların sonucu olduğu bir gerçektir. Son çeyrek asır da yoksulluk daha da artmış, dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Dünya genelinde de artarak açlığa dönüşmüştür. Bunun bir örneği de Afrika'dır.

Bugün yoksulluğun en önemli sebepleri; işsizlik, gelir dağılımında ki adaletsizlik, kayıt dışı istihdam, adaletsiz vergi sistemi, yüksek faiz ve rant ekonomisi,hızlı nüfus artışı, piyasada tekelleşme, enflasyon, yolsuzluklar, çalışamayacak durumda olanlardır.

Eyül ayı açlık sınırı; 4 kişilik aile de 665 YTL, Eylül ayı yoksulluk sınırı ise 4 kişilik bir aile için 1990 YTL. Devletin kendi rakamları bile çalışanlarının yoksullaştığını söylüyor. Ortalama ücret 740 YTL olan kamu görevlisinin tok olduğunu söylemek imkânsızdır. Kamu görevlisi açtır. Bu tabloyu, bu millet haketmiyor.

İşsizlik ve istihdam sorunu mutlaka "Devlet politikası" haline getirilmelidir. Gençlerimizin %18'den fazlası işsizdir.

İşsizliğin artması sonucu; sokak çocukları, kapkaçcılar, gaspcılar, hırsızlar, insan ticareti yapanlar ve ne yazık ki fuhuş yapanların sayısında da artış olacaktır. Yoksulluk, çocukların sokağa düşmesinde en önemli etkendir. Çare; kısa vadeli önlemlerin yanında, uzun vadeli çözümlerin alınmasıdır.

Yoksulluğu sadece açlık ve yeterince beslenememe şeklinde algılamak doğru değildir. İnsan, sadece yemek yiyen bir varlık değildir. İnsanın; barınmak, sağlık, eğitim, alt yapı, kültür, ortak yaşam, eğlence gibi sosyo-kültürel ihtiyaçları da vardır.

Yoksullara; polis eşliğin de yiyecek dağıtmak insanlık ayıbıdır. Yoksula yardımı bile beceremeyen bir toplum olduk. Yardım gizli yapılmalı, yoksullar rencide edilmemelidir. Yapılan yardımlar reklâm aracı olarak kullanılmamalıdır.

Borç alarak tüketen bir toplumdan, istihdam yaratarak üreten bir topluma geçmediğimiz sürece, daha çok "Yoksullar Dayanışma Haftası" görürüz.

 
Toplam blog
: 15
: 516
Kayıt tarihi
: 02.09.06
 
 

1948 Bayburt doğumluyum. İlkokul Trabzon+Erzurum, ortaokul Erzurm+Adıyaman+İsparta; lise Isparta...