Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Yoksulların midesi yanıyor

Yoksulların midesi yanıyor
 

KÜRESEL İNSAN MANZARASI


Küreselleşen dünya birden pramitleşti. Yalnız bu pramitin tabanı sallanıyor. Yukarıdakileri korku sardı. Nasıl korkmasınlar ki; küreselleşmenin güzelliklerini yıllardır ballandıra ballandıra dünya aleme anlattılar. Sihirli bir el mi değdi de birden küreselleşen dünya pramitleşiverdi. Pramitin tepesindekiler tıkınıyor yoksullar aç yatıyor. Mısır’da ekmek fiyatlarına yapılan zam halktan büyük tepki gördü. Yine Filipinlerde, Endenozya’da, Haiti’de halk ayaklandı sokaklara döküldü. Haiti’de gıda taşıyan gemiye saldırdılar. Güney Afrikada gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle ülkede ayaklanma çıkacağı konusunda sendikalar uyarıda bulundu.

Birleşmiş milletler genel sekreteri gıda krizininin acil boyutlara ulaştığını beyan etmiştir. Özellikle yoksul ülkeler krizden en çok etkilenmektedir.

Ülkemizde bu krizden en çok etkilenenler arasında yerini almıştır. İnsanlarımız panikte. Yoksul halk TMO önünde kuyruğa girmiş. Birkaç kilo ucuz pirinç almak için. Aslında halkımızda biliyor 5 kilo ucuz pirinç almakla bu işin çözümlenmeyeceğini. Ama şaşkınlıktan, çaresizlikten, çıkar yol bulamamaktan, örgütsüzlükten. Denize düşen yılana sarılır bağlamında.

Siyasal iktidarın umurunda bile değil. Üstelik hak aramak isteyenlere yanıtı çok sert oluyor. Tehditler havalarda uçuşuyor. Çünkü iktidarı elinde bulunduranların böyle bir kaygısı bulunmamaktadır. Temmuz seçimlerinde aday olup seçilemeyenler ya da aday adayı olanları kamuya yerleştirme çabasında. Devlet içinde örgütlenme telaşında. Ama hak aramak için örgütlenen işçilere ya da memurlara reva gördüğü işten çıkarma, joplama, dayak.

Halkın gündemi ile iktidarın gündemi farklı. Nasıl olsa tepkisiz bir halk var karşısında. Örgütsüz bir halk. Dilediğin gibi yönetirim anlayışı hakim.

Çalışanların sesisin soluğunu kesmek üzere hasırlanan yasaların bir an önce çıkarılması çabasındalar. Önemli mi halkımızın sorunları.

Bugünkü gazete başlıkları krizin boyutlarını anlatmaya yeterli sanırım.

Türkiye'nin işsiz sayısı çığ gibi ! (İktidarın neden haberi yok?)

Türkiye'de Ocak 2008 dönemi itibarıyla işsizlik oranı yüzde 11, 3 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise bu oran yüzde 11 düzeyinde bulunuyordu. İşsiz sayısı ocakta 59 bin arttı, geçen yıl 1 milyon kişi istihdam dışı kaldı.

İzmir'de 'pirinç kuyruğu' (İçişleri bakanı uyuyor mu, hemen polis çağırıp dağıtsınlar)

Dünya, yayılan açlığa çözüm arıyor ! bizimkiler ’pirinç boykotu’ istiyor. (İnsanlık var bizde, diğer yoksul ülkelerdekiler yesin diye pirinç almayacağız)
Son 12 aydaki fiyat artışları aslında her şeyi ortaya koyuyor. Çalışanlara yıllık % 4 zam. Çünkü enflasyon % 4 artacak ??????

Bütçede delik büyüyor. Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu da yükselteceği aşikardır. Ama hala ekonominin iyi yolda olduğu, her şeyin toz pembe olduğu anlatılıyor. Yemezler!!!!!!!!

Alarm çalıyor alarm, köylülerde, işşizlerde, çalışanlarda, esnafta. Kulaklarınızın çınlaması ondandır. İnanmazsanız hocaya sorunuz. Pramitin tabanı sallanıyor. Ey tepedekiler, korkunun ecele yararı yok.

KÜRESEL ISINMA DEDİLER BİZİ ETKİLEMEZ DİYE UMURSAMADIK. KÜRESEL YOKSULLUKTA TAVRIMIZ NE OLACAK?

UNESCO enflasyon nedeniyle çocuklardan okullardan alınarak çalışmak zorunda kaldığını açıkladı. UNESCO, mart ayına kadar soya fiyatlarının yüzde 87, buğday fiyatlarının yüzde 130 arttığını duyurdu. UNICEF de çocukların okul devamlılığının Nepal’de azaldığına dikkat çekerek fakir ülkelerde ailelerin gelirlerinin yüzde 75’ini, zengin ülkelerde ise yüzde 15’inin yiyecek alımları için harcandığını söyledi.

 
Toplam blog
: 221
: 1905
Kayıt tarihi
: 27.09.06
 
 

Evli bir kız çocuğu babasıyım. Yüksekokul mezunuyum. Bir kamu kurumunda çalışıyorum.16.03.2017 ta..