Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '06

 
Kategori
Eğitim
 

Yoksulluk ezgini kadınlar

Yoksulluk ezgini kadınlar
 

Eşi hasta kadının, hem de kanser. İşsiz, kendisi de eşi de. Hasta eşin yararlanabileceği altı aylık sgortası var. Ya altı aydan sonrası... Bu durum derinden sarsıyor kadını. Dört çocuk annesi kadın merdiven silerek geçimini sağlamaya çalışıyor. İşiçok zor. kendisi genç sayılır ama ezgin; yoksulluk ezgini, dert ezgini, yalnızlık ezgini... Anadolu kadını için eş Ağrı Dağı demektir. Dövse de sövse de bu böyledir. Ezginiliği artıran durum da eşinin hasta olması. Ağzını bıçak açmıyor kadının.

"Bir de başörtüsü, sehpa örtüsü gibi örtülere dantel örüyorum."diyor kızının öğretmenine. Hemen mendil geliyor aklına öğretmenin. Anadolu insanının ağladığında gözyaşını sildiği, güldüğünde eline alıp halay çektiği, sevdiğinde yavuklusuna gönderdiği mendil... Anadolu insanı için mendil bir efsanedir. Gelenektir, anıdır, sabırdır, kahırdır, sevinçtir mendil... Bazen de minik bir çıkındır. Öyle han hamam, köşk aldırmaz da bu çıkın; kefen aldırır, namerde muhtaç etmez. Ne oğula, ne kıza, ne geline, ne akraba-i taallukata... Yoksul Anadolu insanı küçük mendile birikimllerinden en sona kalanını mendiline koyar ve saklar. Ölürse cenazesi onunla kaldırılır. Masraf edeni varsa da bu minik hazine masraf edene kalır. Aile varlıklıysa ve sevap iişlemeyi de seviyorsa sadaka olarak verilir.

Öğretmen eertesi gün on tane mendil aldı ve bu anneye gönderdi. Anne mendillerin etrafına dantel işleyecekti. Anneye birkaç kuruş da olsa katkısı olacaktı öğretmenin. Anne mendilleri geri gönderdi, dantel işlemeden. "Neden?" diye sordu öğretmen öğrencisine... "Ben bilmiyorum"dedi öğrencisi de... Oysa öğretmen bilmeliydi nedenini.

 
Toplam blog
: 323
: 2029
Kayıt tarihi
: 04.09.06
 
 

Yaşanan her hayat en iyi hayattır; yeter ki içinde kötülük olmasın!.. ..