Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yoksulluk sınırı

Yoksulluk sınırı
 

Türk-İş, kasım ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasını açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması zorunlu gıda harcama tutarları şöyle
4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 778, yoksulluk sınırını 2 bin 533 TL.

Ekonomide yaşanan kriz ve yaygınlaşan işsizlikle birlikte dar ve sabit gelirli yoksul bireylerin geçim koşullarının daha da ağırlaştığı öne sürülen açıklamada, Türkiye'de milyonlarca ailenin sağlıklı beslenemediği, insan onurunun gerektirdiği yaşama koşullarından uzak geçim mücadelesi verdiği savunuldu.

Açıklamada, kasım ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarının 756, 68 TL'den 777, 53 TL'ye çıktığı kaydedildi.

Gıda ile birlikte yapılması zorunlu kira, yakacak, elektrik, su, konut, ulaşım, giyim, sağlık, eğitim gibi harcamalar da dikkate alındığında ''insan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyi sağlamak için yapılması gereken harcama tutarının (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 464, 75 TL'den 2 bin 532, 68'e çıktığı'' bildirildi.

Evet bugün asgari ücretlinin eline ayda 546, 48 lira geçiyor. Asgari ücretli bu durumda gerçekten cambazlıık yaparak geçiniyor. İçler acısı bir tablo bu. Asgari ücretli bu para ile evinin kirasını , çocuklarının eğitimini, elektrik, telefon, su faturalarını ödedikten sonra evine ekmek alacak. Bıırakıın sosyal bir yaşam edinmeyi ekmek bile zor alırken, sağğlııklıı bile beslenemezken.. Kalkıp b"enim ülkemde kriz yoktur teğet geçmiştir "deniliyor. Sosyal bir devlet gerçekten yurttaşının tüm gereksinimlerini karşılayan devlettir.

Bu durumda yurttaş ne yapacak acaba.. Dilenecek de, hırsızlıkta yapacak. İİsanlarıın onuru karnınıı doyurulmasııyla eştir. Karnı aç insan herşeyi yapabilir. Bu ülkede suçlar da artar, intiharlar da... Türkiye İİstatislik Kurumunu 2008 verilerine göre geçim yetersizliğinden 289 kişi intihar etmiş. Bu sadece raporlananlar.. Kim bunun suçlusu? Kim ben katilim diyecek?... Yanıt var mı...

Peki hırsızlığın suçlusu sadece kişi mi? Sorunu yaratanlar kimler? Polisiye önlemler, doldurulan hapishaneler, çözüme en küçük katkı mıı yapacak. Yoksullaşma, fiziki çürüme derinleştikçe ahlaki çürüme hat safhaya ulaşır. Peki ne yapmalı? Yoksullar birbirini soymaya, öldürmeye, birbirine uyuşturucu satmaya devam mı etsinler?

Peki ya eğitim?... Dünya sıralamasında Türkiye yerlerde sürünüyor. İlköğretim üstü eğitim de. Bu ne ile bağlantılıdır. Kişilerin kültürü ne ile bağlantılıdır?.. Cebinde para yoksa çocuğunu okula nasıl gönderecek?... Eğitimini nasıl sağlayacak?.. Nasıl yaşayacak? Ne yiyecek? Nerede oturacak? Sağlık sorunlarını nasıl çözecek? Ailesine, çocuklarına nasıl bakacak? 546 lira ile mi?

http://www.turkiyeinternette.com/haber/7553-kara-tahta-yoksulluk-siniri-2-bin-533-tl.html

BIR DUSUNEN

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..