Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '07

 
Kategori
Yolculuk
 

Yol sevdaları

Yol sevdaları
 

Yolları pek çok severim ben. Uzayıp gitseler de uzaklara, fersah fersah arşınlasalar da şu alemi, dağların zirvelerinden geçseler de korkusuzca, yolları severim yine de. Bazen sevdiklerimizi ellerimizden alıp uzaklara götürseler de, bazen götürdüklerini geri getirmeseler de severim. Yolların bilinmeyeni midir beni çeken kendine? Yeni memleketler görme, yoksa yeni insanlarla tanışıp, farklı lisanlarda konuşma sevdası mıdır, bilmiyorum.

Sırtıma bir çanta girinip alıp başımı gitmek, kendimi yollara vurmak istemişimdir hep. Günlerce yol almak, dağ başlarında konaklamak, bulutsuz gecelerde yıldızların altında oturmak, sabah güneşiyle bir erik ağacının altında uyanmak istemişimdir. Kimsin, nesin diye düşünmeyen insanların arasında halaylara karışmak, tarlalarda çapa sallamak, bel bellemek, yaylaların soğuk sularından içmek istemişimdir. Değişik kimliklerle karşılaşırsın her seferinde, değişik yüzlerle, değişik gönüllerle. Her biri farklı lisanda konuşsa da aslında hepsinin anlatmak istediği şey aynıdır, hiç değişmez. Yaşadıkları, birbirleriyle paylaştıkları, yüreklerindeki acıları, yüzlerindeki ifadeleri hep aynıdır. Hepsi geçim derdindedir, çoluk çocuğunun rızkı peşindedir. Ekmek parası için hepsi, bir şeylere boyun eğmektedir. Yürek yakan ağıtları hep aynı ezgidedir. Ve her birinin ağası, babası, bacısı, gardaşı ya Anafartalar’da ya Conk Bayırı’nda ya Sarıkamış’ta ya Sakarya’da ya Hatay’da sırt sırta vermiştir, koyun koyuna girmiştir toprağa.

İşte yollara vurunca kendini solumak vardır tüm bunların havasını. Çekilen zorlukları, yaşanan çileleri, acıların ya da mutlulukların üzerine inşa edilen mabetleri, gezip görmek, görüp anlamak vardır yolculuklarda. Alın terini anlamak, toprak anayla kaynaşmak vardır bu yolculuklarda. Yalınayak çocuklar görmekvardır; denizi hiç görmemiş, okula hiç gitmemiş, arabaya hiç binmemiş, portakalın hiç tadına bakmamış… El değmemiş umutlar vardır önünden geçtiğimiz evlerin avlularında. El değmemiş sevgiler vardır o insanların kocaman yüreklerinde, hepimize yetecek kadar hem de. Kimi zaman dağbaşı yalnızlığını yaşasan da tek kaldığında, aslında yalnız değilsindir. Sana gölge olacak nice ağaçlar vardır bu topraklarda, sana ışık olacak nice yıldızlar vardır gecelerinde. Suları seninle beraber akar bu memleketin, havası seninle tazelenir, yeşili seninle yeşillenir. Toprak senin için mahsul verir, kuşlar senin için şarkı söyler, rüzgar senin için eser.

İşte bunun içindir ki yollar beni hep kendine çeker. Ve yol sevdası böyledir dostlar, hiç bitmez, yollar uzayıp gider.

 
Toplam blog
: 77
: 939
Kayıt tarihi
: 13.01.07
 
 

1979 Giresun doğumluyum. Kendimi bildim bileli kalabalığı sevmem. İnsanlara karşı mesafeliyimdir. He..