Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '11

 
Kategori
Güncel
 

Yol yordam bilmeme vergisi

Önce bu yazıyı yazma nedenini açıklamak istiyorum. Vergi barışı başlıklı bir blog yazısı okudum, bana bazı bölümleri ilginç geldi ve yazıya faal bir maliyeci olarak yorum yazdım ama yorumum yayınlanmadı, neyse önemli değil. Yazıda altını çizmek istediğim cümle '' kimi kime şikayet edeceksin'' Yani vergi dairesi yetkilisi yargıya gitmesini önermiş, bunun üzerine yargıya gitmek yerine kanunsuz bir vergiyi tırsarak (bu ibare o blog yazarına ait) ödemiş. Kanunsuz olduğu iddiası da kendine ait. 

Yukarıda değindiğm olaylar vergi dairelerinde rutin olarak oluşmaktadır. Devletimiz aksayan çok yönü olmasına rağmen hukuk devletidir ve vatandaşların devlet karşısındaki hak ve yükümlülükleri yasalarla düzenlenmiştir. Hiçbir ticari, zirai ve serbest meslek faaliyeti bulunmayan, vergiye tabi işi olmayan bir vatandaşımıza vergi tarh edilebilir mi? Evet edilebilir, bir isim benzerliği olabilir, yanıltıcı bir belge olabilir vesair bir nedenle olabilir, yanlışlıkla olabilir. Böyle bir vatandaşımız benim ne işim olur vergi dairesiyle deyip itiraz hakkını kullanmaz ise tarhiyat kesinleşir. Belirtilen sürede ödeme yapılmazsa bu defa ödeme emri düzenlenip gönderilr, buna da süresinde itiraz etmediği takdirde salınan vergi kesinleşir ve icra aşaması başlar, malvarlığına haciz işlemi başlar. Artık itiraz yolları tükenmiştir, eğer düzeltme zaman aşımı süresinde düzeltemediği takdirde artık ödemekten başka çare kalmamıştır. 

Uygulamada az da rastlansa böyle durumlar olabilmekte, tüm vergi mükelleflerimizin kendilerine tebliğ edilen vergi tarhiyatlarında bir haksızlık bir yanlışlık gördükleri takdirde mutlaka sürelerini geçirmeden yasal yollardan itiraz haklarını kullanmalıdırlar. 

Vergi dairelerinin yapmış oldukları tüm işlemle hem idari denetime hem de yargı denetimine tabidir. Kimi kime şikayet edeceksin tabiri devletimize yapılan talihsiz bir haksızlıktır 

Uygulamada bizleri de rahatsız eden işlemler de olmaktadır. Mükellef kamyon işletmesinden mükellef ancak kamyonunu fiilen çalıştırmıyor, ya gayri resmi satış yapmış, ya arızalı. Bu durumda olanların mükellefiyetini kaldıramıyoruz, resmen üzerinde kayıtlı oldukları için, adlarına ceza ve vergi tahakkuk edebilmekte, biz de yasal zorunluluktan durumunu bilsek de işlem yapıyoruz. Bu durumu Maliye Bakanlığının çözmesi gerekmektedir. 

Bu sayfalar devletle olan kişisel sorunlarımız için ağlama duvarı değildir, çözüm yeri de değildir. Yol yordam bilmeyen vatandaşımız da bedelini-vergisini öder. 

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..