Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yolculuğu yaşamak

Ertelenmiş mutluluklar
Hayatta hep bir şeylere tutunarak ilerlemeye çalışıyoruz. Bir evim olsa rahata çıkacağım, bir arabam olsa benden iyisi yok, şu taksitleri bir bitirsem huzura ereceğim.

SORU: Daha önce, bu tip bir hedefi gerçekleştirdiniz mi?
Cevabı evetse, bu harika bir şey. Sizin istediğini başaran bir insan olduğunuzu gösterir bu. Peki rahata erdiniz mi yoksa hala aradığınız o iç huzuruna kavuşamadınız mı?

Mücadele mi, öğretici bir oyun mu?
Hayat ortalama 70 sene diyelim. Ve bu 70 sene boyunca onlarca hedefiniz oldu, olacak. Önce kendi hayatımıza dair hedefler, daha sonra yeni ailemize, sonra çocuklarımıza.Yaşamın bir koşuşturma halinde, hep gelecekte yaşanmasını istemiyorsak yolculuktan keyif almayı öğrenmeliyiz.

Neden keyif alamıyoruz?
Birkaç temel zaaf var, keyfimizi kaçıran. Sabırsızlık, hep daha fazlasını istemek ve sadece eksik taraflarını görmek bunların başında geliyor.

Sabırsızlık hakkında
Elimizden gelini yaptıktan sonra artık şimdiye dönsek ne kaybederiz?
Mutluluk içimizden gelen bir kaynak, kaynağı yaşamak için içeri dönmeliyiz. Biraz yalnız kalın kendi kendinize. Günde sadece 20 dakikayı bile kendimize ayıramıyorsak, kimin için yaşıyoruz bu hayatta.

Bu 20 dakika boyunca yalnız olun, yalnızlıktan kastettiğim teknolojiden ve yemeklerden uzakta olmak. Bunu sevdiğiniz birisiyle de yapabilirsiniz arzunuza göre. Durun ve kendinize bakın. Derin derin nefes alıp verin. Her an şimdide biraz daha derinleşin. Bedeninize odaklanın. Bir bedenin içinde olduğunuzu defalarca idrak etmeye çalışın. Size verilen eller, ayaklar, düşünme melekesi. Ben nerdeyim?

Hep daha fazlasını istemek
İnsan organizması zaman ve enerji kazanmak için, var olanlara değil, yapılacaklara odaklanmaktadır. Bu sayede, enerji israf edilmez. Günümüzde bu biraz şekil değiştirmiş. Sonuç israf. Neyin israfı, sadece dünyanın mı? Bence en başta bu şekilde yaşayan herkesin.

GERÇEK MUTLULUK anlarla sınırlı olabilir mi? Malı mülkü olan herkes, orta gelirliye göre daha mutlu ve huzurlu mu? Gerçek mutluluk özgürlükle gelir. Özgürlük dış şartlardan olabildiğince bağımsız olmaktır. Mal mülk sahibi olmak iyidir ama efendi-köle ilişkisinde rolleri değişmemeye bakmalıyız.

Ama bu demek değildir ki...
Şimdi o zaman köşemize mi çekilip yaşayacağız? Kesinlikle hayır buna cevabım. İnsan istemek ve istekleri doğrultusunda ilerlemek için yaratılmıştır. Benim anlatmaya çalıştığım, bu süreci an be an deneyimlemek. Acele etmeden, elimizden geleni keyif alarak ve şükrederek yapmak.

Başarının olmazsa olmazı
Başarı odaklanmaktan geçer. Hep daha fazlasını isteyen odaklanamaz ve çabuk vazgeçer. Kaplumbağa ile tavşan misali. Hız önemlidir ama başarı azim ve umutlu bir sabırla geliyor.

 
Toplam blog
: 39
: 757
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Mühendislik eğitimimden sonra (2002), örgütsel davranış alanında yüksek lisans yaptım (2005). 15 ..