Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '16

 
Kategori
Trafik
 

Yollarımız

Yaşamakta olduğum Bodrum'da önceki gün bir trafik kazası meydana geldi ve daha 14 yaşında bir kızımızı, okula gitmek için bölünmüş yolun karşısına geçmek isterken bir aracın çarpması ile kaybettik.

Çok acı bir olay. Tarifi, tesellisi olamaz. 

Ülkemizde son yıllarda birçok yol yapıldı ama ne kadarı yeterli ve doğru planlanmış orada çok sorunlar var.

Ben burada kazanın meydana geldiği Bodrum-Turgutreis karayolunu bilmeyenler için gözünüzde canlandırmak istiyorum. 

Öncelikle Bodrum yarımadası, yaklaşık 250 Bin yerleşik nüfusa karşın yaz aylarında milyonlarla ifade edilen nüfusun yaşamaya çalıştığı bir tatil bölgemiz. Bodrum'a geldiğinizde karşınıza Yokuşbaşı'nda Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) hoş bir şekilde karşılar ama çile de oradan sonra başlar.

Henüz bir çevre yolu olmayan Bodrum'un, neredeyse tüm mahallelerine bu yoldan bağlanılır. Düşünün Turgutreis'e gidecek olan bir kamyon, tır, otobüs gibi büyük araçlar buradan Bodrum manzarasını seyrederek! devam eder. Bir de yaz aylarında Antik Tiyatro'da konserler olur. Düşünün bir konserdesiniz duygu olarak zirvedesiniz, şarkılara eşlik ediyorsunuz tam o sırada eksozunda susturucu olmayan bir kamyon ara gazı vererek ve havalı kornasına basarak geçiyor. bir de böyle günlerde o bölgede trafik sıkışır ki sormayın. 

Neyse canım bana ne, burası turizm kentiymiş, turist varmış, rahatsız olmuş falan. Olmasın kardeşim. (Yöneticilerimiz bölye mi düşünüyorlar acaba.)

Asıl konumuza dönersek.

Ta Milas'tan Turgutreis'e kadar bölünmüş yol yapıldı çok güzel ama sakın yolda aracınızla durmaya kalkmayacaksınız. Aracınız arıza bile yapsa. Çünkü güvenlik şeridi denilen şeridi yapmamışlar. Eğer bu şekilde durmak zorunda kalırsanız arkadan gelen birisinin size çarpması an meselesidir.  En azından kaza olmazsa bile yanınızdan size küfürler savurarak ve korna çalarak geçen araçları da duymamanız gerekiyor. Yol böyle?

Bodrum-Turgutreis arası oldukça işlek bir yol ve dolmuşlar, Belediye otobüsleri çalışıyor. ama oda ne? Bunların yolcu indirip bindirecekleri durakları, cepleri yapmamışlar. Yani önünüzde giden bir dolmuş veya Belediye otobüsü aniden önünüzde ve yolun içinde durabilir, aman dikkatli olun da arkadan çarpmayın. Sonra suç sizde olur.

Bir diğer sorun dönüş yapılacak kavşakları unutmuşlar sanırım.

Örnek. Turgutreis'e doğru gidiyorsunuz, Gümüşlük kavşağını geçtiniz sağ tarafta gıda firmaları, inşaat firmaları v.s. birçok işyeri bulunmakta. Haliyle de buralara büyük kamyon-tırlarla malzeme gelip gidiyor. Bu firmalardan birisine geldiniz işiniz bitti ve gitmek için yola çıktınız.

Yol bölünmüş yol;

İlk dönüş yeri İslamhaneleri cami önü ama oda ne "U" dönüşü yasak levhası var. Kenara yanaşıp döneyim deseniz yolda iki taraflı sürekli trafik akışı var ve aracınız kocaman tır. Yani bir kazaya meydan vermeniz an meselesi, oyuncak değil ki tutup döndürüverin.

Orasını geçtiniz, devam ettiniz.

Sonraki ayrım Turizm Meslek Lisesi bölgesinde bulunan yer ama o da ne, orada da "U" dönüşü yasak levhası var. Oradan da devam edelim.

Tam Turgutreis denizini gördüğünüz noktada yol ortasındaki engel bitiyor ama burada da "U" dönüşü yasak levhası var. Devam ederseniz yolun sonu deniz, hani diyeceğim dünya yuvarlak aynı şekilde devam ederseniz gideceğiniz yere varırsınız ama önünüz deniz yani yol bitiyor. 

Bu anlattıklarım aracı olanlar için.

Bir de yaya iseniz?

Yine Bodrum'dan yola çıkalım. 

Oasis AVM önünde üst geçit var ama 150-200 mt. sonrasında yolda bariyer olmadığından yayalar yine yoldan geçmeye devam ediyor. O bölgede sürekli kazalar meydana gelmesine rağmen.

Sonrasında Konacık bölgesi var. Yolun sağı-solu giyim firmaları, beyaz eşya firmaları, inşaat/mobilya firmaları v.s. Ama yolda ne üst ne alt geçit var. Bu bölgede meydana gelen kazalarda ölenlerin sayısını unuttuk artık. 

Ortakent'e yaklaştığımızda özel bir okul var. Yaklaşık 10 yıldır faaliyetteydi ve her zaman karşıdan karşıya geçmek çok tehlikeli bir bölgede. Tam da bu sene yaz aylarında buraya üst geçit yapıldı ama gelin görün ki bu sene okul kapandı. Olayın bir ilginç noktası da bu okulun 100 mt. altında MidTown AVM var ve sürekli karşıdan karşıya geçiliyor. Yapılan üst geçit 50 mt. aşağıya yapılmış olsa ve yol ortasına engeller konulsa sorun çözülecek ve ikisi de kullanabilecek. Yayanın olmadığı yerde üst geçit 100 mt. aşağıda yoldan geçmek zorunda olan yayalar. Şaka gibi. 

Yine Ortakent merkez, İslamhaneleri ve Turgutreis bölgeleri. ne alt ne de üst geçit var.

İşte bu durumlardan dolayı önceki gün 14 yaşında bir canımızı kaybettik. Bu şu an itibariyle son.

Biliyorum ki son olmayacak. 

Peki suçlu kim. Sadece kazayı yapan şoför mü?

Yollarımızı planlayanların, yapanların, sonrasında iyileştirmeyenlerin hiç mi suçları yok. 

Peki yaşanan bu dramlardan yollarda sorumlulukları olanların vicdanları rahat mı?

 
Toplam blog
: 16
: 219
Kayıt tarihi
: 24.11.16
 
 

1971 yılında Bodrum'da doğdum. 1997 yılında başladığım bankacılık hayatımı 2015 ylında Şube Müdür..