Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '13

 
Kategori
Sinema
 

Yolun sonu Gelibolu, Gelibolu'dan geçiş yok.

Yolun sonu Gelibolu, Gelibolu'dan geçiş yok.
 

Muhsin Onbaşı ön saflardaki düşman askerlerini, düşman subaylarını öldürürken, keskin hüneri ve Anzak'ları tek tek indirmesi de tüm koya adının duyulmasına neden olacaktır.


Yönetmenliğini Serdar Akar'ın ve Kemal Uzun'un üstlendiği, Gürkan Uygun, Umut Kurt, Yetkin Dikinciler, Berrak Tüzünataç, Ben Warwick, Mahir Günşiray, Fikret Yıldırım Urağ, Stephen Change, Mehmetcan Diper'in oyuncu olarak rol aldığı Çanakkale Savaşı'nı konu alan ''Çanakkale Yolun Sonu'' filmi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. Yıl Dönümü haftası dolayısıyla sinemaseverlerle buluştu.

Oğluna, ''Düşman eşiğimize gelirse vasiyetim olsun sana; vatanı, haneyi düşmana çiğnetmeyecen.'' diyen, Balkan savaşı gazisi Muhsin Onbaşı ve Hasan kardeşlerin de yer aldığı isimsiz kahramanların destek birliği zorlu bir yol sonrası cepheye ulaşır. Ne var ki siperlere girdikleri anda savaşın tahmin edemedikleri sert ve acımasız yüzüyle karşılaşırlar. Muhsin Onbaşı oldukça keskin bir nişancıdır. Yüzbaşı İbrahim Adil, Muhsin Onbaşıyı keskin nişancı olarak görevlendirmiştir ve yüzbaşıdan istediği tek şey kardeşi Hasan'ın cephe gerisinde görevlendirilmesidir. Muhsin Onbaşı bir başka keskin nişancı olan Şeref ile beraber en ön saflardaki düşman askerlerini, düşman subaylarını öldürürken, keskin hüneri ve Anzak'ları tek tek indirmesi de tüm koya adının duyulmasına neden olacaktır. İngiliz Binbaşı Steward, kendi canını korumak amacıyla ordunun en iyi nişancısı olan Onbaşı William Eagle'yi Gelibolu'ya getirtir. Eagle'nin tek görevi vardır, çok Türk subayı öldürmek ve keskin nişancı Muhsin Onbaşı'nın hayatına son vermek.  

Fransız yönetmen Jean-Jacques Annaud’un 2001 yapımı ‘Kapıdaki Düşman / Enemy at the Gates’ filminin keskin nişancı öyküsünden alınmış olsa da (alınmış olduğunu düşünmüyorum), tarihimizi çocuklarımıza anlatabilmek için izlemeye değer. Ayrıca Gürkan Uygun'a Muhsin Onbaşı rolü oldukça yakışmış, oyunculuk görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiş...

*

“Avrupa’da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türklerle mukayese edilebilsin. Almanların müdafada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu’yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal değiştirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar.”      

General Tawshend

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 77
: 603
Kayıt tarihi
: 28.12.12
 
 

Lisans, Serbest, Mesleki konular ve mevzuat değişiklikleri  ''İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkid..