Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '21

 
Kategori
Futbol
 

Yönetememe

Türk futbolunun şu andaki en büyük problemini yönetememe sorunu oluşturuyor. Yaşadığımız sıkıntıların temel nedeni bu. Yönetememe sorununun yansımalarını her yerde görebiliyoruz. Ligin son maçında Göztepe’ye yaşatılan hukuksuzluk bunun bir örneği. Göz Göz’e kendi sahasında uygulanan çifte standart sonucu sarı- kırmızılılar, kendi evlerinde resmen misafir durumuna düşürüldüler. Bir de üstüne ceza yediler!

Böyle şeyler insanı, Türkiye’de futbolu takip etmekten, izlemekten, yazmaktan soğutuyor. Oysa ülkemiz, inanılmaz bir potansiyele sahip. Doğru bir yönetim tarzıyla çok güzel işlere ve çok büyük başarılara imza atılabilir. Ama maalesef biz yanlışlarda ısrar ediyoruz.

Örneğin yabancı futbolcu meselesi. Fatih Terim’in Milli Takım’ın başında olduğu dönemde ciddi bir çalışmanın ardından 14 yabancı kuralı çıktı. Ancak Fatih Terim’in de dediği gibi aslında kural, Türk oyuncu kuralıydı. 14 Türk mecburdu ama 14 yabancı mecbur değildi. İsteyen hiç yabancı oynatmayabilirdi ama 14 Türk oyuncu olması zorunluydu.

Esasen bu kuralın genç Türk oyuncular açısından kazanımlar içeren farklı uygulamaları da vardı. Ama zaman içerisinde bunlar göz ardı edildi. Kulüplerin bu tür konulara rağbet göstermemeleri de bunda etkili oldu. Zaten yönetememe sorunu sadece TFF’de yaşanmıyor, kulüplerde de bu sorunu net bir biçimde görebiliyoruz.

Fatih Terim’in mimarı olduğu bu sistemle birlikte Türk futbolcular, yurt dışında daha çok yer almaya başladılar. Yabancı futbolcularla girilen rekabet, Türk futbolcuların kendilerini daha çok geliştirmelerini sağladı. Fakat maalesef bir takım anlamsız eleştirilerle bu sistem tartışılmaya başladı ve ardından da TFF tarafından son derece yanlış olan yeni yabancı kuralı açıklandı.

Geçen sezon, kulüplerin isteğiyle bu yeni yabancı kuralı bir sene ertelendi. TFF, kuralın bu sezon uygulanacağını açıklayınca kulüpler yeniden erteleme istediler. Gelgelelim kulüpler de bu yeni yabancı kuralında TFF kadar suçlular. Kulüpler, bu yeni kuralın oluşum sürecinde daha net olmalıydılar. Ayrıca olması gereken, bu yeni kuralın ertelenmesi değil iptal edilmesi! Dünyada yasaklamayla, kısıtlamayla hiçbir gelişme yaşanmamıştır. Yerli futbolcu, yabancı futbolcu diye bir şey yoktur; iyi futbolcu, kötü futbolcu vardır. Kısıtlamanın tamamen kaldırılması, Türk futbolunun gelişimine çok katkı sağlayacaktır.

Özetle, kulüplerimizden TFF’ye kadar uzanan bir yönetme ya da yönetememe sorunu yaşıyoruz ve bu sorun futbolumuzun gelişiminin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Bu şekilde gidilirse ligimizin izlenme oranı gittikçe düşer. Hele genç jenerasyona hiç izlettiremezsiniz. Avrupa’nın büyük ligleri artık bir ekran mesafesindeyken yönetimsel hatalar sonucunda gittikçe kalitesizleşen ligimiz bir seçenek olmaktan dahi çıkar!

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..