Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yönetici Gözüyle Müdür Adalet

Adalet mülkün temeli , peki niye bu kadar önemli ve değerli . Haberler de bazen çıkar 10 TL için adam öldürüldü , gerçekte 10 TL için mi işlenir cinayet yoksa haksızlığa uğradığını düşünen kişinin sinirlenmesi ve agresif davranışlar sergilemesi yüzünden mi olur. işte adil olunmaması , böyle basit şeylerden bile bu derece vahim sonuçlar verebilir . Yada kardeşler arasında çıkan sorunların önemli kısmı  gerçekte aile içinde yaşadıklarına inandıkları haksızlık değil midir?   Özellikle bizim gibi duygusal ve kendini doldurma potansiyeli yüksek toplumlarda küçük haksızlıklar bile büyük neticeler verebilir. Bir müdürün olmazsa olmazı  adalettir. Adil olunmalı sistem ne ise nasıl kurulmuşsa herkes için eşit olmalıdır. ( 2016 yılında yazdığım bu yazıyı eski maillerime baktığımda buldum ) 
Çalıştığım başarılı müdürlerden bir tanesi , diğerlerine göre  daha disiplinli ve sert olmasına karşın , personeli tarafından çok seviliyordu. Hatta kendi deyimi ile şube sinek uçsa haberim olur diyordu , ki öyleydi en azından benim görebildiğim kadarı ile . Sürekli toplandı yapardı ve her şeye hakimdi , operasyon , pazarlama , satış , şubede ki herkesin güvenlik görevlisi dahil hedefi vardı. Çoğu zaman mesai saatini 1-2 saat aşılırdı , düşünün 8 yıllık deneyimi olan bir yönetici şube müdürünün onayına almadan kredi kartı veremiyordu. Ama o adildi herkes için geçerliydi bu kurallar , biraz sert gözükse de üste karşı öyleydi yani tavrı da  öyleydi , üslubu öyleydi . bu durum kimseyi rahatsız etmiyor du . Gişe de  çalışan bir arkadaşım başka bir bankadan gelmişti. bir yıllık bir deneyimi vardı , Çalıştığımız bankada 1 yılı geçmişti , talep edilmesi durumunda terfi alabiliyordu . Ne sebep olduğunu bilmiyorum aslında da çok sebep aradığını düşünmüyorum müdürün  , arkadaşım kendisi istemeden hak ettiği ve kurum yönetmeliği müsait olduğu için erken terfisiini talep emişti , sonunda da erken terfisini almıştı. arkadaşımda hem çok şaşırdı hem de sevindi tabi bu duruma .  Bankacılığım ilk yılında kendisiyle çalışmaya başlamıştım , sonra ki yıllarım da ne bu kadar başarılı bir şubede çalıştım , ne bu kadar ekip uyumu ve işini bu kadar sahiplenen çalışanlar gördüm . İşte adelet buydu ilgili olmak , belirli üslup belirlemek  , davranışlarınızla herkese eşit davramak Bir müdürü , bir ceo yu , bir komutanı , bir devlet adamını lider yapan ön önemliği özelliği adil olmasıdır.   
Başka şubedeyken bireyselden bir arkadışımla ortak bir proje yürütüyorduk , aslında projenin bireysel ayağına O ,  ticari ayağına da ben bakıyordum . Arkadaşım şubede kimsenin haberi olmadan , genel müdürlüğü yada bölge müdürlüğüne bilgi verdemeden hedef tutturmak  için  projede fiyat avantajı sağlamak adına , müşteriye ve pazarlama müdürlüğüne farklı bilgiler vermiş ve projedeki bütün işlemleri bu şekilde yapmış , iş anlaşılınca müdür olayı düzeltmemi benden istedi ve bu konuda bir kaç  defa ısrarlı bir şekilde söyledi bana bende işlemi yapan arkadaşım sorunu çözmesi gererektiğini söylerek , onun yaptığı bu hattayı kimseye bilgi vermeden ve sürekli yaptığını söyledim . Cevaben bana konu açıldığında ağlıyor dedi . Müdürün kendisi de dahil şubede ki 3-4 kişinin uyarı alabileceği bu hatayı yapan kişin ağlaması müdürün ona kızmasına engel oluyor , hatta  başka birinin yaptığı bu hatayı başka çalışana düzeltirmesine sebep veriyordu . Nitekim benim karakterim haksızlığı kabullenme ve baskıya karşı olunca ,  bir çok sorun oluştu. Hedefi tutturamayan bir personel için perforsmans müdürlüğünden teşekkür maili alan ve hatta portföyünü 1,5 yılda % 200 büyüten bir bir portföy yönetmeni şube yönetici yaşanan uyumsuzluktan dolayı şube değiştirmek zorunda kaldı. 
 Ne derece adildi bu durum .  Diyelim o müdür kendine ağlamaktan etkilenen anne rolü üslensin , peki bana niye istemeğim şeyi yaptırmakta ısrarcı oluyordu , o anne , bana büyük ağabey rolü ile mi davranıyordu . İşte adelet budur. Bir rol seçilecekse herkese aynı  seçilmelidir.  Yani anne rolü seçmişse müdür   tüm ekip çalışanlarına anne gibi , baba rolü seçilmişse baba gibi davranılmalıdır. Birine anne , ağabey , birine otoreter bir müdür , sonuçta kendine dolduran , gruplaşmaya götüren ekipte birilerinin daha fazla çalışmasını sağlayan , mutsuz insanlarla rahat insanların oluşturduğu bir ekip oluşturur.   işler yavaşlatmaktan , hedef tutturmak zorlaşır , operasyonel risk artar , bir şeyin çözüm noktası aslında sorunun kaynağı olan müdür olur.
Adalet doğası gereği hem amaçtır , ne kadar güçlü olursa olsun  herkesin bir gün adalete ihtiyacı olur , hem de adalet güvende olmanızı sağlar , sırf adaleti sağlamak adına tarih boyunca bir sürü çalışmalar yapılmış , sistemler oluşturulmuş , yargı , polis vs . bir çok teşkilatlanmalar olmuştur.  Adalet aynı zamanda da araçtır . Mutlu olmak , güven de olmak , özgür olmak , gelişmek vs.. bir çok işlevi vardır.  
 
 
Toplam blog
: 28
: 116
Kayıt tarihi
: 30.01.17
 
 

 Halil BİÇEN ..