Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Esra Kemer Kariyer Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/cvcheckup

02 Ocak '20

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yöneticilerin Mülakat Soruları

Yönetici Mülakat Soru Türleri

Yönetici mülakatları; deneyimleriniz, başarılarınız, yönetim stiliniz, gelecek beklentileriniz ve gelecekteki olası performansınızı anlamaya yönelik sorulardan oluşacaktır.

Yönetici seviyesindeki mülakatların, mutlaka aynı veya bir üst seviyedeki yönetici tarafından yapılması gerekliliğinin altını çizmek isterim. (Lütfen yönetici görüşmelerini, “Uzman” seviyesindeki çalışan arkadaşlarınıza yaptırtmayın.)

Mülakatı yapan bir yönetici ise; doğru soruları sorarak, cevaplarla birlikte yönetici adayını daha iyi anlar ve değerlendirir. Bu konuda yönetimin hassas olması gerekmektedir.

İşe alım yöneticisi ile yapacağınız mülakatta; her açıdan kuruma ne kadar uyum sağlayacağınız, gelecekteki beklentilerinizle, pozisyonun kurumsal hedeflerinin örtüşmesi ve pozisyonda ne kadar etkili olabileceğinizi belirlemek gibi çeşitli sorular sorulacaktır.

Bu sorulara hazır olabilmeniz için önceki tecrübelerinizi çok net şekilde (gerekirse sayısal verilerle) anlatabildiğiniz gibi, çeşitli örnek olayları, detaylarıyla anlatmanız yararlı olacaktır.

Böylelikle; karşınıza çıkan çeşitli durumlarda, nasıl bir yönetim stratejisi kullandığınızı, ekibinizle nasıl çalıştığınızı ve nasıl eylem planı hazırlayarak süreç yönettiğinizi gösterecektir.

Örnek olayları vermeniz, niteliksel ve yönetsel yetkinliklerinizin daha iyi algılanmasını sağlayacaktır.

“Uzmanlık” tan sonra ilk “Yöneticilik” deneyiminizse;
Eğer, ilk defa bir yöneticilik pozisyonu için görüşüyorsanız, büyük olasılıkla liderlik, görev devretme, verilen yönetim görevlerini gerçekleştirme ve iş takibi gibi yetenekleriniz hakkında sorular sorulacaktır.

Bu pozisyona uygun olduğunuzu göstermek için; teorik bilginizle beraber varsa ilgili yönetsel becerilerinizi iş ve özel yaşamınızdan da örneklerle destekleyebilirsiniz.

 

Yönetici Soruları
Yönetici mülakatlarında, işi yönetme becerilerinizle birlikte ilişkileri ve ekibi yönetme becerilerinize odaklanılacaktır.

Ekibi, ekip içindeki ilişkileri, farklı karakterleri yönetemiyorsanız ve diğer birimlerle işbirliği içinde çalışamıyorsanız, işleri çok iyi bilmenizin bir önemi kalmaz.

Liderlik ve yönetici becerilerinizi, somut örneklerle anlatabilmeniz gerekir. Cevaplarınız kurum kültürüne uygunluğunuzu gösterecek.

Örnek Sorular
* Bir yöneticiden ne bekliyorsunuz?
Bilmek İstedikleri: Bir çalışan olarak, bir yöneticiden ne beklediğiniz hakkında fikriniz istenebilir. Aslında biryandan güçlü yanlarınızın ne olduğu duymak istenir.

Bir yöneticinin sahip olması beklenen nitelikleri anlatırken, cevabınızı pozitif örneklerle destekleyin. Meselâ; örnek aldığınız yöneticilerin de olumlu yanlarını dile getirebilirsiniz.

*Yönetim için çalışmak nasıldı?
Bilmek İstedikleri: Bu soru, zor yöneticilerle çalışma hakkında konuşurken, nasıl cevap vereceğinizin bir testi olduğu için bilgi sorgusu değildir. Eski yönetimi, ne pahasına olursa olsun eleştirmekten kaçının, iyimser cevaplar verin.

Çalışan Yönetimi İle İlgili Mülakat Soruları
İşverenler, bir yönetici olarak sizin, çalışanlarınızı nasıl yönettiğinizi, ekibinizi nasıl koordine ettiğinizi duymak isteyeceklerdir. Böylelikle siz, ekip yönetimi konusunda sahip olduğunuz bilgi ve becerilerinizi aktarırken vizyonunuz, stratejik yönetim ile ilgili fikirlerinizi de aktarmış olacaksınız. Ayrıca üst yönetim ile çalışan arasında, nasıl koordinasyon sağladığınızı da anlatabilirsiniz.

Örnek Sorular
*Sorunlu bir çalışanınızı nasıl yönettiniz?
Bilmek istedikleri: Bir yönetici olarak, çalışanlarından yüksek performansı, ekibe uyum ve motivasyonu nasıl sağladığınızı anlatın. Örnek olayla bu konuyu detaylı anlatabilirsiniz.

*Yöneticinizin bir konuda hatasını görürseniz ne yaparsınız?
Bilmek İstedikleri: Yönetici bile olsanız, üst yönetime karşı nasıl kendinizi yönettiğiniz, kendi yöneticinizle nasıl iletişim kurduğunuz, üst yönetimi tecrübenizle nasıl desteklediğiniz ve nasıl yapıcı bir iletişim kurduğunuzu anlatabilirsiniz.

Nitelik ve Becerilerinizle İlgili Mülakat Soruları
Bu tip sorular, işverenin aradığı ileri seviyedeki mesleki, liderlik ve kişisel becerilere sahip olup olmadığınızı anlamaya ve karar vermesine yarayan sorulardır.

Cevaplarınızı net, kararlı ve özgüveninizi ortaya koyacak şekilde vermelisiniz.

Örnek Sorular
*Bu şirkete ne katarsınız?
Bilmek İstedikleri: Hem öz farkındalığınızı hem de işveren firmaya ait detayları (operasyonları, şirket kültürü ve hizmetleri vb.) biliyor musunuz? Yani kendi özelliklerinizle, işverenin ekibiyle ne kadar uyumlu olduğunuzu anlatmalısınız.

İkna edici cevap vermeniz gerekir. Mini bir proje veya araştırma sonuçlarınızı, sunum haline getirerek somutlaştırabilirsiniz. Bu soru direkt ve endirekt olarak sorulabilir. (Her seviyede mülakatta karşınıza çıkabilecek bu soruya mutlaka hazırlanmalı.)

*Bu iş için hangi uygun özellikleriniz ve tecrübeleriniz var?
Bilmek İstedikleri: Özgeçmişinizde sunduğunuz tecrübeleriniz, becerilerinizin detayları. İşe uygun olduğunuzu belirten deneyimlerinizi; sayıları, olayları ve kişisel özellikleri kullanarak anlatma şansını iyi kullanmalısınız.

Sizinle İlgili Mülakat Soruları
İşverenler yalnızca sizin profesyonel kimliğinizi değil, sosyal ve iş hayatına dair de kimliğinizi, beklentilerinizi, vizyonunuzu duymak ve anlamak isteyeceklerdir. “Bize kendinizden bahseder misiniz? Sorusu en sık karşılan sorulardan bir tanesidir. Bu sorunun cevabıyla profesyonel ve sosyal yapınızı, planlarınızı vs. de anlatabileceksiniz.

Örnek Sorular
*Bir sonraki işini ararken nelere dikkat ediyorsunuz? Öncelikleriniz neler?
Bilmek İstedikleri: Bu soruyu cevaplarken, aman dikkat (!) aslında beklentilerinizle, işverenin verdiklerinin örtüşüp örtüşmediğini duymak isterler. Kişisel hedef ve beklentilerinizin, şirket hedef ve ihtiyaçlarıyla örtüşmesine dikkat ederek cevaplarınızı vermelisiniz.

*Son çalıştığınız pozisyonda sizin için artılar ve eksiler (fırsatlar ve zorluklar) nelerdi?
Bilmek İstedikleri: işverenin, yöneticide aradıkları ile siz örtüşüyor musunuz anlamak isterler. Fırsatlar, sizin tecrübenizi aktaracaktır. İşverenin beklentileri ile örtüşmesinde fayda var. Eksiler sizinle örtüşmeyen bir durumu yansıtabilir. Eksileri anlatırken şikâyet etmeden, yine de pozitif cevap vermeye ve sizi etkilemediğini vurgulamaya çalışın. Ayrıca eksi yönleri, yeni işi neden istediğinize bir kanıt olarak da kullanabilirsiniz.


Buda Benden Olsun
Oğuz’um Mira’ m sizi çok ama çok seviyorum. Her zaman anlamadığınızı, merak ettiğinizi sorun, sorgulayın. Aklınıza takılanları öğrendiğinizde ve tabi öğrendiklerinizi iyi bir insan olarak yorumlayıp, davranışa dönüştürdüğünüzde fark yaratacaksınız. Sorarak öğrenin, sorgulayarak yorumlayın.

Bazen hayat, sayılar kadar net, göründüğü kadar basit olmuyor. Olayları hep geniş bakış açısı ile değerlendirin. Sorularınıza aldığınız cevaplar bazen tek taraflı olacak. Siz hep madalyonun diğer tarafını da sorgulayın. Kararlarınızı verirken olayların bütününü görmek işinizi kolaylaştırır.


KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
 

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim Koçu ve İnsan Kaynakları Danışmanı
Linkedin : Esra Kemer
Instagram : esra__kemer
Facebook : Esra Kemer - CVCheckup

 
Toplam blog
: 53
: 162
Kayıt tarihi
: 07.02.17
 
 

Profesyonel is yaşantısına 1999 yılında devlet okulları ve özel dershanelerde Fizik ve İngilizce ..