Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yöneticiliğe başvuracaklara öneriler (Büyüklerin sözleridir)

Yönetici atamaya çıkan il sayısı her gün artıyor. İnternette memurlarla alakalı sitelerin forum bölümlerinde, idarecilerin (özellikle müdür yardımcılarının) durumlarını anlatan yazıları adaylar mutlaka okusunlar.

Fakülte bitiren ve yıllarca da okul idare etmiş kişiler bunları yapmazlar derseniz yanılırsınız. Okyanusta görülen buzdağının yüzeyidir okuduklarınız.

Yüksek puan aldım, benim önüme kimse geçemez dersiniz, gerçektende geçemezler. Sizin çalışarak gelmek istediğiniz makam sahipleri ise birilerinin vesilesiyle gelmiş olma haklılığından dolayı puanınızı önemsemezler. Çok rahattırlar, hem de koltuğu hakkıyla doldurduklarını da iddia ederler.

Yöneticiliğin bireyle olduğuna inananlar yanılır. Yöneticilik ekip işidir. Toplantı yapılmalı, istişare edilmeli Ahmet’e farklı, Osman’a farklı davranma yetkisi vermez.

Sosyal hayatta başarılı olan kişiler müdür olmadıktan sonra, her zaman önünüzün kesileceğini idrak edin. Lider özelliğiyle donanımlı kişilerin kızağa çekilme tabir edilen görevlere talip olmamalıdırlar.

Taraf olmuşsanız, size diş bileyenlerin varlığından haberdarsanız ağzınızla kuş tutsanız da başarısızsınızdır. Yöneticilik tercihini ona göre yapın.

Yöneticilik donanımı olmayan kişilerin yanında çalışmak cehennemin gayya kuyusuna düşmekten beterdir. Özellikle okumayan, inatçı, dediğim dedik diyen kişilerin yönetiminde idareciliği asla tercih etmeyin.

Öğretmenin dedikleriyle ve yönlendirmesiyle okulu yöneten okulları sakın tercih etmeyin. İnsanın çalışma aşkını şevkini kırma noktasında çok deneyimli olan yöneticilerin yanına bile uğramayın.

Okulun müdürünü; okulun öğrencilerine, çalışanlara sorulduğunda çoğu kişi iyi insan olarak vasıflandırıyorsa, müdüre; her konuyu anlatıyoruz, kızmıyor, çok anlayışlı deniyorsa uzak durmak gerekir.

Okulunu tercih edeceğiniz idarede bulunanlarca karşılaştığınızda soğuk davranıyorlarsa o okula yönetici olmayın, hiç olmasın huzurunuz kaçmaz, sağlığınıza zarar gelmez.

Sosyal hayatta tanınmıyorsa, okul yöneticileri, düğün dernek, camiiyle alakası yoksa ,sivil toplum örgütlerinde bulunmamışsa, bulunmuşta sadece isim olarak ise yine başvuru yaparken iki kere düşünün.

Tanıdığınız kişinin özellikleri hakkında bilginiz varsa, ruhunuza uygun olmadığını biliyorsanız, yıllar geçti değişmiştir diye de düşünmeyin, belki daha da makas açılmıştır. Olumsuzdan olumlu doğmuyor.

Geçmişinde beraber çalışmış olduğu öğretmenlerle değerlendirmeler almanız iyi olur. Taşrada çalışmış, orada öyle olsa da burada değişmiştir demeyin. Oranın şartlarıyla buranın şartları farklıdır diyerek tercihte bulunmayın.

Disiplinden taviz veren, işe karışmayan, sizin kullanma potansiyeli olan, toplumca pasif olarak bilinen yöneticilerin idaresi altında çalışmak için tercihte bulunmayın.

Kişiliği oturmamış,  vesveseli, korkusu çok olanların bulunduğu kurumlarda yöneticilik yaparım düşüncesinin kafanızdan silin.

Olumsuzluklar dünyasında, işleri olumluya çeviririm derseniz, boşa kürek çekersiniz. Kurumun işleyişi yönetmelik, yasanın emirleri doğrultusunda işlememişse, nasıl olur ben onu işletirim derseniz yıpranırsınız, yöneticiliğe tövbe edersiniz.

Çalışacağınız kurumların iç dinamiklerini, yönetimdeki kişilerin vasıflarını, sevinçte kendini öne atıp, kötü günde geri çekilme durumu vaki ise size öğretmenlik yeter.

İşlerin olmasını engellediği halde hiçbir işe karışmıyor gibi davranan yöneticilerin bulunduğu yoldan bile geçmeyin.

Öğrenme, yetişme isteği olan çalışkan, vatansever kişilere ket vuran, her türlü sorumluluğu verdiği halde yetki vermeyen, farklı davranan, alt kademedeki yeni başlayan yöneticinin iyi niyetinden dolayı o yöneticiye adaletsiz davrandığını duymuşsanız, hiç değişmez sakın ola ki başvurmayın.

Uzun süre öğretmenlik yapmayan, hep idarede bulunduğunu övünerek anlatan kişilerin kurumlarını tercih etmeyin. İnsanların bilgisine değer vermeyen, makamlara, koltuklara göre tavır alanların bulunduğu yerlere gitmeye çalışmayın.

Not: Kimse alınmasın, kurum olarak tüm yönetim birimlerinden edinilen bilgiler süzülerek derlenmiştir.

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..