Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yöneticiniz veya patronunuz size karşı adil mi?

Yöneticiniz veya patronunuz size karşı adil mi?
 

Sabah kalktığınızda artık işinize isteyerek gitmiyor musunuz?

İş yerinizdeyken kendinizi çok mu yabancı hissediyorsunuz?

Artık yöneticiniz veya patronunuzla göz göze gelmemeye, karşılaşmamaya özen mi gösteriyorsunuz?

İşte sizin için kabus dolu günler başlamış. Bu durum çok sık görünen bir problemdir. Genellikle iş yerlerinde adam kayırma veya adam dışlama gibi tabirlerle karşılaşırız. İşte yaşanan sıkıntıda bunlardan birinin yüzünden gerçekleşir.

Durum genellikle yönetici veya patronların iş yerlerinde profesyonelce yönetim yapamadıklarından ve duygularını, taraflılıklarını ortaya koymalarından kaynaklanmaktadır. Sıkça karşılaşılan bir örnek olarak, yöneticinin bir veya birkaç elemanının farklı özelliklerinden hoşlanmasıyla onlara daha fazla ilgi ve alaka göstermesiyle başlar. Bu özellikler çeşitlilik kazanabilir. Mesela, oturduğu yer, tuttuğu takım, yaşam tarzı, güzelliği ve/veya yakışıklılığı gibi objektif olmayan durumlardan da kaynaklanabilir.

Bu durumda siz veya diğerleri hızla iş yeri atmosferinden uzaklaşmaya/ uzaklaştırılmaya başlarsınız. Neredeyse tüm yatırımlar gözde personele yapılmaktadır. Yeni ünvanlar, cazip işler hep bu gözde personele sunulur. Neredeyse sizinle ilgili kararları bile bu personel verecek duruma gelmiştir.

Kendinizi kötü hissetmeye başlarsınız. Sonra çalışma arkadaşınızdan nefret etmeye.! Artık iş yerinize olan pozitif değeriniz gittikçe düşmektedir. Aynı iş standartlarında olsanız veya daha yüksek standartta dahi olsanız durumunuz hiç adil ve objektif olmayan yöneticinizin elindedir.

Kafanız hep komplolar ve sıkıntılarla doludur.!

Ofisinizin orta yerinde avazınız çıktığı kadar bağırmak, ofis gereçlerini etrafa savurmak istersiniz.

Peki tam bir soğuk savaşa girmeden ne yapmalı.?

Yapılacak en iyi hareket, yöneticiniz veya patronunuzla baş başa bir toplantı yapıp konuşmak. Toplantıya en az bir gün önceden hazırlanın. Sıkıntılarınızı, endişelerinizi gerekirse madde madde yazarak sıralayın. Her madde için kendi yorumunuzu ve gelebilecek karşı yorumları, çözüm önerilerini yazın. Toplantıya girmeden önce olabildiğince sakinleşmeye çalışın. İki tarafında bildiği ve fakat kelimelere dökemediği durumlara açıklık getireceğiniz bir toplantı olmasını sağlayın fakat toplantıya girmeden mutlaka savaş baltanızı vestiyere bırakın.

Toplantıda agresif kesinlikle olmayın. Olmayacağınız diğer şeyde süzgün, ezik, bitkin biri. Bu soğuk savaşı bitirmek ve hak ettiklerinizi almak için meydanda bulunduğunuzu unutmayın. Başınız dik gururlu fakat asla kibirli değil, bilgili ama asla ukala değil bir tavırla masada bulunun.

Maddeleri sıralarken kesinlikle duygusallığa girmeyin, eğer girerseniz sizin onlardan bir farkınız kalmaz. Siz profesyonelsiniz bunu unutmayın. Hatalı olan tarafı düzeltmek için mücadele edeceksiniz.

Toplantı çok çetin geçecektir. Her savunduğunuz madde için bir muhalif fikir gelecektir. Zaman zaman gerginlikler yaşanabilir fakat bu durumu siz kontrol altına alacaksınız. Bu fikirlerinizi benimsetmek çok kolay olmayacaktır. Toplantıdan iki farklı sonuçla ayrılabilirsiniz . Birincisi artık sizden daha da fazla nefret ediyordur ve tavırlarını daha da sertleştirerek olayı mobig’e kadar bile götürebilir. İkinci olasılık ise yaptıklarından utanarak artık durumu toparlamaya çalışabilir.

Fakat sonuç ne olursa olsun, daha önce yaşanan bu olaylar iki tarafta da bazı izler bırakacaktır. Siz profesyonel bir çalışan olarak bu izleri silerek daha iyi, daha objektif bir çalışma ortamı yaratmalısınız.

Siz ezilen değil de el üstünde tutulup ezen ya da ezdiren personelseniz. Bir bardak su için, derin bir nefes alın ve korkmaya başlayın. Çünkü böyle bir yönetim tarzı sizi de çok fazla oralarda tutmayacaktır.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..