Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yönetim herşeydir

Yönetim herşeydir
 

Yönetim kavramı, insanlık tarihi kadar eski bir kavram. İnsanlar bir araya gelip bir arada yaşamaya başladıklarından beri bir varolan bir ihtiyaç aslında. Tarihçiler yönetimin belki insanların topluca oturmaya başlayarak köyleri meydana getirdiği (Cilalı Taş Devri olarakta bilinen) Neolitik Çağ’da başladığını düşünebilirler. Ya da ilk insan Hz. Adem’den bu yana peygamberlik ve aile reisliği) bu kavramın varolduğunu düşünebiliriz. Her iki durumda da yönetim kavramının temelinin insanlığın doğuşuna dayandığı karşımıza çıkıyor.

Bu kavramın önemi aslında insanın biyolojik ve psikolojik altyapısında saklı. Bir insanın en önemli yeri başıdır. Başı olmayan insan yaşayamaz. O yüzden insan en ufak bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığında ilk önce başını korur. Biyolojik olarak bütün vücudu yöneten bir yöneticidir beyin. Bir sürü organ ve sistemin bir araya geldiği yerde yönetici olarak beyine ihtiyaç duyulur. Aynı ihtiyaç insanın psikolojik altyapısında da gizlidir. İki kişiden fazla olan topluluklar farkında olmadan ya da olarak bir başa ihtiyaç duyarlar. Hatta 3 kişinin bile bir araya geldiğinde bir yönetici seçmesi tavsiye edilir.

Aileyi, ailenin reisi yönlendirir. 4-5 kişilik memur grubunun başına bir şef seçilir. 7-8 kişiden oluşan bir departmanı müdür yönetir. Şirketlerin başında yine yöneticiler vardır. Şirketler bir araya gelince yine yönetim kurulu başkanına ihtiyaç duyarlar. Gazete veya tv’leri genel yayın yönetmenleri, ilçeleri kaymakamlar, illeri valiler yönetir. Devletlerin başında hep bir devlet başkanına ihtiyaç duyulur. Bunların istisnası yoktur. Her mahallenin bile başına bir muhtar konur. İnsanlar bir arada konuşurken bile bir moderatöre ihtiyaç duyulur. Çünkü insanoğlunun başsızlığa ve başıboşluğa tahammülü yoktur. İster otokrasi olsun, ister demokrasi olsun, ister mutlakiyet, meşrutiyet veya cumhuriyet rejimi tercih edilsin, milletler hep yönetilmeye ihtiyaç duyar. Dünya üzerinde ne kadar sistem, ne kadar organizasyon varsa, büyüklü küçüklü hepsi bir yöneticiye ihtiyaç duyar. 3 kişilik minik bir grubun bile bir yöneticiye ihtiyacı olduğunu düşündüğümüzde, yönetimin insan için ne denli önemli bir kavram olduğunu anlamış oluruz.

Yönetim kadar önemli ikinci bir kavram daha vardır. O da yönetim işini gerçekleştiren kişi olan “yönetici”. En nihayetinde gruplar, sistemler, şirketler, ülkeler, kısacası her şey yönetilir. Fakat buradaki hassas nokta, “kimler tarafından” ve “nasıl” yönetildiğidir. Savaşları komutanlar, şirketleri müdürler, ülkeleri başkanlar yönetir ve her zaman her şeyden yöneticiler sorumludur. Yeri geldiğinde kişinin işine devam edip etmeyeceği, yeri geldiğinde kitlelerin yaşamaları veya ölmeleri gibi kişilerin hayatlarını direk olarak etkileyen kararlar bu kişilerin iki dudağı arasındadır. Milletlerin savaşmaları veya barışmalarına milletler adına karar verenler yine onlardır. Başarı da onlarındır, başarısızlıkta. Güçleri her zaman yönettikleri topluluk kadardır. Hiçbir yönetici kişisel gücüyle tanımlanamaz. 20 kişiyi yöneten kişi hiçbir zaman tek kişi olarak görülemez, o aslında 20 kişilik güce sahiptir. 70 milyonu yöneten kişi de 70 milyonluk güce sahiptir. Ve grubun veya topluluğun çoğunluğu nasılsa, yöneticileri de aynen onlar gibi olur. “Nasılsanız öyle yönetilirsiniz” gibi muhteşem bir tespiti her zaman bu çerçeveye yerleştirmek gerekir.

Yönetim her yerdedir. Yönetici de bunun hemen peşinde olması gereken yere yerleşir. Bu iki kavram insanlığın en başından beri insanlığı takip etmektedir. Ve artık bu dönemde önemli bir sosyal bilim olarak incelenmektedir. Daha öğreneceğimiz çok şey var. Herkesin yöneticilik yapamayacağı, bunun için belli birikimler, belli kişilik yapıları gerektiğini herkes bilir. Belki bu gerçekten yola çıkan genetikçi bilim adamları, yıllar sonra insanoğlunda “yöneticilik geni”ni bulur. Kim bilebilir ki; insanlığın her adımında bu kadar önemli bir yeri olan bir kavramın aslında insanların genlerinden gelen bir şey olmadığını?

 
Toplam blog
: 13
: 1209
Kayıt tarihi
: 27.02.07
 
 

İstanbul Üni. İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Marmara Üni. SBE'de Yönetim ve Organizasyo..