Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yönetim üzerine

Yönetici; planlayan, örgütleyen, yürüten, denetleyen, motive eden, grubu başarıyla amaca ulaştırmakla mutlu olan ve bu mutluluğu paylaşan kişidir. Günümüzde yönetici Lider olmak zorundadır.

Üç çeşit lider ve kararları vardır:

Otokratik Lider; karar lider de,

Liberal Lider; karar kişilerde,

Demokratik Lider; karar grupta dır.

Yönetim; kamu yararına ve hukuka uygun yapılan kurallar bütünüdür.

Yöneticinin Özellikleri:

Fiziksel Özellikleri;
Sağlık,
Enerji,
Çalışkanlık.
Sadelik
Makam hırsı, başkalarını düşünmeden bir şey olabilmenin egosudur. Çalışmak ise başkaları içinde bir şeyler yapabilmektir.

Zihni Özellikler:
Zekâ,
Muhakeme ve tahlil,
Karar verme.
Bilimsellik ve akılcılık; dogma ve doktrinlere uymaz,
Özgürlükçülük; manevi ve kutsal değerlerin sömürülmesine izin vermez

Psikolojik ve Manevi Özellikler:
Sorumluluk: Sorumluluktan kaçanlar sevilmedikleri gibi üstlerine de yük olurlar. Topluma faydadan çok kendine problem yaratırlar.
“ Bir şeyler yapmalıyım” her zaman, “ bir şeyler yapılmalıdır” dan daha çok sorun çözer. Sorumluluk; manevidir. Hissedilir. Kendimize verdiğimiz görevdir. Yükümlülük; başkalarınca verilen görevdir. · Adalet: Adil olmak. Adalet siz kuvvet zalim, kuvvetsiz adalet ise acizdir. · İnisiyatif: ( girişim) Risk almak. Yönetici risk alabilen kişidir. En güçlü liderlik özellikleri fırtınalı günlerde ortaya çıkar. Bu formülü geçerli kılınmalıdır. B.S.G.Ç. G=Bana Sorun Getirme Çözüm Getir. · İrade: “ Kendisi ile mücadele edip, kendisini yanabilen insan en güçlü insandır.” · Sebat: Sabırlı ve tahammül gücüne sahip olmalıdır. Duygusallıktan arınmıştır. · İstikrarlı ve kararlı: En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Kararlarda mantıklıdır. · Cesaret: Karar verilirken; verilerin toplanması, çözümlerin, alternatif ve ihtimallerin, sakıncalarının, amaç ve hedeflerinin en uygun olanının seçilmesi. Yöneticinin hislerinin araştırılması, uygun zamanın ayarlanması, sonuna kadar takıp edilmesi ve cesaretle karar verilmesi gerekir. “ Düşünmek harekete geçmek için bir hazırlıktır. Harekete geçmekten korkanlar bu hazırlığı uzatırlar.” Otto Fermicihal “ Cesaretli bir adam, tek başına bir o0rdudur.” A.Jakson · Yaratıcı: “ Bu dünya bir örümceğin bile yatıp uyumayı göze alamadığı yıldızlara ağ örmek gerekse bile ölümü göze alabildiği bir yerdir.” Lesley · Gerçekçilik: Gerçek lider herkesin hareketsizlik içinde ne yapacağını bilmediği dönemde, en uygun zamanda en akılcı ve en gerçekçi çareyi bulup harekete geçendir. Tolerans gösterir. Önyargısız eleştirir.

İdari Özellikler:
İş Birliği; İnsanlar her an bir birine muhtaç durumdadır. Yöneticinin çevresi ile işbirliği yapması, istişarede bulunması, sorumlulukları paylaşması kendi işini de kolaylaştırır.
“Ya ele ele, ya ölüme”. Russel · İkna Etmek: İş İhtirası; işini sevmek işinin mihnetinden sefa bulmak demektir. İşini severek yapan insan dünyanın en mutlu insanıdır. İşini sevmeden yapan, yasadan korktuğu için ya da başkalarından takdir beklediği için yapan kişi, kişilik zincirini kendi boynuna takan kişidir. “Konuşma, insanın aklını kullanma sanatıdır.” Eflatun · Haberleşme: Yönetici ile yönetilenler arasında; —biçimsel ilişki, ( Hiyerarşik, makam ve kademeler arasında olur.) - informal ilişki vardır.( Kişiler ve gruplar arasında dır.) Formal iletişim ne kadar bozuksa informal iletişim daha da artar. Yöneticiye ve yönetime zarar verir. Yöneticinin Prensipleri: 1. İyilikle sorunları çözmek, 2. Astları merhamet ve şefkatle eğitmek, 3. Alçak gönüllülük ve ölçülülük, 4. Adalet, 5. İşyerinde ilke ve kuralları yerleştirmek, 6. Yasalara uygunluk, 7. Sır tutma, 8. Kin tutmama, 9. Dedikoduya meydan vermeme, 10. Yetki devrinde dikkatı olmak, 11. İşbirlikçilik, 12. Cesaretlilik, 13. İyi niyetlilik, 14. Model bir örnek olmak, 15. Güvenirlilik, 16. Dürüstlük, 17. Sebatlık, 18. Tarafsız ve layık olduğu gibi değerlendirme, 19. Ceza ve ödülü yerinde ve adil kullanmak, 20. Çıkarcılara, art niyetli uyanıklara karşı dikkatlilik, 21. Süreç buyunca ve sonunda denetim, 22. Süreç içinde oluşacak hataları onarmak, 23. Hoş görülülük, 24. Gününde işi bitirmek, 25. Emir ve kurallara uymada örnek olma, 26. Sözünde durmak, 27. Ilımlılık, 28. Tasarruf etmek, 29. Toplantılara zamanında ve hazırlıklı gitmek, 30. Protokole uymak. Yöneticinin Kaçınacağı Hususlar: 1. Kendini beğenmek, kibirli ve gururlu olmak, 2. Yüzüne karşı övülmeyi istemek, 3. Yapılan iyiliği başa kakmak, 4. İşleri mübalağa etmek, 5. Sözünde durmamak, 6. Olaylarda ödün vermek, 7. Toplantılarda, kalabalık gruplarda belli kişilere zamanı ayırmak, 8. Hata ve kusurun tekrarı halde tavır koymamak, 9. Kontrol yapmamak, 10. Öfkelenmek, 11. Duygusal olmak, zaaflarda bulunmak, 12. Gelişi güzel yerlerde ulu-orta, olur olmaz konuşmak.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..