Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '19

 
Kategori
Eğitim
 

Yönetim ve Liderlik

     Öğretmen sınıfta öğrencinin lideridir, eğer öğrenci ile bir bütün oluşturmayı başarabilirse, öğretmen liderliğini ona kanıtlamayı başarabilir. Öğrenci kendini yöneten değil de onu yönlendiren yani liderlik edip ona doğru yolu göstermek isteyen bir öğretmen görmek ister. Özellikle ilkokul ve ortaokul gibi birimlerde öğretmen öğrencinin en büyük lideridir ve onun gelecekteki nitekim yol göstericisi olacaktır. Bu bağlamda öğretmen, diğer öğretmenlerle işbirliği yaparsa öğrencisinin tüm yanlışlarını ya da kapanması kolay olan eksiklerini kolayca bulabilir ve onu etkili bir şekilde yönlendirebilir. Bununla birlikte, öğretmen eğer etkili bir lider olursa öğrenci bir hamur gibi şekil alabilir ve ileriki zamanlarında o da liderlik ruhuna sahip olan bir birey olabilir.

    Yönetim denildiğinde ise karşımıza güç, otorite, sonuca odaklı, saygı bekleyen, ve bazen de umursamaz olan insan topluluğu çıkabilir.  Çünkü ‘’yönetmek’’ her insanın içindeki bencilliği ortaya çıkarabilir ve insanlar üzerindeki otoriteyi kat kat arttırmaya odaklanır. Lider ise gelişime, yeniliğe açıktır. Motive gücü vardır ve iyimser bir tutum içindedir. Lider seçilir ama herkes kabul edildiğinde bir yere gelir ve kabul olur. Bu bağlamda yönetmek ve liderlik insanları tamamen farklı bir bakış açısına sürükleyebilir ve egolarını ya da insanlarını kullanma güçlerini arttırabilir. Tüm birleştirici unsurlar ve ortak bir gidiş ile iki kavramın birbirine karıştırılmaması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

   Kısacası öğretmen ve idari yönetim bir arada çalışıp öğrencilere liderlik edebilirse, gelecek için lider ruhlu bireyler yetişir. Yönetme hırsı olmayan, lider olabilen ve insanları kullanmayan bireyler hem ülkelerine, hem kendilerine hem de insanına faydalı olur.  Lider ruhlu bir öğretmen öğrencisine her zaman güven verir ve onu geleceği için umutlandırır. Onun mesleki özelliklerini geliştirir ve özgüven sahibi olmasına katkı sağlar.

Gandhi’nin de dediği gibi “Gelecek bugün ne yaptığınıza göre şekillenir.”

Işığı ile parlatan, yol gösteren tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.

 

 
Toplam blog
: 57
: 280
Kayıt tarihi
: 18.07.15
 
 

1992 yılı İstanbul doğumlu. İlkokulu İstanbul'da okudu, ortaokulu ve liseyi Edirne'de bitirdi. Kara..