Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Yönetim

Yönetim
 

Aynı zamanda hem işinizi hem patronunuzu yönetmek zorunda kalsanız da zor patronla baş edebilmenin de bir yolu var…

Zor patron çalışanlarının duygusal ihtiyaçlarını anlamayan patrondur. Zor patron çalışanlarının duygularına hitap ederken yetenek ve nezaketten yoksun olduğu için anlayışsızlığın ötesinde ek problemler de yaratır.

Bunun sonucunda bu patronlar çalışanlarının duygusal ihtiyaçlarını anlamadıkları için doğru düzgün iş dağılımı yapamaz, tüm çalışanlara adil davranamaz ve özel yaşamlarını iş yaşamlarından ayırt etmekte zorlanır.

Zor patronların diğer karakteristik özellikleri ise şöyle sıralanabilir:

• Bazı çalışanları kayırarak bazı ayrıcalıklar tanır.
• Çalışanların iş yüklerini ayarlayamaz.
• Çalışanlar için devamlı olarak yeni politikalar ve prosedürler geliştirir.
• Çalışanlarla iletişimde kendi duygularını kontrol edemez.
• Çalışanları iş performansına göre değil kendisinden hoşlanıp hoşlanmamasına göre ödüllendirir.

Çalışanlar tarafından argo içerikli bazı takma adlar da verilen bu tür patronlar terminolojide “duygusal zeka”sı düşük kişiler olarak tanımlanıyor. Duygusal zekası düşük patron ise en basit tanımıyla çalışanların duygularını anlayamayan ve üstelik onlardan maksimum faydalanan patron anlamına geliyor.

Başka bir deyişle duygusal zekası düşük olan patronlar çalışanın duygularını ve bunun iş ortamına vereceği zararı anlayamaz. Çünkü ofis ortamını ilgilendiren sosyal dinamiklerle ilgili bir anlayış geliştirmemiştir.

Dolayısıyla siz bir kere işe geç kalma yüzünden azarlandığınız için saçınızı başınızı yolarken iş arkadaşınız patronun favorileri arasında olduğu için istediğinde erken çıkıyor ve uzun öğle araları veriyorsa, içinizden patrona küfrederek işten ayrılacağı zamanı beklemek yerine daha etkili bir yaklaşımda bulunabilirsiniz.

Nasıl baş edeceksiniz

Duygusal zekası düşük patronların sınır koyan, limitler belirleyen ve yönetim ve düzen sağlayan çalışanlara ihtiyacı vardır. Başka bir deyişle hem işinizi hem de patronunuzu yönetebilmelisiniz…

1- Sınır koyun: Duygusal zakası düşük patronlar insanların sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini anlamaz. Bu nedenle patronunuzu mesafe, dil ve otorite anlamında sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiği konusunda kibarca bilgilendirmeniz gerekir.

2- Limitlerinizi belirleyin: Duygusal zekası düşük patron davranışının diğer insanları nasıl etkilediğini anlamaz. Bu yüzden patronunuzu uygun bir dille örneğin yeni işleri akşam eve gitmek üzere kapıdan çıkarken değil gün başlarken vermesi gerektiği konusunda uyarmalısınız.

3- Yönetim ve düzen sağlayın: Duygusal zekası düşük patronun yönetilmeye ve düzene ihtiyacı vardır. Örneğin performans ödeneğiniz 1 ay gecikti. Kızmak yerine patronunuza performans değerlendirme yazısını kendiniz yazarak yardım teklif edin, performans gelir tablosunu tamamlamasında yardım edebileceğinizi belirtin ve işin tamamlanması için bir tarih belirleyin.

İsterseniz tüm gün nefesinizi tutarak sakin kalmaya çalışabilirsiniz ancak duygusal zekası düşük olan patronunuz siz proaktif davranmadığınız sürece değişmeyecektir.

(Kaynak: Happy Working)

 
Toplam blog
: 6
: 998
Kayıt tarihi
: 03.03.09
 
 

Urfa doğumluyum, Lise egitimini Şanlıurfada tamamladıktan sonra İ.T.Ü Sakarya mühendislik fakülte..