Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yönetişim

Yönetişim
 

Yönetişim kavramı bir tarafın diğer tarafı yönettiği, çalıştırdığı bir ilişkiden, karşılıklı etkileşimlerinin öne çıktığı, çalışmanın toplumsal/sosyal içeriğinin daha farklı algılanarak yeni bir ilişkiler bütününe doğru atılan ilk adımı ifade ediyor. Yönetim terimine göre daha katılımcı ve daha esnek, toplumsal yaşamın her alanının, yeniden, birlikte, tasarlanmasına yönelik öğrenen organizasyonları içeriyor.

Sürdürülebilir gelişim için iyi yönetişim; toplumsal karar süreçlerinde sorun hangi ölçekte ise o ölçekle ilişkili olan yurttaşların karar alma süreçlerine doğrudan katılabildiği mekanizmaları gerektiriyor. Önceden belirlenmiş süreçlere, katılınan bir demokrasi veya temsil/vekil aracılığı ile yetki devredilerek işletilen süreçlerden daha gelişkin, doğrudan, toplumun geleceğine ilişkin kararlarını, bilgilenme ve ikna süreçlerinin işletilerek alınabileceği mekanizmalara ihtiyaç duyuyor.

Evrensel nitelik taşıyan yönetişim ilkeleri şöyle sıralanmakta:

Hukukun üstünlüğü,

Etkin katılım,

Şeffaflık

Açıklık,

Duyarlılık,

Adil olmak,

Hesap verme yükümlülüğü,

Etkinlik ve verimlilik,

Stratejik vizyon.

Ülkemizde kamu kesiminde bu sürece yönelik AB Eşleştirme projesi kapsamında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, İhale yasası gibi düzenlemelere gidilmiş ancak uygulamada henüz yeterli etkin düzeye ulaşılamamıştır.

Kamu kesiminde yönetişim; öncelikle kamu hizmeti sunan tüm kuruluşların hukukun üstünlüğü temelinde şeffaflığının sağlanması ve her an hesap verilebilir düzeyde açıklığa kavuşturulmasıdır.

Bu süreç diğer yandan kendi sorunlarına sahip çıkan, kalite talep eden, çözüm öneren sorun etrafında oluşan, sorun çözüldükten sonra dağılan; öğrenen organizasyonlarla müdahale eden, yurttaş organizasyonlarının ortaya çıkmasıyla birlikte sağlanabilecek bir düzeydir.

Her kamu kurumu bu ülkenin vatandaşlarının vergileri ile var olmaktadır. Önceliği vatandaşın hayatını kolaylaştırmaktır. Günümüzde tüm kamusal kurumların görevini yönetişim ilkeleri çerçevesinde yapması evrensel yükümlülüğüdür. Kaliteyi talep etmek ise vatandaşın kalitesini belirler.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..