Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yönetmen Çetin İmir'i unutmayacağız

Yönetmen Çetin İmir'i unutmayacağız
 

TRT Başkameramanı-Yönetmen-Gazeteci ve Yazar Çetin İMİR


TRT Başkameramanı, belgesel yönetmeni, sürekli basın kartı sahibi, gazeteci ve yazar Çetin İMİR iki gün önce Ankara'da tedavi görmekte olduğu hastanede hayata gözlerine yummuştur.

29 Ekim günü ‘bir aort kapağı operasyonu’ geçirdikten sonra ‘sol tarafında güç kaybı oluştuğu’ için yoğun bakımda iken vefat eden can arkadaşımız Çetin İmir artık aramızda değil. 1977’de tanıştığım çalışma arkadaşım sevgi dolu, cesur ve çalışkan Çetin İMİR aramızda yok artık… TRT çalışanları olarak acımız büyüktür.

O’nu bugün (02 Kasım 2013) Kocatepe Camii’ndeki öğle namazından sonra ebedi uykuda kalacağı Karşıyaka'da kutsal vatanımızın D2- 1044 sıralı toprak parçasına emanet ettik.

Başta eşi Sevda Hanım ile biricik kızı Elif olmak üzere akrabalarına ve kendisini tanıyan bütün TRT çalışanlarına bir kez daha sabır dilerim.

Çetin İmir’in görüntü yönetmenliği yolculuğu

1946 yılında Ankara’da doğan iktisatçı Çetin İmir çalışkan, dürüst, barışçı, az konuşan, tok sesli, hızlı yürüyen, güler yüzlü ve tartışmalardan uzak duran Çetin İMİR TRT'de az bulunan 'bilge' kişilik özellikleri taşıyan bir kardeşimizdi. 1972 yılında Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde başladığı kameramanlık mesleğini 1974'te girdiği TRT'nin kurucu kadrosu içerisinde yer alarak kameraman, animasyon şefliği ve yönetmen olarak sürdüren Çetin İmir açık sözlülüğü, çalışkanlığı ve sürekli okuyan bir kişi olarak TRT'de saygın bir yer edinmişti.

Çetin İmir ne bir konuyu anlatırken ne de bir tartışma sırasında sözlerini hiç uzatmaz, gereksiz ayrıntılara girmezdi benim gibi. Konuşurken de yazarken de yer yer sorular sorar sizi düşündürmek isterdi. Bir çekim için yola çıkıldığında yönetmenin konusu ve amacı doğrultusunda söz konusu çekimlerinde de kararlılık isterdi. Konuya uygun çekimler için görüş alışverişinde bulurdu kısaca. O dönemin görüntü yönetmenleri merhum Bahtiyar Demirci ve Alyat Burç ile Çetin İmir’in Basın Yayın’dan çalışma arkadaşı Muhterem Kiper, Serhat Karaca, Aytaç Şenel ve Mete Başer gibi yönetmenin gereksiz çekimler yaptırmamasına, kurguya uygun bir sıra izlenmesine özen gösterirdi.

Çetin İmir'in belgesel yolculuğu

Çetin İMİR bini aşkın TRT belgeselinde görüntü yönetmenliğinden sonra 1993'ten 2008 yılındaki emekliliğine kadar TRT’de Çocuk ve Gençlik Programları ile Belgesel Programları müdürlüğünde pek çok belgeselin yönetmenliğini, metin yazarlığını da gerçekleştirmiştir. Her iki müdürlükte de sık sık görüşürdük. İşlerini aceleye getirmez, sabırla ve titiz bir günleme ile gerçekleştirirdi. Ekip çalışmasının bütün gereklerini yerine getirir, çekimdeki görevlilerle sık sık toplantılar yapardı.
Her hangi bir nedenle kendisini ya da işlerini eleştirdiğiniz an ya ‘Boş ver’ diyerek güler geçer ya da eğer o sıra bir işi yoksa olayları nasıl gördüğünü anlatırdı tek tek.

Bu yüzden olsa gerek kendisini birkaç dakikalığına da olsa görmeyi isterdim bazen. İşi olduğu zaman onun yerinde duramadığını, sürekli olarak işine dönük tasarılar içerisinde olduğunu bilir arkadaşları. Bu yüzden onu pek söze tutamazlardı. Gerçekte o da böyle bir durumda ya ‘İşim var’ diyerek odasından çıkar ya da okumakta olduğu kitaptan başını kaldırarak ‘İyi ki geldin Ömerciğim. Ne içelim?’ diye sorardı. Bölümle ilgili konuları kişiselleştirmez, yetkililerin açmazları konusunda da hiç konuşmazdı. Ona göre öğrenmenin sonu yoktu. Kişileri tanımak ise çok zor bir süreç gerektirirdi.
O'nun belgesellerinin dökümü bu yazının sonuna doğru 'Çetin İmir'den bize kalanlar' başlığı ile verilmiştir.

Çetin İmir Malatya’da

Çetin İmir adını kırk bir yıl önce Malatya’da yayınlanan Gayret Gazetesi duyurur Türkiye’ye:

Verem Savaş Çalışmaları Hızla devam ediyor
Malatya merkez olmak üzere 23 ilde 8.5 milyon vatandaş taramadan geçecek.
Verem Savaş çalışmalarının filme alınmasına Orduzu’da devam ediliyor.

Türkiye’de başarı ile yürütülmekte olan verem savaşı çalışmaları filme almak üzere görevlendirilmiş bulunan Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü Prodüksiyon Dairesi Başkanlığı Film Televizyon Şubesi Malatya’nın Bahçebaşı (Orduzu) köyünde çalışmalarına devam etmektedir. Mehmet Ege’nin başkanlığındaki kafilede Muhterem Kiper, Ahmet Öçalankol, Çetin İmir, kameraman olarak görev yapmakta, Şahika İzmen ise reji asistanı olarak bulunmaktadır.' (15 Temmuz 1972)

Çetin İMİR görüntü yönetmenliğinde olduğu gibi belgesel çalışmalarında da kılı kırk yaran titizliği ve özgün yorumları ile dolu nice eserleri eşliğinde TRT Arşivindeki eserleri ile yaşayacaktır.

O'nun için bunları yazmanın bile ne kadar zor olduğunu biliyorum...
Bazen konuşurken O’nun arada bir, ‘Ömerciğim’ ya da ‘Ömerim’ deyişini nasıl unutabilirim.

Çetin İmir’den bize kalanlar

Çetin İmir’in yapımcı, yönetmen ve metin yazarı olarak yayınladığı eserler:

Şenlik Belgeseli - 1995 (60')
Filateli - 1996
Samsun'dan Doğan Güneş - 1996
Mustafa Kemal ATATÜRK - 1996
Atatürk ve Cumhuriyet - 1996
10. Yıl Marşını Söyleyenler - 1997
Denizi Özleyen İki Kent: Piriene ve Milet - 1997
Bitirilemeyen Tapınak: Apollon Mabedi - 1997
Çağlar Boyu Anadolu'da Tıp - 2000 / 2001
Yıllar, Yollar, Yüzler: Bozkurt Güvenç - 2003
Yıllar, Yollar, Yüzler: Turan Erol - 2004
Uygarlıklar Köprüsü Anadolu - 2007

YAPIMCI FİLMOGRAFİSİ
Şenlik Belgeseli - 1995
Erenköy Direnişi - 1997 (2 Bölüm)
Taşa Hayat Verenler - 1999 (3 Bölüm)
Yekta Güngör Özden- 2007
Uygarlıklar Köprüsü Anadolu - 2007

DİĞER FİLMOGRAFİSİ
Gözlüklü Kedi - 1993 / 1995 .... Yönetmen (13 bölüm)
16. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği - 210' aktüel program .... Yönetmen
Cumartesi Neşesi - 1995 .... Yönetmen (13 Bölüm)
(Alıntı yeri: http://www.kameraarkasi.org/yonetmenler/cetinimir.html)

Sürekli Basın Kartı sahibi bir gazeteci olarak Çetin İMİR’in Bütün Dünya dergisindeki Belgeselcinin Gözüyle adlı köşesinde yayınladığı başlıca araştırmaları:


Piri Reis o haritayı 500 yıl önce çizdi
2011 Evliya Çelebi Yılı Olacak
Özgürlük Anıtı Bir Osmanlı Projesiydi
İstanbul’un Kapıları
Simurg Efsanesi
Aphrodite
Çam Ağacı Süslemesi Eski Bir Türk Geleneği’dir.

Ölmek kaderde var bize ürküntü vermiyor

Meslek hayatımın en acılı günlerinden birini daha yaşamakta olduğum için bütün gücümü toplayarak yazmaya çalışıyorum. Bu kapsamda TRT’nin kurucuları olarak Türk toplumuna hizmet vermiş olan Gültekin ORKUT, Zafer CİLASUN, Jülide GÜLİZAR, Süleyman ÖĞÜT, Okan UYSALER, İrfan ER, Atik ÇATALPINARLAR, Önder ULAY, Servet VERİM, Necati KARABULUT, Ali ATAKUL, Nuri GÖGEN, Osman ÖZET, Atilla İLVAN, Kemal SAĞER, Alyat BURÇ, Bahtiyar DEMİRCİ, Cahit ZARİFOĞLU, Yücel ÇAKMAKLI, Ahmet BAYAZIT, Ahmet DERİN ile Çetin BAYDAR'ı da rahmetle anmak isterim.

Ayrıca Kerim Aydın ERDEM, Tuncer BAYTOK, Adil ÖRS, Aydoğan ERGEZER, Ersin İMER, Tanzer KOZAN, Okan GÜNGÖR, Bekret ULUŞAR, Kaynak GÜLTEKİN, Erol MUTLU, Faruk ÖÇOK, Doğan TÜREGÜN, Kemal DEMİRER, Bahriye ÇEVİK ile Erhan İMSET’i nasıl unutabiliriz?

Öte yandan TRT drama dizileri için birlikte çalıştığım Tarık BUĞRA, Sırrı GÜLTEKİN, Bülent ORAN, Nuri KIRGEÇ, Nevzat AÇIKGÖZ, Naki TUĞSAVUL, Ehat ALİNÇE, Nurhan AKSOYLAR, Bahri BEYAT, Tuncay TANBOĞA, Asuman ARSAN, Niyazi ER, Süha ARIN, Mengü YEĞİN ile Metin ERKSAN’ı da rahmetle anmak boynumun borcudur diye düşünüyorum.

Dün aramızdan ayrılarak Öte Dünyaya göçen Çetin İmir kardeşimize ve atalarına rahmet dilerim.
Yakınlarına da ALLAH sabırlar versin.
O’nun çok sevdiği Türk Milleti çalışkan bir evladını daha yitirdi.

Sevgili Çetin bütün arkadaşımız gibi seni de o güzel duruşun, tutarlı kişiliğin ve çalışkanlığın ile hiç unutmayacağız.

Büyük şairimiz Yahya Kemal’in yazdığı gibi:
Ölmek kaderde var bize ürküntü vermiyor
Lâkin vatandan ayrılışın ızdırâbı zor…

 Nur içinde yat Çetin kardeş...

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..