Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Yöresel yemek kültürlerimiz: Elazığ mutfağı

Yöresel yemek kültürlerimiz: Elazığ mutfağı
 

Geniş topraklarında her türlü ekimin yapıldığı bir doğu ilimiz olan, gakgoşların diyarı Elazığ'ın mutfağı çok ünlüdür. Yemek litaratürlerine girmiş yemek çeşitleri oldukça fazladır.

Elazığ da ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım ürünleri arasında baş sırayı tahıl alır. Buğday, ekimi en çok yapılan tahıldır. Arpa üretimi de buğday kadar önemli bir yer tutar. Şeker pancarı sanayi ürününü oluşturur. Şeker pancarının yanı sıra patates, soğan ve az miktarda baklagil yetiştirilir.

Meyve bahçelerinde en çok ceviz, badem, dut, kayısı, vişne, elma ve ünlü paşa armudu yetiştirilir. Zengin meyve çeşitleri mutfakta da yerini alır. Şehirde bağcılık da çok gelişmiştir ve buna paralel olarak şarapçılık yaygın bir uğraş haline gelmektedir. En çok koyun, kıl keçisi ve sığır yetiştirilir. Tavukçuluk ve arıcılık, yerel tüketime yönelik küçük çaplı etkinlikler olarak sürdürülür.

Mutfak kültürü

Elazığ mutfağında acı ve biber salçasının yeri büyüktür. Hemen hemen her yemekte acı kullanılır. Karla kaplı Elazığ’da, sabah kalktığınızda kahvaltda bir tür gözleme olan, "Patile" yemek çok keyiflidir. Ya da odun ateşinde pişmiş, yufkayı ikiye katlayıp, taze koyun çökeleğini arasına boca edip, içine biraz da halis tereyağınında koyup, çoban usulü şöyle de bir rulo yapınca, lezzetini başka hiçbir şeyde bulamazsınız.

Elazığ yemeklerinin genelinde et bulunmaktadır ama tahıl ürünlerinden yapılan yemeklerde oldukça fazladır. Elazığ kadınlarının hemen hemen hepsi baklava açar. Evlerde tatlısız bir gün geçmez. Elazığ’ın gül baklavası meşhurdur.

Sebze ve meyvenin kurutularak kullanılması Elazığ mutfağının bir başka özelliğidir. Kimi yemekler kurutulmuş meyvelerle hazırlanır. Bu da gelişmiş mutfak kültürlerinde görülen tatlı ve tuzlu birlikteliğinin yöresel boyutunu gösteren bir özellik olarak karşımıza çıkar.

Erişteden çorba, her öğünde yer alır. Bunun yanı sıra taş ekmeği de tipik bir lezzettir. Bağırsaktan hazırlanan bumbar dolması yöreye ait tipik tatlar arasındadır. Bulgur yemeklerin ana malzemesini oluşturur.

Bir yemek tarifi : SÜSLÜ FİDOŞ

MALZEMELER:

500 gr kıyma, 500 gr patlıcan, 250 gr yeşil biber, 1 çorba kaşığı margarin, 1 çorba kaşığı salça, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz, Yeteri kadar tuz ve kırmızıbiber, bir miktar nane ve kekik, ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

Bir kabın içine konulan kıymanın üzerine, ince ince kıyılmış (yada rendeleniş) soğan ve yine ince kıyılmış maydanozlar koyulur. İçine kırmızıbiber, tuz, bir miktar karabiber, nane ve kekik ilave edilerek karıştırılır ve harç haline getirilir. Büyük harçtan, küçük parçalar alınarak elle şekil verilerek, porsiyonluk köfte haline getirilir. Patlıcanlar halka şeklinde doğranıp, bir müddet suda bırakıldıktan sonra süzülür ve kuru halde iken hafif yağda kızartılır. Kızartılan patlıcanlar, bir tepsiye dizilir. Üzerine küçük, küçük doğranmış taze yeşil biber, domateslerde üzerine ilave edildikten sonra, yaptığımız köfteler sırasıyla tepsiye dizilir. Ilık suda bir miktar salça eritilerek sos yapılır ve tepsinin üzerine dökülür. Yaklaşık 10-15 dakika fırında pişirilir ve sıcak servisle yenir.

Bize de afiyet olsun demek kalır.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..