Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Yörük Ali Efe'nin hayatı dizi oluyor

Yörük Ali Efe'nin hayatı dizi oluyor
 

Efelerimizin, Ege yöresinde Milli Mücadele tarihimizde özellikle Yunanlılara karşı verdikleri mücadeleleri unutmak mümkün geldir. Onun için Ege deyince Efelerimiz, Zeybeklerimiz ve kızanlarımız akla geliyor. Bu Egeli Efeler arasında Demirci Mehmet Efe, Sökeli Cafer ve Ali Efe, Gökçen Efe, Çakırcali Mehmet Efe, kıllıoğlu Hüseyin Efe ve Yörük Ali Efe aklımıza geliyor. İşte bu namlı efelerden biri de Aydınlı Yörük Ali Efe’dir. Yörük Ali Efe’nin Milli Mücadelemizdeki yeri elbette büyüktür. Hizmetleri ve milli mücadeledemizdeki yeri tartışılmaz.... Gerçek anlamıyla bir Ege Efesidir...Atatürk'ün yanında yer almış gerçek bir kahramandır... 

Geçenlerde ulusal basınımızda ( 12 Haziran 2011 ) tarihli gazetelerde şu haberi okuduk: Yörük Ali Efe’nin Hayatı Dizi oluyor “ diye. Haberin devamında şunları okuyoruz: “ 

“ Milli Mücadele’nin kahramanlarından Yörük Ali Efe’nin hayatı belgesel oldu. Eğitimci yazar Sabahattin Burhan tarafından 30 yıllık araştırmalardan ardından kaleme alınan “ Ege' nin Kurtuluş Destanı Yörük Ali Efe adlı romandan ( 3 cilt ), uyarlanan belgesel, önümüzdeki yılda dizi olacak şekilde hazırlanıyor. 

Bu belgesel filmin hazırlığını yapan yönetmen Halil Demirci şunları Yardımcı vurguluyor sözlerinde: Yörük Ali Efe hiç bir zaman unutulmadı Bütün umutların tükendiği anda Yörük Ali Efe, Ege’nin dağlarından esen umut dolu bir kahramanın adı olduğunu belirten Demirci, bu belgesel filmin Anadolu insanının ve istiklâl Savaşı’ndaki gerçekliğini yansıtan İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla illerinde havadan ve karadan yapıldığı belgesel film TRT ekranlarında yayınlanacaktır. 

Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu, Sabahattin Burhan, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Fikret Türkmen ve Araştırmacı yazar İlhan Yardımcı gibi geniş bir kadroyla çekilen belgeselde danışmanlık yapacaklarını” söyledi… Elbette bu haber insanı sevindiriyor. Bunlar bizim milli değerlerimizdir. Onları Milli Mücadelemizdeki hizmetlerini genç kuşaklarımıza da örnek olarak anlatmalı, göstermeli ve onların yiğitçe verdikleri anıları yaşatmalıyız. 

Başta eserin yazarı değerli meslektaşım Sabahattin Burhan olmak üzere ve filmin yönetmeni Halil Demirci ve bu filmde rol ve kaynak olabilecek tüm emeği geçenleri tebrik ediyor, bu diziden dolayı da kutluyorum. 

Sözü buraya kadar getirmişken biraz da eserin yazarı değerli eğitimci yazar Sabahattin Burhan’dan söz etmek istiyorum: Sabahattin Burhan, roman ve öykü yazarıdır. Aydınımızın yetiştirdiği değerli eğitimci ve yazarlarımızdandır. 1954 yılında Aydın ili, Nazilli İlçesinin Toygar köyünde doğmuştur. Orta öğrenimini Nazilli’de tamamladıktan sonra Buca Eğitim Enstitüsü’nden mezun olmuştur. Nazilli Liselerinde öğretmenlik yapmış ve yazı hayatına bu sıralarda başlamıştır. Hikâyelerinde daha çok Anadolu köylüsünün acılarını, özlemlerini ve köy hayatını dile getirmeye çalışmaktadır. 

S. Burhan, 1990 yılında gazeteci Mustafa Polat armağanını ( ödülünü) kazanmıştır. Sabahattin Burhan, Türk halkının yaşadığı acıları, haksızlıkları zorlukları aşma gücünü, doğallığını, hatırlatmayı amaçlıyor...Romanları ve öyküleri yayaşan bir Türkçe ve destansı öykülerle dile getirmeğe çaba gösteriyor. Akcı ve yalın bir Türkçesi vardır. Yazarın çok sayıda makaleleri gazetelerde ve dergilerde yer almış ve bunları kitaplar halinde yayınlatmıştır. 

Sabahattin Burhan eserleri şunlardır: 

Demet, Egenin Kurtuluş Destanı Yörük Ali Efe, 3 Cilt ( 1999 ), Çete Ayşe ( 1999 ), Sökeli Cafer Efe ( 2002 ), ve Gökçen Efe ( 2010 ). Sabahattin Burhan, halen Nazilli’de ikamet ediyor, araştırmaya ve yazmaya devam ediyor... Değerli eğitimci yazar meslektaşım Sabahattin Burhan'ı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..